Нова двойна бакалавърска програма с УБТ, Косово, стартира в университета

вторник, 23 май 2023 8:45

В гр. Прищина, Косово, споразумение за двойна бакалавърска програма „Икономика на английски език” беше подписано от проф. д-р Димитър Димитров, ректор на Университета за национално и световно стопанство и проф. д-р Едмонд Хайризи, ректор на Университета по бизнес и технолигии (УБТ), Прищина, в присъствието на българския посланик в Косово Христо Гуджев. От страна на УБТ в церемонията участваха зам.-ректора по качеството доц. Беким Мармулаки и деканът на Факултета по мениджмънт, бизнес и икономика доц. Мухамед Гервала, а от българска страна - доц. д-р Ивайло Беев, ръководител на катедра „Икономикс“, която ще осъществява обучението и доц. д-р Камелия Асенова, координатор на програмата.

УБТ e модерно и водещо висше училище в Косово, ангажирано да прилага най-новите методологии и техника на преподаване, съвременни подходи при обучението и при научните изследвания в приобщаваща среда, ориентирана към студентите, чрез прилагане на мултидисциплинарен подход, който ще допринесе за икономическото, социалното и културното развитие на Косово. УБТ има сред основните си цели да бъде референтна точка, която разпространява най-добрите международни практики и стандарти за качество в обучението и научните изследвания, което да насърчава професионалното развитие на преподавателите и изследователите, както и да осигурява успешна бъдеща реализация на техните студенти.
Подписаното споразумение между УНСС и УБТ потвърждава високата оценка на колегите от УБТ за качеството на програмите  и курсовете, преподавани в УНСС, както  и на международната разпознаваемост  на учените от университета.  Новата двойна бакалавърска програма  „Икономика на английски език” съответства на целите на УБТ за разпространение в Косово на най- добрите международните практики и стандарти на качество в обучението.
През последните години стратегията за интернационализация на УНСС поставя като основен приоритет привличането на чуждестранни студенти и международната разпознаваемост на учените на университета. Реализацията  на стратегията изисква комплексен подход, при който чуждестранните студенти се привличат чрез споразумения с чуждестранни учебни институции. Предимствата на УНСС като най-големия  икономически университет в Югоизточна Европа са множеството бакалавърски и магистърски програми на английски език, преподаватели, прилагащи най-новите методики в обучението и лекции и семинари, базирани на  най- новите изследвания.
Новата двойна бакалавърска програма между УНСС и УБТ ще осигури на студентите от Косово съвременни знания и умения, които ще дадат допълнителни компетенции на  завършващите студенти. Те ще получат двойна диплома  - от УБТ и УНСС, което ще им даде възможност да се реализират на общия европейски пазар. „Екосистемата на УБТ съчетава обучение, изследвания  и индустрия. Университетът също активно работи с предуниверситетското образование, т.е. с училищата. Подписаното споразумение дава нови възможности за нашите студенти от Факултета по мениджмънт, бизнес и икономиката“, каза ректора на УБТ проф. Едмонд Хайризи.

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров поясни, че  нашият университет ще се радва да предаде опита си на УБТ. „В същото време ние също има какво да научим от постигнатото от УБТ. България и Косово имат приблизително еднакви икономически проблеми. И доброто познаване на двете икономики, добрите отношения между колегите от двете страни, ще позволи да се намерят оптималните икономически решения .”

 

Галерия снимки от Нова двойна бакалавърска програма с  УБТ, Косово, стартира в университета ...