Световната заплаха от наркотиците и тероризма представи пред студенти експертът Родолфо Пейков

сряда, 19 септември 2012 13:37

Публична лекция на тема „Производство и търговия на наркотици в Афганистан“ изнесе пред студентите от специалност „Икономика на отбраната и сигурността“ Родолфо Пейков. Това е четвъртата лекторска изява в УНСС на бившия дългогодишен служител на Американската администрация за борба с наркотиците DEA, която бе организирана от катедра „Национална и регионална сигурност" на университета съвместно с Международния институт за сигурност и сътрудничество (МИСС) и Центъра за стратегически изследвания на отбраната и сигурността на УНСС.

Доц. д-р Димитър Димитров, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност", представи пред присъстващите лектора, който е син на известния наш художник Асен Пейков, живял и творил в Италия. В богатата биография на госта той открои над 30-годишната му работа към Агенциите за борба с наркотици в САЩ.  Родолфо Пейков е член на Асоциацията на бившите федерални агенти по наркотиците (AFFNA) и на Meждународната асоциация на служителите за борба с наркотиците (INEOA).

Родолфо Пейков

В презентацията си лекторът представи сравнителни и най-нови факти, свързани с международния трафик на дрога. Като отправна точка в наркотрафика специалистът разгледа  световния лидер по производство на наркотици Афганистан, който доставя повече от 80% от опиатите на международния черен пазар. С богата фактология и илюстративен материал Родолфо Пейков очерта пътя на наркотрафика, направи сравнителен анализ на производството и пазара на наркотици в периода 1996-2011 г., приведе конкретни данни за ситуацията през 2012 г., говори за видовете хероин, персонифицира някои от „играчите“ в престъпния бизнес. Ключът в борбата срещу наркотрафикът е глобалното сътрудничество, изтъкна в заключение лекторът.

Във втората си презентация Родолфо Пейков се спря на световния тероризъм. Той направи преглед на глобалната заплаха от 2001 г. насам, като обстойно разгледа „българския случай“ -  атентата на бургаското летище Сарафово през юли т. г.

По време на лекцията в зала "Научни съвети"

Галерия снимки от Световната заплаха от наркотиците и тероризма представи пред студенти експертът  ...