Среща с кандидат-студентите от 19. СУ „Елин Пелин“

петък, 12 май 2023 9:06

В рамките на инициативите за активно сътрудничество със средните училища екип от УНСС от катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“ и катедра „Педагогика“ представи възможностите и специалностите за прием в Университета през 2023 г. пред учениците от 11 и 12 клас в 19. СУ „Елин Пелин“ в гр. София.

Заместник–директорът на гимназиалния курс в училището г-жа Стефка Георгиева представи пред учениците екипа на Университета. Тя изтъкна, че УНСС като водещ университет в областта на икономиката, администрацията и управлението, правото и социалните науки, предлага възможности за продължаване на образованието на ученици, завършващи училището за бизнес и предприемачество с интензивно изучаване на чужди езици.

Проф. Христина Николова, ас. д-р Мария Казакова и д-р Румина Вълкова разказаха на учениците за профила на университета, неговата история и постижения, както и за специалностите и направленията, в които могат да кандидатстват. Те запознаха обучаемите с подробности относно условията и изискванията за кандидатстване в различните специалности и новите моменти в правилата за прием през 2023 г., свързани с признаването на резултатите от ДЗИ по различни предмети, вкл. по профилиращите дисциплини. Обърнато беше внимание и на възможностите за участие на учениците в различни конкурси и състезания, организирани от катедрите в УНСС и партньорските школи и даващи възможност за прием на победителите в подходящи специалности.

В отговор на въпроса: „Защо да избера УНСС и как ще ме убедите да кандидатствам за определена специалност именно в този университет?“ беше обърнато специално внимание на изключително силните връзки на университета с бизнеса и разнообразните възможности за провеждане на практически стажове и обучения в най-големите и престижни международни и български компании в страната, които си партнират с УНСС и неговия Междууниверситетски център за развитие на кариерата. Екипът на университета разказа и за успехите на Студентския съвет и активните дейности по студентско самоуправление, в които може да се включи всеки студент.

Учениците от 19 СУ „Елин Пелин“ проявиха жив интерес и към международната дейност на университета, както и към многобройните възможности за участия в международни мобилности и изучаване на различни курсове в чужди университети в рамките на Университетската мрежа ENGAGE.EU. Те поставиха своите въпроси относно спецификата и профила на различните специалности, техните учебни планове и бъдеща професионална реализация и получиха подробна информация за това.

Екипът на УНСС изказва специална благодарност на ръководството на 19 СУ „Елин Пелин“ в лицето на директора – г-жа Клара Арабаджиева и зам.-директора за гимназиален етап, г-жа Стефка Георгиева, за предоставената възможност за представяне на профила и възможностите за кандидатстване в университета.

Галерия снимки от Среща с кандидат-студентите от 19. СУ „Елин Пелин“ ...