Поделение „Студентски столове и общежития“ отпразнува 25 години със семинар и почетна церемония

вторник, 25 април 2023 16:24

Обучителен семинар на тема „Основни насоки за развитие на поделение „Студентски столове и общежития“ при УНСС и приложими нови моменти от ЗОП“, както и церемония за честване на 25 години от създаването на П „ССО“ събра целия персонал на поделението в Учебно-оздравителната база на университета в Равда.

В своята реч пред служителите на П „ССО“ ректорът проф. д-р Димитър Димитров отчете постигнатите резултати и очерта предстоящите стъпки. 

Положителни финансови  резултати

Поздравления, колеги! За първи път П „ССО“ има добри финансови резултати, които позволяват да реализираме този семинар. Това е пряк резултат от приоритизиране и увеличено внимание към поделението от страна на ректорското ръководство. До 2020 година опашките за плащане на общежитие стигаха до Студентска поликлиника, а дирекция „Учебна дейност“ издаваше по 5000 уверения. Това вече е история. Плащанията станаха електронни, работите с ПОС терминали вече 2 години. Създали сме организация. Имате ресорни зам.-ректор и главен секретар, а  помощник-ректорът, дирекциите  „Управление на собствеността“  и  „Обществени поръчки“ също полагат много усилия.

Трябва да кажем, че още няколко фактора повлияха на това. Първо, благодарение пак на НПСС и общи усилия на Студентските съвети бяха увеличени субсидиите и това се отрази положително. Много добрата партньорска политика с нашия Студентски съвет помогна за много доброто прецизиране на наемите по време на ковид пандемията и обучението онлайн, защото тогава възникна  резонния въпрос защо да се плащат наеми, след като повечето студенти си заминаха. На всеки Ректорски съвет много внимателно сме обсъждали въпросите с намаленията на наемите и компенсации и с общи усилия успяхме да намерим правилния баланс. Оптимизацията на охраната и малко икономии от обществените поръчки също допринесоха за тези добри резултати.

Всички помним състоянието на П „ССО” преди 2-3 години, в т.ч. ремонти, които не са платени, протоколи, които не са подписани, ниска събираемост на наемите от външни наематели, ниски заплати на служителите.  Виждате сами огромната разлика.

Надявам се тази стабилизация да не води до отпускане, защото общата макроикономическа обстановка в страната никак не е добра. Ако няма увеличение на субсидиите, ако няма компенсации за електричество или парно, тази стабилност може много лесно да бъде пометена. Ние самите също можем да разрушим тази стабилност, ако си изгоним студентите, като не им предоставяме добри условия или не им предоставяме добро отношение.


Студентите са нашата най-добра реклама

Поговорката „Бог високо, цар далеко“ не важи вече. Днес недоволният студент веднага пуска пост или се обажда на съответната медия и на другия ден в поне 20 медии излиза негативен материал, който много бързо стига и до Националното представителство и до министъра. Съвременното поколение само с телефона си може да направи чудеса. Трябва веднага да реагираме на всеки сигнал. Някои са основателни, други - не, но важното е да не бавим реакцията си.

Когато реализираме Кандидат-студентската кампания,  на преден план излизат не само въпроси, свързани с  учебното съдържание и кариерната реализация, а и със социално-битовите условия, в които живеят студентите. Когато избира университет студентът ни оценява комплексно. Връщайки се на комуникацията, не забравяйте, че тези кандидат-студенти, които искаме да привличаме, доста активно комуникират с тези, които вече са в университета и общежитията и информацията между тях тече много бързо.

Всички наши основни приходи и дейност зависят от това, колко студенти имаме. Необходими са повече усилия да ги привлечем, задържим,  да работим с тях. Последните 1-2 години така се случи, лоша държавна политика, че бройките по държавна поръчка бяха намалени и всъщност ние имаме платен прием близо 1/3 отгоре. Ако го нямаме и УНСС не поддържа този образ на добър качествен университет, който дава знания и си заслужава усилията, сигурно щяхме да изпитваме доста сериозни проблеми. Това е отличен резултат за всяка една организация. Сами разбирате, че стопанисването и модернизирането на общежитията имат не само социално-битово, но и имиджово значение.


Приоритетите

Предстоят избори за ректор, на които знаете вече, че ще се кандидатирам. Част от моите приоритетите ще бъдат свързани с интернационализацията и привличането на чуждестранни студенти. Още тази есен очакваме между 20 и 100 китайски студенти да дойдат за обучение. Сключихме договор и с Косово за това техни студенти да идват по подобна схема за 1 или 2 години обучение в  България. Очакваме и проектът ENGAGE.EU да бъде продължен за още 6 години, което ще засили мобилността на студенти от Австрия, Франция, Норвегия и др. Настаняваме чуждестранни студенти и по линия на вече утвърдените специалности. Всички те очакват по-добри условия за настаняване и ние трябва да сме готови непрекъснато да повишаваме стандарта. Ако искаме да се развиваме като модерен европейски университет, предстои да изработим процедури, които позволяват комуникацията с тези студенти, както и да подсигурим непрекъснатост на процеса и за събота и неделя. Трябва да се динамизираме.

Намираме се в процес на трансформация - една област на широка интернационализация и общежитията ще бъдат важна част от нея.


Ремонти и обновление на цялостната база

В началото на мандата си се бях пошегувал с тогавашния министър на образованието Красимир Вълчев, че имаме 12 хотела и три ресторанта и то блокове-хотели с по няколко стотин човека и 3 стол-ресторанта с всичките високи очаквания, които имат студентите към тях. Подобренията са видими и с видеонаблюдението, и с начина на достъп, и с картите за достъп,  и с възможността да се реагира бързо, за да гарантираме спокойствието и сигурността на живущите.

Тук е моментът да изкажа нашата благодарност към председателя на НПСС Даниел Парушев. Огромна негова заслуга са тези 100 милиона лева, които бяха отпуснати от МС за ремонти на общежитията. НПСС проведе тази политика със Студентските съвети, с ректорите, с общи междуведомствени групи, които разпределяха входовете и за наша чест УНСС успя да се справи с основния ремонт на 3 входа и половина за 10 милиона. Не мислете, че това е случайно, особено на фона на кризите и галопиращата инфлация. Това се случи благодарение на добре и бързо организираните обществени поръчки. С другите университети не е така. От тези 100 милиона, около 50 са усвоени, останалите - не. Общежития стоят празни, строители се отказват, защото инфлацията изяде средствата. Надяваме се да има и допълнително финансиране, което да позволи основен ремонт и на други блокове.

Трябва да се изтъкне добрата практика на Студентските домсъвети, които подпомагат някои ремонти.


Краткосрочни задачи

Задали сме посоката със стратегията за развитие на П „ССО“, но от друга страна има по-краткосрочни въпроси, които трябва да бъдат решавани . Това обучение е и за подобряване взаимодействието между домоуправителите и домсъветите. Пожарната безопасност е друга линия, по която трябва да се работи задълбочено и бързо. Интересът към новооткритите детски стаи е огромен. Този процес трябва да продължи. Трябва да продължи и процесът на подобряване на околните пространства. Чрез кампусите, които ще бъдат изградени за блокове 7-8-9 и 24-25 ще се направи опит да се отдели и облагороди околното пространство.   


Дигитализацията

Този процес ще продължава. И сега има информационна система като част от отчетността, но това може да се подобрява. Да се търси оптимизация. Да се мисли за резервационна система, която да се използва лятото за отдаване на стаите на хотелски начала, което дава възможности за допълнителни доходи на общежитията. Където това е възможно, с подходяща концепция и онлайн букинг е добре да бъде реализирано.


Енергийна ефективност

Един от големите въпроси, който стои пред ръководството е енергийната ефективност. Ще има ли фотоволтаици на покривите? Ще има ли термопомпи? Трябва активно да мислим за това. Съвсем скоро нашият университет започва изграждането на фотоволтаична централа. Има договор, чрез който не заплащаме за инвестицията. Тя ще се заплаща чрез цената на електричеството, което ще получаваме оттам. Съвсем скоро големият паркинг и покривите ще бъдат с фотоволтаици, които ще произвеждат електрическа енергия. Единствения университет в страна, който ще има такава фотоволтаична централа и то съвсем скоро, ще е нашият. От няколко университета ни се обаждаха, за ноу-хау как да започнат изграждането на собствени фотоволтаици, но като чуят колко е сложно, каква е поръчката и преговорите, се отказват.

Въпросът за свиване на разходите и придобиването на енергийна независимост стои и пред общежитията. Плоските покриви на блоковете могат да бъдат използвани за фотоволтаична система. Има и много други начини за оптимизация на отоплението и осветлението, защото енергията става все по-скъпа.


Взаимосвързаност

Ние сме една администрация. Чисто функционално сме разделени. Относителната автономия не трябва да ви заблуждава. Много дейности се случват и трябва да се случват заедно, защото работим за обща кауза и ако има идеи как да се подобри това сътрудничество сме отворени да ги чуем.


Семинарът

В двудневния семинар участие взеха още заместник-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова, главният секретар по социално-битови въпроси на учащите и чуждестранни студенти доц. д-р Драгомир Стефанов, председателят на Студентски съвет Ангел Стойков, директори на дирекции и студенти. Специален гост беше председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев. 

„За първи път от 25 години администрацията на поделението провежда подобно събитие“, отбеляза на откриването неговият изпълнителен директор Пламен Пенев, който е и най-младият ръководител на дирекция в университета. Неговите заслуги за развитието и модернизацията на сектора бяха отличени от ректора с грамота и почетен медал.

С благодарност за отговорността и грижата към служителите на П"ССО" при УНСС  ректорът проф. д-р Димитър Димитров получи специален плакет. С благодарност за утвърждаване доброто име и авторитет на П"ССО"-УНСС отличия получиха Вили Маринова, началник сектор "СБОМБ", Албена Арбалиева, началник сектор "РИД", Васка Асенова, управител на общежитие блок №24, Ангел Стойков, председател на Студентски съвет, Христо Шопов, заместник-изпълнителен директор на П“ССО“.

На семинара беше представена Стратегията за модернизация и развитие на П“ССО“ при УНСС за периода 2021-2026 година, също така беше обсъден Доклад за извършените дейности за периода април 2021 г. - април 2023 г. и План за действие за следващата година. Лектори в панела, модериран от Пламен Пенев, бяха проф. д-р Цветана Стоянова  и доц. д-р Драгомир Стефанов.

През втория семинарен ден в разгорещена дискусия беше обсъдена роля на домовите съвети и основни трудности в осъществяваните дейности, както и основните проблеми в работния процес на Управителите на студентски общежития. Лектори в този модул бяха доц. д-р Драгомир Стефанов и председателят на Студентски съвет Ангел Стойков. Нови моменти в Закона за обществените поръчки, основни проблемни области при подготовка и провеждане на процедурите бяха представени от Самуил Авдала, зам.–директор на дирекция „Управление на собствеността“.

Много интерес и коментари предизвика лекцията „Как да общуваме ефективно с поколението Z“ на доц. д-р Александър Христов от катедра „МИО и бизнес“. Доц. Христов наблегна на основните характеристики на съвременните млади хора. Той сподели професионален опит като пиар специалист, както и личен опит от работата си със студентите. Постави и няколко акцента върху особеностите на поколение “Z”. Някои от тях са свързани с технологиите и възприятието на младежите, че „Мобилното устройство е продължение на тялото“. Друг момент е, че младите хора търсят гъвкавост и стават ангажирани, когато са убедени, че нещо им харесва, но също вярват и че много неща зависят от тях. Те са с широки интереси, но невинаги имат търпение да се задълбочават. В заключение, подходът в общуването с тях трябва да е разчупен и по възможност – индивидуален.

В своето изказване председателят на НПСС Даниел Парушев специално открои всекидневните усилия и принос на ректора  за добрите резултати, които постига нашият университет и в работата със Студентски съвет и усвояването на средства за ремонтите на общежития. 


За П „ССО“

УНСС стопанисва 12 студентски блока с 5100 места. Общежитията предлагат уютни условия за живеене, почивка и възможност за продължаване на учебния процес извън аудиторията. Осигурени са квалифицирани техници и всички възникнали повреди и проблеми от битов характер се отстраняват своевременно. Базата се поддържа и обновява постоянно, като през настоящата година са предвидени допълнителни средства за ремонти и модернизиране на студентските общежития. Всеки студент може да заплати онлайн наем и консумативи чрез информационната система „Уеб студент“.

УНСС разполага с три студентски стола с възможности за хранене на всички студенти на достъпни цени.

Дирекцията и касите на поделение „Студентски столове и общежития“ се намират в блок № 23А – ниско тяло.

Създаден е специален имейл на Сектор „Настаняване“, като при възникнали въпроси може да се свържете с тях: [email protected]


Галерия снимки от Поделение „Студентски столове и общежития“ отпразнува 25 години със семинар и по ...