Николай Василев изнесе публична лекция по икономика и държавно управление

четвъртък, 06 април 2023 15:37

Третата публична лекция от цикъла „Среща с историята“, организирана от катедра „Политическа икономия“, изнесе Николай Василев, вицепремиер и министър на икономиката (2001 – 2003 г.). Той говори за икономиката и държавното управление, представяйки новата си книга „NEXT.BG - Книга за реформатори, ястреби и щъркели“.

Проф. д.н. Пенчо Пенчев, Николай Василев, проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС и Ангел Стойков, председател на Студентския съвет

„Форматът на тези публични лекции дава възможност за запознаване с идеите, приносите и оценките на политици и изявени специалисти в различни области на обществения живот“, каза в началото на събитието проф. д.н. Пенчо Пенчев, ръководител на катедра „Политическа икономия". „Освен цикълът лекции „Срещи с историята", започнахме и втория цикъл лекции – „Срещи с бъдещето", затова поканихме Николай Василев – зам. министър-председател и министър на икономиката (2001 – 2003 г.) да представи новата си книга „NEXT.BG", в която коментира икономически и управленски решения от миналото, но прави и прогностика, какво очаква България в бъдеще“,  каза проф. Пенчев.

„Накъде върви България“ е изключително важен въпрос и ние се нуждаем от такъв дебат. Нашият университет дава подходяща платформа за този вид дискусии и не случайно предишните лектори бяха президентът Георги Първанов и екс премиерът Иван Костов. Много съм радостен, че днес при нас е екс вицепремиерът Николай Василев, който ще даде своя отговор на въпроса „Накъде върви България“, каза в приветствието си ректорът проф. д-р Димитър Димитров. На лекцията присъстваха още председателят на Студентски свет Ангел Стойков, декани, преподаватели и студенти от УНСС.

„Книгата съдържа 40 % икономическа политика и 60 % държавно управление. Тя засяга образованието, борбата с корупцията, проблемите на съдебната система, войната в Украйна, ситуацията в Република Северна Македония. В нея аз не спестявам истини, затова някои я наричат „остра“. Ние, от най-фалиралата държава в света през февруари 1997 г., изплащаме голяма част от външния си дълг до 2008 г. и за този кратък период ставаме втората държава в ЕС с най-нисък дълг като процент от БВП, което е световно постижение.  Книгата е за реформатори, за ястреби и щъркели. Аз считам себе си за най-големия бюджетен ястреб в държавата през последните 20 години, защото най-ревниво се отнасям към харченето на държавния бюджет и вземането на публичен дълг като смятам, че правилната политика е тази, която държавата водеше по-рано“, каза Николай Василев в експозето си.

В „NEXT.BG“ авторът изтъква 4 приоритета за развитие на българската нация  през XIX век – демография, дългосрочна финансова стабилност, цивилизационен избор и опазване на границите от миграционна вълна. Според него не са се взимали никакви управленски решения през последните години по отношение на тези приоритети. На първо място той извежда демографската политика като дава пример, че през 1950 година са се раждали 180 000 деца, а сега се раждат 50 000, което е застрашително. Във връзка с финансовата стабилност, не се е работило в тази насока, а по отношение на цивилизационния избор, той е направен преди години и буди недоумение, защо днес отново се поставя. „А подготвени ли сме за емигрантско цунами, което е възможно да се случи през XХI век“, зададе риторичен въпрос към публиката лекторът.  

Николай Василев подчерта и 4-те бюджетни приоритета: демографията, образованието, инфраструктурата и модернизацията на армията. Според него бюджетната политика през последните години също не е насочена към тях, не се дават пари по тези направления, въпреки огромното увеличаване на бюджета. През 2020 г. държавният бюджет е 42 млрд. лв., а сега 67 млрд. лв. Едно от предложенията, които той направи за разрешаване на демографската криза е раздаването по 20 000 лв. за новородено дете.

В заключение той разви тезата, че в момента в България няма големи кризи като война, тежки природни бедствия, мигрантска вълна, но ако се появят, страната е неподготвена да се справи с тях.

Неговата лекция предизвика бурна дискусия, както по отношение на държавните приоритети, така и във връзка с бюджетните разходи. На финала авторът реши да предостави книгата си безплатно на желаещите като я изпрати на предоставените му имейли.

Цялата лекция можете да видите ТУК.


Николай Василев 

  • зам. министър-председател и министър на икономиката (2001 – 2003 г.),
  • зам. министър-председател и министър на транспорта и съобщенията (2003 – 2005 г.),
  • министър на държавната администрация и административната реформа (2005 – 2009 г.).

Галерия снимки от Николай Василев изнесе публична лекция по икономика и държавно управление  ...