Бакалаврите от 4 курс счетоводство преминаха майсторски клас по ESG (екологичните, социални и управленски) политики

вторник, 04 април 2023 15:08

Майсторски клас на тема „Корпоративните умения в контекста на екологичните, социални и управленски (ESG) политики“ се проведе пред студентите бакалаври от специалност „Счетоводство“, 4 курс, с лектор проф. д.ик.н. Виржиния Желязкова.

По време на лекцията беше разгледана глобалната регулаторна рамка в областта на екологичните, социални и управленски политики и транспортирането й в законодателство на ЕС. Анализирани бяха практическите измерения на тези политики и стъпките, които бизнесът в България трябва да предприеме, за да бъде конкурентоспособен. Акцент беше поставен върху най-новите практики на кредитиране и новите възможности за бизнеса в контекста на зелената политика на ЕС.

Проф. д-р Снежана Башева, ръководител на катедра „Счетоводство и анализ“, отбеляза че от няколко години в катедрата има практика да се провеждат майсторски класове по тази тематика, което е свързано със засиления интерес към разглеждането на счетоводството като интелектуално стимулираща дисциплина и професия играеща основна роля при решаването на проблеми за климатични кризи, пандемии, устойчивост, човешки права, корупция и др.

„Счетоводството вече се определя като техническа, социална и морална практика, свързана с устойчивото използване на ресурсите и правилната отчетност към заинтересованите страни, за да се даде възможност за развитие на организации, хора и природа“, отбеляза проф. Башева и посочи, че това определение позволява да се излезе извън рамките на чисто техническия аспект на счетоводството, където се търси само съответствие с приложимата нормативна база.     

Галерия снимки от Бакалаврите от 4 курс счетоводство преминаха майсторски клас по ESG (екологичнит ...