Уебинар „Как науката да бъдe в полза на предприемачеството“

четвъртък, 30 март 2023 16:41

Междууниверситетският център за развитие на кариерата на УНСС (МЦРК) и Кариерният център към Център за обучение при Българската академия на науките (БАН) проведоха уебинар на тема „Предприемачеството и науката в полза на обществото“. Инициативата е втората, която УНСС и БАН организарат под надслов „Наука, иновации и бизнес“.

Форумът се организира за студентите и докторантите от УНСС и за докторанти от БАН и се проведе онлайн.

Темата на уебинара е естествено продължение на дискусията от първото събитие, което беше с лайтмотив „Стартирай своя бизнес подготвен!“. Целта на инициативите е да представи пред младите хора нови възможности за кариерно развитие и ценен практически опит.

Модератор на събитието бе гл. ас. д-р Силвия Георгиева, заместник-директор по научноизследователската дейност на Института по предприемачество, която представи лектора на уебинара проф. д-р Николай Денчев, ръководител на център „Социално предприемачество“ в Свободен университет на Брюксел и изследовател към Института по предприемачество в УНСС. Той е от 25 години в Свободния университет в Брюксел и от години се занимава с академичното предприемачество, взаимоотношенията между наука, бизнес, неправителствени и правителствени организации.

Въпросът за необходимостта от това взаимодействие е поставен през 80-те години в САЩ, обясни лекторът, където започват да се стимулират центрове, в които науката да е полезна за обществото. „Щом данъкоплатците ни плащат да четем, би било добре да направим нещо за данъкоплатците“, каза проф. д-р Николай Денчев. „Академичното общество може да допринесе за развитието на социалното предприемачество, чрез създаване на мрежи, контакти с индустрията, обсъждане на идеи, подпомагане на идеи“. Той разясни, че академичното предприемачество е най-силно в Северна Америка и Канада, а на много места е изключително слабо развито. Но според него и университети с оскъдни ресурси могат да подпомагат предприятия, докторанти, студенти, алумни възпитаници могат да бъдат включени в подпомагане на предприемачеството.

В дискусията активно се включи лекторът на предишния уебинар доц. д-р Костадин Коларов, директор на Института по предприемачество на УНСС.

Представители на УНСС споделиха своя опит в подпомагане на предприемачеството, тъй като Институтът по предприемачество, Междууниверситетският център за развитие на кариерата (МЦРК)  и преподавателите от катедра „Предприемачество“ в университета от години провеждат различни мероприятия за активизиране на бизнес идеите - менторски програми за развиване на студентското предприемачество, както и конкурси за най-добър студентски стартъп.

На финала участниците в уебинара оцениха полезността на тези срещи и решиха да продължат да работят за по-доброто взаимодействие между академичната общност, бизнеса, неправителствените и правителствените организации.

Галерия снимки от Уебинар „Как науката да бъдe в полза на предприемачеството“ ...