Първото по рода си събитие „Made in УНСС" организира Университетският алумни център

сряда, 15 март 2023 15:00

Университетът за национално и световно стопанство и Университетският център (УЦ) „Алумни УНСС“ организираха първото по рода си събитие „Made in УНСС", което беше в две части: Кариерна пътека „Made in УНСС" с участник Ани Филипова и Панел на тема „Митове и предизвикателства пред приемането на еврото в България“ с участници членовете на Алумни борда и доц. д-р Емил Хърсев.

Събитието откри директорът на Алумни центъра доц. д-р Радко Радев. Той представи инициативата Made in УНСС. „В края на 2020 година поехме задачата да стартираме изграждането на алумни общност на нашия университет. Чрез създаването на такава общност възпитаниците ни ще придават по-голяма стойност на взаимоотношенията си с УНСС и това ще ги мотивира с притежавания от тях интелектуален, социален и финансов капитал да подкрепят градивните инициативи на Университета. Днешното събитие е стъпка в тази посока. Made in УНСС“ е инициатива на Борда на Университетския алумни център. Всяко събитие от този вид ще се състои от две части. В първата част виден възпитаник на УНСС, постигнал национално и/или международно признание, споделя своя път към успеха и мястото на университета в него. Втората част е експертна, посветена на значима актуална тема с национално, европейско и световно значение. В този панел участват признати авторитети, алумни на УНСС, преподаватели и изследователи.“

Доц. д-р Радко Радев

Приветствие от името ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров поднесе проф. д-р Цветана Стоянова, заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики и отбеляза: „Целта на днешното събитие е да представи членовете на Борда, които са се реализирали на лидерски позиции в страната и чужбина, запазили са духа на УНСС в себе си, допринасят за неговото утвърждаване като образователна институция в България и Югоизточна Европа, и са тук за да споделят своя опит и познания с нашите студенти, бъдещи лидери в обществото и бизнеса. Проф. Стоянова изрази увереността си, че благодарение на Алумни центъра връзката с възпитаниците на Университета е възстановена, че така ставаме по-силни и обличаме в смисъл посланието „Духът прави силата“.

Проф. д-р Цветана Стоянова

В рамките на обширно интервю Ани Филипова, член на Алумни борда, разказа за кариерното си развитие от завършването си в УНСС през множеството позиции, които е заемала в различни финансови институции, за да се издигне до регионален оперативен директор на Citibank Treasury and Trade Solutions за Азия. Г-жа Филипова представи и ползите на първата Двойна магистърска програма по бизнес администрация между УНСС и Northern Illinois University – USA, на която е представител за Източна Европа и програмен директор EMBA. Програмата на университетите стартира през тази учебна година и обучението ще се провежда присъствено в УНСС от съвместни преподавателски екипи от двата университета. 

Ани Филипова и Живка Попатанасова /от дясно наляво/

Вторият панел включваше дискусия на тема: „Митове и предизвикателства пред приемането на еврото“.  В дискусията участваха признати авторитети по разглеждания въпрос и членове на Алумни борда - Диана Митева, банкер, Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк, Мирослав Маринов, изпълнителен директор на ПОК „Доверие“ и доц. д-р Емил Хърсев, преподавател в УНСС и финансов експерт. Модератор на панела беше Георги Бисерински, изпълнителен директор на Bloomberg TV Bulgaria и финансов директор на Investor MediaGroup, също член на Борда.

Мирослав Маринов, Диана Митева, Георги Бисерински, Цветанка Минчева и доц. д-р Емил Хърсев (от ляво надясно)

На въпрос на Георги Бисерински има ли разхлабване на фискалната политика през последните месеци доц. Емил Хърсев беше категоричен, че откакто политиката се провежда от служебно правителство, дори сме свидетели на „затягане“. По думите му, въпреки че държавата работи без бюджет, няма проблеми с разплащанията и индексацията на доходите. Той напомни, че в първото тримесечие на всяка година има дефицит и това е така от години насам. Според него официално в България не се разплащаме с евро, но то присъства в бизнеса, търговията, туризма. По думите му предприемачите винаги са работили на базата на конвертируема валута, когато се прави международен бизнес.

Главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк Цветанка Минчева напомни, че през изминалите няколко десетилетия България е преминала през няколко кризи, които са довели до това много хора да отпаднат от пазара на труда или да емигрират. Основното предимство от влизането в еврозоната според нея, е че България ще стане чест от една система с повече ресурси и справянето с кризите би било по-лесно. Силата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за излизането от една пазарна криза е много по-голяма“, каза тя.

Диана Митева заяви, че ако България се бе включила в еврозоната по-рано, българските заплати щяха да са по-близки до европейските. Тя допълни, че страната ни е част от един много по-голям конкурентен пазар на труда, на стоки и услуги, и фирмите биха спечелили повече, ако бъде въведено еврото.

Митева е на мнение, че управляващите и бизнесът не са направили достатъчно, за да обяснят на хората в комуникационна кампания какво е предимството от въвеждането на единната европейска валута. Тя даде за пример Хърватия, в която политическата класа се е обединила в решението да стане член на еврозоната.

Приемайки валутния борд, се оказа, че сме в еврозоната, но не можем да се възползваме от възможностите, които предлага, защото сме се отказали от тях", заяви изпълнителният директор на ПОК Доверие" Мирослав Маринов. Той е на мнение, че преди 25 години страната ни се е отказала от паричен суверинитет, но не се е възползвала от предимствата на водената парична политика от ЕЦБ.

Дискусията продължи с множество въпроси от страна на студентите, на които водещите специалисти отговориха изчерпателно.

Обща снимка след събитието с членовете на Борда

Галерия снимки от Първото по рода си събитие „Made in УНСС" организира Университетският алумни цен ...