Среща на партньорите по проект „Дигитализация на икономиката в среда на Големи данни“ (ДИГД)

четвъртък, 09 март 2023 11:02

В Университета за национално и световно стопанство се проведе среща с координаторите на партньорите по проект BG05M2OP001-1.002-0002 „Дигитализация на икономиката в среда на Големи данни (ДИГД)“ и ръководството на УНСС в лицето на проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС и проф. д.ик.н. Кирил Стойчев, помощник-ректор и ръководител на проект ДИГД.
Водеща организация и координатор на проекта е Университетът за национално и световно стопанство (УНСС), а партньори са Икономически университет – Варна, Технически университет - Габрово, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и Институт по Информационни и комуникационни технологии – БАН.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров приветства с „Добре дошли в УНСС“ координаторите на партньорите по проекта и подчерта, че за него проект „Дигитализация на икономиката в среда на Големи данни (ДИГД)“ е изключително важен и полезен.
„Темата на настоящата среща е не само да представи текущото състояние и постигнатите резултати, но и да се дискутира въпроса какво ще стане след като проекта формално приключи. За това през последните три години мислим как изградената инфраструктура и техниката, която е закупена и инсталирана по проект ДИГД да бъде използвана в бъдеще, а не в един момент да спре работата и да загубим един супер компютър. Идеята на Министерството на образованието и науката е това да стане устойчив проект, който частично да се самоиздържа и частично да получава финансиране, но за резултати, които са бизнес ориентирани. Защото дигиталната трансформация вече е задължително условие, ако искат бизнесите да оцелеят и да бъдат конкурентоспособни, а Националният център за компетентност, който създадохме е мощен ресурс и бихме могли до го използваме във всичките си дейности“, каза проф. д-р Димитър Димитров и отбеляза, че след като приключи първата фаза на проекта в края на ноември 2023 г. се надява заедно с организациите партньори да намерят ефективни пътища за развитие на този сериозен проект.

Проф. д-р Димитър Димитров

Проф. д.ик.н. Кирил Стойчев поздрави участниците в срещата и изтъкна: „Благодаря на ректора проф. д-р Димитър Димитров, че миналата година ми гласува това доверие да бъда част от екипа, като ръководител на проекта. Живеем във време на дигитализация, както на икономиката, така и в почти всяка област на живота, затова мисля, че създадената по проекта инфраструктура ще бъде изключително полезна и ще намери приложение по-нататък“.

Проф. д.ик.н. Кирил Стойчев

Проф. д-р Камелия Стефанова, ръководител на катедра „Информационни технологии и комуникации“ представи работата и постигнатите резултати по прилагане на услугите в проект ДИГД от страна на УНСС. Тя запозна партньорските организации с научноизследователската дейност по Работен пакет – 3 и Работен пакет – 4, приложението на проекта в икономиката, аспектите на дигиталната трансформация, практическата реализация в производството и установените контакти и работата с представители на бизнеса.

Проф. д-р Камелия Стефанова

Срещата продължи с представяне на дейността и постигнатите резултати по проекта от координаторите на партньорските организации – проф. Юлиан Василев от Икономически университет – Варна, доц. Боян Карапенев от Технически университет – Габрово, доц. Павел Витлиемов от Русенски университет „Ангел Кънчев“, проф. Георги Тотков от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и доц. София Ивановска от Институт по Информационни и комуникационни технологии – БАН.
В рамките на програмата на събитието проф. д.ик.н. Валентин Кисимов, зам.-ръководител и главен координатор на проект ДИГД запозна участниците с бюджета и възможностите за допълнителни активности по проекта. Бяха дадени и насоки за кандидатстване за втория етап на ДИГД2, който започва през 2024 г. Разгледани бяха и регионалните перспективи и потенциала за развитие на втората фаза на проект ДИГД2.

Проф. д.ик.н. Валентин Кисимов

Проведена беше ползотворна и конструктивна дискусия с цел развитие на функционирането на проекта след приключване на неговата работа и кандидатстването за втория етап на ДИГД2.


За проект „Дигитализация на икономиката в среда на Големи данни (ДИГД)“ № BG05М2ОР001-1.002-0002

Проектът е финансиран по процедурата BG05M2OP001-1.002 „Изграждане и развитие на центрове за компетентност“ - Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 – 2020. Срокът за изпълнение на проекта е от 30.03.2018 до 30.11.2023 г.
Водеща организация и координатор на проекта е Университетът за национално и световно стопанство (УНСС), а партньори са Техническият университет - Габрово, Икономическият университет – Варна, Русенският университет „Ангел Кънчев“, Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ и Институтът по Информационни и комуникационни технологии – БАН.
Асоциирани партньори по проекта са „Ваптех“ ЕООД и Universidade Nova de Lisboa / Faculdade de Ciencieas e Tecnologia.
Проектът има за цел да бъде изграден Научноизследователски Център за компетентност по проблемите на Дигитализация на икономиката в среда на Големи данни. Центърът по компетентност ще има техническа инфраструктура, разположена на територията на партньорите по проекта. Основните изчислителни ресурси ще бъдат разположени на територията на УНСС, като от разпределените изчислителни ресурси ще бъде изградена единна Облачна инфраструктура с допълнителни хостинг функции. Всички ресурси в Облачната инфраструктура ще могат да бъдат достъпвани от цялата страна, както и от чужбина, с цел провеждане на научни изследвания.


Галерия снимки от Среща на партньорите по проект „Дигитализация на икономиката в среда на Големи д ...