Студентите от УНСС имаха възможност да се запознаят с условията за кандидатстване за бригада в САЩ

петък, 10 февруари 2023 16:34

Изложение „Студентска бригада в Америка“ се организира в УНСС от агенция „Интеграл“ с помощта на Междууниверситетския център за развитие на кариерата при УНСС. Представиха се всички подробности по регистрацията за Work and Travel USA – студентска бригада в САЩ, издаването на визи, цени, оферти за работа в 25 щата на Америка.

Бяха подредени 10 маси с различни дестинации за бригади от Аляска до Калифорния, като на всяка една маса освен специалист от фирмата имаше и студенти, които са били на бригади в този конкретен щат и споделяха личния си опит. „Интеграл“ запозна присъстващите с конкретните работни оферти за 2023 година, осигурени от организацията, която им е партньор в Америка. (Всяка агенция в България, която работи по програми за културен обмен със САЩ е длъжна да има партньор - спонсорираща организация, която да намира и проверява работните оферти.)

По официални данни студентите, които са заминавали на бригади в Америка преди Ковид кризата са били около 5500 на година, като „Интеграл“ е изпращал около 30% от тях, но по време на пандемията пътуванията са спрели и сега надеждите са отново програмата да се възстанови.  

Експертите обясняваха каква е цената, която трябва да се заплати за отиване на бригада в Америка, средно тя варира около 5000 лева, като включва всички такси, включително заплащането за интервю за виза в Американското посолство, самолетен билет и „джобни“ за дните преди да се започне работа. Цената варира най-вече в зависимост дали студентите имат работна оферта, осигурена от тях, или искат такава да бъде набавена от агенция, варира и според месеца и мястото. Но сумата, която се печели от бригадата е почти двойно, а понякога и тройно по голяма, всички имат финансова полза от бригадата, обясняваха специалистите.

Кристина Божилова е управител на Интеграл Work and Travel и е започнала работа в агенцията още от първи курс, когато е учила „Транспорт и логистика“ в УНСС. „За мен това беше едно прекрасно съчетание на теоретичната част, която получавах от образованието си в УНСС и практическата част, която научавах в агенцията. От изключително значение беше, че лично аз като студентка съм участвала в програмите за културен обмен и това разшири кръгозора ми и беше една от причините да се развия професионално“, обясни управителят на агенцията.

Кристина Божилова

Другият експерт от фирмата, който отговаря за маркетинга е Надя Христофорова, която също е учила в УНСС: „Образованието в УНСС е много сериозно и дава основата, на която да стъпиш. Аз лично съм била пет пъти на бригада в Америка като студентка и мога да кажа, че това са били най-прекрасните лета, които съм имала, ползите са не само чисто финансови, важен е и културният обмен“, каза маркетинг експерта в „Интеграл“.

Надя Христофорова

Консултацията относно студентските бригади ще продължи на срещата, която Студентският съвет при УНСС организира съвместно с Американското посолство на 15 февруари 2023 г. от 11.00 ч. в Малката конферентна зала на университета.


Галерия снимки от Студентите от УНСС имаха възможност да се запознаят с условията за кандидатстван ...