Катедра „Икономика на природните ресурси“ проведе семинар на тема „Развитие на селските територии в условията на трансформираща се към устойчивост икономика"

сряда, 14 декември 2022 8:45

Семинар на тема „Развитие на селските територии в условията на трансформираща се към устойчивост икономика" се проведе в УНСС. Той е във връзка с изпълнението на проект КП-06-Н55 и се проведе в хибриден формат, като в дискусията взеха участие представители на академичните среди, местните инициативни групи, Националната служба за съвети в земеделието и земеделски стопани и др.

Форумът беше открит от проф. д.ик.н. Юлия Дойчинова, ръководител на катедра „Икономика на природните ресурси“. Тя отбеляза, че семинарът е вторият в изпълнение на проекта. Първият се е състоял в СА „Д. А. Ценов” и предстои третият форум  - в Икономическия университет – Варна.

Проф. Дойчинова акцентира на основната цел на проекта – разработването на концептуален модел за устойчиво развитие на селската територията и насоки за адекватни политики за устойчивото развитие и за повишаване на степента на колаборация между институциите, местната администрация, бизнеса и организациите на местните общности.

Проф. д.ик.н. Юлия Дойчинова, ръководител на катедра Икономика на природните ресурси"

Проектът се реализира от интердисциплинарен екип от учени в трите основни висши икономически училища в България – Свищовската академия, Университета за национално и световно стопанство – София и Икономическия университет – Варна, като водеща организация е катедрата „Аграрна икономика” при СА „Д. А. Ценов”. Двата партньорски университета са представени от учени към катедрите „Икономика на природните ресурси” при УНСС и „Аграрна икономика” при Икономическия университет – Варна.

В дискусията се включи и проф. Зорница Стоянова, зам.-ръководител на катедра „Икономика на природните  ресурси“, УНСС, която се спря на задачите и дейностите, които се изпълняват по проекта, свързани с анализа и оценката на формите на външно въздействие върху развитието на селските територии и на възможностите за диверсификация на местната икономика чрез допълнителни форми на икономическа активност.

Проф. Зорница Стоянова, зам.-ръководител на катедра “Икономика на природните  ресурси“, УНСС

В залата присъства Калоян Стойчев, председател на Националната асоциация на Местните инициативни групи в България, който подчерта ролята на човешкия фактор, както и на липсата на адекватна инфраструктура в страната. Според него местните инициативни групи като структури на гражданското общество у нас реализират стратегии на местно развитие, но опитът на редица други европейски страни показва значително по-големите потенциални възможности на тези структури. За постигането им са необходими промени в механизмите на кандидатстване на проектите, насочени към децентрализация на финансирането им, съкращаване на сроковете за утвърждаването им от Държавен фонд „Земеделие“ и др.

Калоян Стойчев, председател на Националната асоциация на МИГ и Павел Банев от асоциацията  (от ляво надясно)

Своето мнение по темата на проекта и по неговото реализиране споделиха и участващите онлайн експерти от Южен централен и Югозападен райони. В дискусията се включи Рангел Матански, председател на Общинския съвет на община Раковски и управител на организацията на производители „Фермерско мляко“, който изтъкна усилията, които се предприемат в община Раковски за обединяване на хората, които развиват своите стопанства и допринасят за развитие на  селския район. Изказа се и Мъгърдич Хулиян, директор на дирекция „Мобилни общински офиси“, НССЗ, който подчерта многото пластове на проблемите на развитието на селските райони. Той подчерта и ролята на новоизградените 28 мобилни офиса в различните общини  с цел разширяването на териториалния обхват на предоставяните съветнически услуги и осигуряване на достъп на по-голям брой земеделски стопани до качествени консултантски услуги на земеделските стопани.

На работата по реализацията на стратегиите за местно развитие и тяхното многофондово финансиране, на успешните проекти за подобряване на социалната инфраструктурата, здравните  услуги, на организираните фестивали и други културни прояви, бяха посветени изказванията на изпълнителните директори на МИГ Перущица-Родопи г-жа Салкина и на МИГ Гоце Делчев-Гърмен-Хаджидимово г-жа Вакареева.

Във фокуса на изразените мнения от ръководителката на областния офис на НССЗ в Кюстендил г-жа Ивона Новакова и на д-р Моника Кабаджова от Института по земеделие - Кюстендил бяха проблемите на земеделските стопани в района, на ролята на консултантските услуги за малките стопанства, на трудностите по сдружаването им и търсенето на възможности за мотивиране на младите хора за предприемаческа дейност в селските райони и др.

Участници в семинара са доц. Петя Брънзова и д-р Ани Димитрова от Института за икономически изследвания, БАН и д-р Антон Благоев, катедра „Икономика на природните  ресурси“, УНСС, (от ляво надясно)

Повече информация за проекта можете да намерите тук.


 

Галерия снимки от Катедра „Икономика на природните ресурси“ проведе семинар на тема „Развитие на с ...