Студенти се срещнаха с работодатели от над 70 водещи компании в „Дни на кариерата 2022“

вторник, 22 ноември 2022 16:23

Рекорден брой водещи организации и компании от бизнеса и държавната администрация взеха участие в тринадесетото издание на Дните на кариерата в УНСС, организирани от JobTiger, съвместно с Междууниверситетския център за развитие на кариерата (МЦРК) и Студентския съвет, под патронажа на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров. Събитието събра над 70 от най-големите работодатели в България в секторите Икономика, Финанси, Човешки ресурси, Маркетинг и Обслужване на клиенти.

При откриване на „Дни на кариерата 2022“: Атанас Димитров, директор на Междууниверситетския център за развитие на кариерата (МЦРК), Ангел Стойков, председател на Студентски съвет при УНСС, ректорът проф. д-р Димитър Димитров, Светлозар Петров, управител на JobTiger, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики

В приветствието си ректорът проф. д-р Димитър Димитров заяви, че за него е много приятно да открие форума при пълна зала, но по-важен е рекордният брой компании, които участват. „Това е красноречив знак за техния интерес към възпитаниците на УНСС, признание за качеството на обучението, доказателство за авторитета, традициите и конкурентоспособността на университета. Продължаваме да сме първи сред университетите, които организират и провеждат кариерни форуми от такъв мащаб и го правим в името на нашите студенти, за да могат те още от студентската скамейка реално да се срещнат с бизнеса“, подчерта проф. Димитров и посъветва студентите да бъдат по-активни и целеустремени в това, което търсят и да се възползват от всички възможности.

Проф. д-р Цветана Стоянова благодари на JobTiger и на Студентския съвет за активността. „Последните две години поради пандемията трябваше да въведем иновативни методи за среща между работодателите и студентите в лицето на платформите, които интегрирахме в нашите приложения. Тази година на база добрите практики от миналата, всеки който желае може да изтегли на телефона си приложение, да попълни съответната форма и пристигайки на щанда на компанията, която го интересува, директно с индивидуалния си QR код да получи контакт с желания работодател. Надграждаме и създаваме нови възможности за нашите студенти, включваме иновативните методи за връзка и се надявам, че по този начин работодателите ще намерят мечтаните служители, а служителите ще намерят мечтаната работа“, подчерта проф. д-р Цветана Стоянова.

„За мен е чест за тринадесета поредна година да бъда част от този форум“, каза директорът на МЦРК Атанас Димитров и обърна внимание, че за тези години в изданията на Дни на кариерата са участвали 42 000 студенти и докторанти, възпитаници на УНСС и над 600 фирми, като всеки от тях е намерил своята кариерна пътека. „Най-хубавото е, че след това тези хора се връщат тук и в момента са зад щандовете и дават път на всички вас да направите първите си крачки в професията. Благодаря на всички, които имат принос за реализацията на тази инициатива и най-вече на студентите - тези, за които правим това събитие. Това са бъдещите лидери на България, те стартират от този форум“.

Управителят на JobTiger Светлозар Петров благодари на университета и МЦРК за прекрасното сътрудничество, както и на Студентския съвет за дългогодишното партньорство и приятелство и допълни: „тази година се връщаме към живите събития и съм много щастлив, че толкова представители на бизнеса и държавните институции се включиха. Искам да им благодаря, че ни гласуваха доверие. Благодаря и на студентите за това, че проявяват интерес не само към фирмите участници, но и към бъдещето си. Три са големите ползи от форума: да си намериш работа или стаж, да се запознаеш с бизнеса, да видиш коя компания какво предлага, какво работи, какво изиска и съответно да направиш и първите контакти с бизнеса в една много по-привична за студентите атмосфера, отколкото за бизнеса“.

Участниците поздрави и председателят на Студентския съвет Ангел Стойков, като отбеляза: „Интересът към това събитие показва, че направлението „Икономика“ продължава да бъде търсено и недостигът на кадри в тази област е осезаем. Трябва да бъде обърнато внимание, не само от нас, но и от държавата, за да бъде приложена такава политика, която да съдейства младите хора да се реализират пълноценно. Не се притеснявайте да обиколите всеки един щанд, да задавате въпроси и съм сигурен, че ще намерите това, което търсите“, насърчи студентите Ангел Стойков.

През целия ден, на специалните щандове в централното фоайе на УНСС над 70-те водещи организации и компании презентираха стажантските си програми и възможностите за работа.

Студентите, търсещи работа или стаж, можеха да представят своите CV-та на предпочитаните от тях компании, както и да проведат кратки интервюта с представители на HR отделите им. Младите хора имаха възможност да се срещнат със специалисти по кариерно консултиране и подбор на персонала.

Всички, които желаят могат да се включат и във Виртуален ден на кариерата, който ще се проведе на 24 ноември 2022 от 11.00 до 17.00 часа. За онлайн събитието можете да се регистрирате тук

Проф. д-р Димитър Димитров и проф. д-р Цветана Стоянова разгледаха щандовете на компаниите.

Атанас Димитров и екипа на МЦРК на щанда на Центъра


ФОТОГАЛЕРИЯ


      

Галерия снимки от Студенти се срещнаха с работодатели от над 70 водещи компании в „Дни на кариерат ...