УНСС ще си сътрудничи с „ЕСРИ България“

петък, 18 ноември 2022 15:59

Меморандум за сътрудничество подписаха ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и Евгения Караджова, управител на „ЕСРИ България“.

Компанията е представител на световния лидер в областта на гео-информационните системи – американската компания ESRI.

„УНСС си сътрудничи много ефективно с бизнеса и подписването на такива меморандуми отваря повече възможности за студентите и тяхното развитие. Доста катедри в университета използват Географските информационни системи (ГИС) в своята работа и приложението им е много голямо“, каза проф. д-р Димитър Димитров и допълни, че УНСС има намерение да открие две нови специалности в областта на информатиката: „Киберсигурност и електронно управление“ и „Анализ на данни“, където партньорството с „ЕСРИ България“ също би било много полезно. Ректорът отбеляза, че има много сфери, в които може да се осъществи сътрудничество и отбеляза, че УНСС има Център за компетентност за обработка на големи данни и сключен договор за сътрудничество с „Консорциум Суперкомпютър Петаскейл – България“, което също може да е поле за съвместна работа с компанията.

Евгения Караджова посочи Географските информационни системи (ГИС) като една от трите най-бързо развиващи се системи заедно с нано- и биотехнологиите. Тя обърна внимание, че те намират приложение в почти всички сфери на живота – образование, здравеопазване, градско развитие, комунални услуги, околна среда, транспорт, сигурност, маркетинг и много други. „Тази технология е пряко свързана с решаването на едни от най-големите проблеми на нашето съвремие – климатичните промени, проблемите на опазването на околната среда и ефективното използване на ресурсите на нашата планета. Именно затова необходимостта от капацитети и кадри в тази област е много голяма“, подчерта Евгения Караджова. Тя допълни, че от две години съвместно с Министерството на образованието и науката са започнали инициатива „ГИС в училище“ за осигуряване на българското средно образование на безплатен достъп до най-популярния ГИС софтуер в света – ArcGIS и подчерта, че интересът към програмата е много голям и в нея са се включили над 350 училища.

Двете страни ще си партнират и в подпомагане на качеството на обучението на студенти и докторанти в УНСС чрез организиране на публични лекции и дискусии, консултиране на учебното съдържание по учебни планове и програми и други инициативи от взаимен интерес, осъществяване на проучвания и научни изследвания в областта на публичната администрация, местното самоуправление и други в подкрепа на доброто публично управление,  провеждане на съвместни научни прояви, обучения, конкурси.

УНСС и „ЕСРИ България“ ще си сътрудничат и при съвместно кандидатстване по проекти/програми, организиране на публични събития за представяне на добри практики, обмен на информация и др.
Представител и изпълнител по този меморандум от страна на УНСС е доц. д-р Николай Цонков, директор на Научноизследователския център за регионални изследвания, а от страна на „ЕСРИ България“ е Миглена Кузманова, мениджър Бизнес развитие.
На подписването присъства и проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики.

Доц. д-р Николай Цонков, Евгения Караджова, проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Цветана Стоянова, Георги Владов, мениджър Ключови клиенти в „ЕСРИ България“ (от ляво надясно)

За ЕСРИ - Esri Inc.

Esri Inc. e световен пионер и лидер с повече от 50-годишен опит в разработването и внедряването на ГИС системи, които функционират като неразделна част от почти всеки тип организация. С визия за бъдещето, компанията непрекъснато развива и усъвършенства ГИС технологията, превръщайки Esri платформата в де-факто световен ГИС стандарт.

Ocнoвaнa пpeз 1969 г. в Kaлифopния, CAЩ, днec coфтyepнитe пpoдyкти нa Eѕrі ca внeдpeни в нaд 350 000 opгaнизaции в цeлия cвят и в пoвeчe oт 200 000 инcтитyции в Eвpoпa, Aмepикa, Aзия, Aфpикa и Близкия изтoк, включитeлнo в мнoгo кoмпaнии, чacт oт Fоrtunе 500, пpaвитeлcтвeни aгeнции, HΠO и yнивepcитeти. Esri ГИС платформата - ArcGIS е приета за ГИС стандарт в редица водещи организации, сред които НАТО, Европейската агенция за околна среда, структури на Европейската комисия и др.

Cъc cвoя нoвaтopcки пoдxoд в гeoпpocтpaнcтвeнитe инфopмaциoнни тexнoлoгии, Еѕrі пpoeктиpa нaй-инoвaтивнитe peшeния зa дигитaлнa тpaнcфopмaция, Интepнeт нa нeщaтa (ІоТ) и кoмплeкcни aнaлизи, като пoмaгa нa клиeнтитe cи дa oтключaт пълния пoтeнциaл нa cвoитe дaнни, зa дa пoдoбpят cвoитe oпepaтивни и бизнec peзyлтaти.

Повече информация: тук


ЕСРИ България

ЕСРИ България е водеща софтуерна компания, лидер в областта на Географските информационни системи (ГИС) и официален представител на Esri Inc. за страната. С повече от 27 години опит на българския пазар, мисията на компанията е да подпомага работата на своите потребители чрез онлайн карти, анализи, локализационни, картографски и консултантски услуги.

ЕСРИ България реализира едни от най-успешните ГИС проекти от национален мащаб в почти всяка една сфера на икономиката в страната. Тя внедрява ГИС технологии за нуждите на държавното и местно самоуправление, бизнеса, неправителствения сектор и образованието, предоставяйки на българските потребители световно утвърдени ГИС решения и системи за техните нужди.

ЕСРИ България развива активна социална политика. Компанията е дългогодишен партньор на българските университети и активно подпомага въвеждането на новите ГИС технологии в образователния процес, развива ГИС общността у нас и е организатор на Световния ГИС Ден – най-големият форум за споделяне на ГИС знание у нас.

Повече информация: тук


 Световен ГИС Ден

ГИС денят е най-престижното международно събитие в областта на геопростарнствените технологии, създадено и насърчавано от технологичната компания Esri. У нас ЕСРИ България е инициатор и официален организатор на тържественото отбелязване на Световния Ден на Географските информационни системи. Провеждането на ГИС Деня в България цели да представи новостите в Геопространствените информационни системи, да предостави възможност за обмяна на опит и споделяне на постижения и виждания за развитието на ГИС технологиите. Ежегодно престижното събитие събира над 800 представители на почти всяка една сфера на икономиката у нас. Запис от конференцията по повод ГИС ден 2022 може да гледате след регистрация на страницата на събитието тук.


Програма “ГИС в училище”

„ГИС в училище“ е инициатива на ЕСРИ България за осигуряване на достъп до Географски информационни системи за учебни цели във всяко училище в България. Тя се реализира съвместно с Министерството на образованието и науката и включва безплатен достъп до мощен ГИС софтуер, приложения, данни, карти, готови за използване учебни материали, организационна подкрепа, възможност за работа с ГеоМентор.

Програмата е насочена към преподаване чрез ГИС в часовете по География и икономика, История и цивилизация, Биология, Информационни технологии и много други. Използването на ЕСРИ ГИС софтуер значително улеснява учебния процес като прави предметите по-привлекателни и интерактивни, а материалът по-лесен за разбиране и усвояване.

Стартирала едва преди две години, „ГИС в училище“ вече се радва на голям интерес. Над 350 училища с разнообразни профили от цялата страна са част от програмата. Повече от 1130 учители по различни дисциплини у нас вече могат да преподават с ГИС, а над 11 000 ученици от цяла България имат безплатен достъп до ГИС софтуер, карти и ресурси.

Програмата "ГИС в училище" е отворена целогодишно за всички български училища.

Повече информация можете да намерите на сайта на програмата.


Галерия снимки от  УНСС ще си сътрудничи с „ЕСРИ България“ ...