Д-р Янко Янакиев дискутира със студентите по „Индустриален бизнес“ и „Бизнес икономика“ енергийния преход и Индустрия 5.0

вторник, 15 ноември 2022 17:10

Публична лекция на тема „Енергийният преход и предизвикателствата пред Индустрия 4.0 - Индустрия 5.0 - Общество 5.0“ с гост-лектор д-р Янко Янакиев (#YankoYanakiev) се проведе в УНСС. Лекторът е дипломат и експерт по енергийна и икономическа дипломация.

Д-р Янко Янакиев

Лекцията е по инициатива на ръководителя на катедра „Индустриален бизнес“ проф. д-р Николай Щерев. Тя е своеобразно продължение на дискусията при публичното представяне на книгата на д-р Янко Янакиев „Енергийният преход – геополитика и енергийна дипломация“, издадена от Издателския комплекс на УНСС. На представянето тогава почетен гост беше ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, а като панелисти в нея участваха доц. д-р Ивайло Иванов, доц. д-р Паскал Желев и доц. д-р Константин Пудин. Актуалността на темата за енергийния преход още тогава предизвиква интереса не само на служители в държавни институции и дипломатическата служба, но така също и сред цялата академична общност. 

В началото на тази лекцията доц. д-р Ивайло Иванов, научен секретар на катедра „Индустриален бизнес“, представи накратко биографията и професионалният път на гост-лектора и въведе присъстващите в тематиката.

Доц. д-р Ивайло Иванов

Пред студентите от IV курс от специалностите „Индустриален бизнес“ и „Бизнес икономика“, преподавателите и гостите д-р Янко Янакиев благодари за отправената му покана. Изтъкна, че катедра „Индустриален бизнес“ в исторически ракурс е била инкубатор на кадри, преподаватели за други катедри на Университета, както и на ръководители на значими за българската икономиката ведомства, както и на стопански, финансови и бизнес структури. Високо оцени последователността и приемствеността на настоящото ръководство и преподавателски състав на катедрата, които с достойнство продължават утвърдените през 80-те години история на катедрата традиции, като отстояват високи професионални стандарти, зачитат и уважават успехите на своите възпитаници, подготвят бъдещото поколение български специалисти, които следва да се изправят пред предизвикателствата на  Индустрия 4.0 и  Индустрия 5.0 и новото общество 5.0 в контекста на настоящия глобален енергиен преход.

Д-р Янко Янакиев изложи накратко основните постановки в книгата си, като направи проблемен и конфликтологичен анализ на съвременното състояние на световната енергетика.

Лекторът акцентира върху очертаващите се тенденции в нейното развитие, в контекста на глобалния енергиен преход (#ЕнергийниятПреход), както и преките и опосредствените връзки на този преход с предизвикателствата пред Индустрия 4.0, кръговата икономика и перспективите на човечеството за революционно развитие към Индустрия 5.0 и Общество 5.0.

По време на лекцията д-р Янко Янакиев сподели своя опит като научен работник и изследовател на индустриалните предприятия, като дипломат в енергийната и икономическата сфери, свързан с преговорите на ключови за България енергийни партньори и доставчици на енергия.

В дискусията студентите проявиха значителен интерес към разглежданите въпроси, като се включиха с въпроси, мнения и демонстрираха заинтересованост относно перспективите за тяхната професионална реализация в условията на значими икономически и обществени трансформации.

Галерия снимки от Д-р Янко Янакиев дискутира със студентите по „Индустриален бизнес“ и „Бизнес ико ...