Преподавател от УНСС участва в Петата международна академична конференция за човешката сигурност в Белград

вторник, 15 ноември 2022 13:33

Доц. д-р Мария Бакалова, преподавател в катедра „Международни отношения“ и декан на факултет „Международна икономика и политика“, участва в Петата международна академична конференция за човешката сигурност INNOVATION, RESEARCH, AND KNOWLEDGE IN THE (RE)CONFIGURATION OF HUMAN SECURITY (#HS22), която се проведе в Белград.

Конференцията традиционно се организира от Факултета по изследване на сигурността на Университета в Белград и Института по международна политика и икономrка към МС на Правителството на Република Сърбия. В конференцията бяха представени 50 доклада от участници от над 25 страни, организирани в девет пленарни сесии.

Основни лектори бяха д-р Ериберто Тапиа (Dr. Heriberto Tapia, UNDP HDRO, New York), проф. д-р Шарбану Таджбаш (prof. dr. Shahrbanou Tadjbakhsh, SciencesPo, Paris) и д-р Джорджо Шани (Dr. Giorgio Shani, London School of Economics).

В докладите и дискусиите бяха разгледани академични дебати за сигурността и концептуализирането на човешката сигурност; връзката с националната и международната сигурност в контекста на международните отношения; както и в противоречията универсално-партикуларистично и глобално-локално в контекста на идеите и практиките за човешка сигурност. Бяха засегнати и въпроси на изследователската методология и връзката с новите технологии и иновациите при изследването на човешката сигурност и др.

Като участник в конференцията доц. Мария Бакалова представи доклад на тема "Individual vs. Community (in)Security: Challenges for/of Sovereignty" в Panel 1 “International Relations and Anthropocene in New Global Era”. По покана на организаторите тя председателства Panel 2 “New Directions for Human Security Research Methodology”.

Програмата на конференцията е достъпна на сайта на конференцията, където са качени и Book of Abstracts и Conference Report.

Галерия снимки от Преподавател от УНСС участва в Петата международна академична конференция за чов ...