Ден 5: Седмицата на книгата приключи с представяне на „Царството на славяните“ - основен източник за написване на „История славянобългарска“

петък, 11 ноември 2022 17:59

В годината, в която се честват 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 260 години от написването на „История славянобългарска“ и 60 години от канонизирането му за светец, в УНСС беше представена книгата на бенедиктинския монах Мавро Орбини „Царството на славяните“. Книгата, писана през 1601 година, е основен източник за написване на „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски. Луксозното издание с колекционерска стойност бе представено от о. р. генерал-майор Румен Ралчев, Велик приор на Ордена на Тамплиерите. Той дари три книги на Университетската библиотека – тази на Мавро Орбини и две издания на „История славянобългарска“.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров, о. р. генерал-майор Румен Ралчев, г-н Георги Чернев, г-н Георги Мъндев (от дясно наляво)
Портрет на Мавро Орбини, художник Георги Чернев

Модераторът на събитието беше Георги Чернев, председател на Софийската търговско-промишлена палата и бивш възпитаник на УНСС. Той благодари за домакинството и каза, че университетът е достойно място за представяне на книга, която е изиграла важна роля в историята. Той посочи, че книгата е издадена в пълния си обем от Ордена на рицарите Тамплиери – Велик приорат България.

Ректорът проф. Димитър Димитров обърна внимание, че това представяне е част от Седмицата на книгата, която за УНСС вече е традиционно събитие. Той подчерта духовното значение на факта, че Седмицата завършва именно със „Царството на славяните“. „Неоценим е приносът на това, тази книга да бъде намерена, издадена и оставена като памет за поколения“, каза ректорът и пожела да има повече такива събития.

О. р. генерал-майор Румен Ралчев, Велик приор на Ордена на Тамплиерите представи историята на рицарите тамплиери и допълни, че Орденът на Велик приорат България е най-големият в Европа и втори в света и съществува от 14 години. Той посочи, че „една от основните цели на Ордена е издаването на книги или сега създадени, или добре забравени във времето“. И допълни, че през 2012 г. от староиталиански е преведена и издадена книгата „Царството на славяните“. Той подчерта, че тя не се продава, а се дарява, „за да отиде на стойностни места, където да тежи със своето присъствие и е много хубаво, че книгата ще намери пристан в УНСС.“

Г-н Ралчев разказа любопитни и не толкова популярни факти за живота на Мавро Орбини, включително и фактът, че църквата забранява книгата му и той е предаден на Инквизицията, но след изпратено от него писмо до папата, е оневинен и дори му е върнат духовния сан. 

Г-н Румен Ралчев определи книгата като фундаментална за времето си и представи автора като радетел и защитник на славяните. „Този труд, който е едно преклонение пред славянството е фундаментален, защото е събрал изключително много материал, нещо което не е правено дотогава и защото е плод на изследвания, дълго време след нейното издаване.“ Той подчерта, че са отделени близо 80 страници на България, от описаните 6 националности.

На представянето стана ясно,  че до 2012 г. не е правен цялостен превод на книгата на Орбини. Г-н Румен Ралчев  благодари на Рада Пангелова, чрез чиято преводаческа фирма е направен превода на книгата от староиталиански (на снимката в началото).  

„Мисля, че книгата „Царството на славяните“ играе важна роля за възпитанието на българщината, защото още в увода на „История славянобългарска“, Паисий Хилендарски пише, че заимства информация от тази книга на Мавро Орбини, каза още г-н Румен Ралчев.

Книгата е важна и заради факта, че за първи път е представен гербът на България.

Част от събитието беше и изложба на г-н Георги Чернев. 

Галерия снимки от Ден 5: Седмицата на книгата приключи с представяне на „Царството на славяните“ - ...