Още две книги със свои премиери на Университетската седмица на книгата

сряда, 09 ноември 2022 12:21

Три книжни премиери предстоят на Университетска седмица на книгата, която се провежда в Централното фоайе на УНСС всеки ден от 10.00 до 17.00 часа и ще приключи на 11 ноември.

Във второто издание на Седмицата на книгата, в което участват над 15 издателства, Storytel ще представи книгата си „Мамник“ на младия и талантлив автор Васил Попов. Той е един от двамата победители, избрани сред повече от 200 участника в Storytel Studio - първият по рода си конкурс за оригинален сценарий за аудиосериал на Storytel. Васил е еколог по образование и копирайтър по професия. Страстно се интересува от български фолклор, легенди и митове. От там черпи и вдъхновения за своите истории и герои. Печелил е няколко литературни конкурси. Историята „Мамник“, с която e спечелил конкурса Storytel Studio, също черпи идеята си от българските народни песни и легенди. А „Мамник“ е едно от най-слушаните и препоръчвани заглавия в Storytel.

На 10 ноември от 11.00 часа в Голяма конферентна зала всъщност ще бъде представено книжното издание на аудиокнигата. Така тази история, която се ражда първо в аудиоформат и едва след това излиза като книга, ще има своята премиера в рамките на Университетската седмица на книгата. Платформата Storytel, която разполага с над 500 000 заглавия на аудиокниги и е-книги на български, английски, испански, италиански и турски език, предлага на студентите на УНСС 50% отстъпка, ако решат да си направят абонамент. На Университетската седмица на книгата можете да видите банера на Storytel, който има QR код.

Той дава и допълнителен 30-дневен безплатен тестов период за приложението. При сканирането му с телефон, студентите ще бъдат отвеждани на специална лендинг страница, на която ще могат да разгледат препоръки за аудиокниги и да се възползват от студентската отстъпка, както и от удължения безплатен тестов период. Тази оферта ще бъде валидна само за новите потребители или хора с прекратен абонамент.

В момента в Instagram профила на УНСС unwebg тече игра на Storytel, в която на случаен принцип ще бъдат избрани четирима студенти, които ще получат едномесечни кодове за достъп до платформата и една книга „Мамник" на Васил Попов. Наградите ще бъдат раздадени лично по време на премиерата на „Мамник“ в Голяма конферентна зала на 10 ноември (четвъртък) от 11.00 часа.

Румен Ралчев, Велик приор на Ордена на Тамплиерите ще представи книгата „Царството на славяните” на 11 ноември (петък) от 10.00 часа в Голяма конферентна зала.

Румен Ралчев

Томчето е произведение на бенедиктинския монах от хърватски произход Мавро Орбини, написано през 1601 г. Счита се, че то е основният източник на Паисий Хилендарски при написването на „История славянобългарска”. Над 400 години книгата присъства в забранителния списък на Римокатолическата църква. Шанс историята на Орбини да бъде издадена дава папа Йоан Павел ІІ, който е поляк по рождение. „Царството на славяните” е ключова творба за формирането на българската национална идентичност. Тя е смесица от въображение и факти и е пропита с патос и пристрастие. Нейният автор приветства предизвикателствата и носи чертите на типичния ренесансов човек.

Книгата впечатлява с историографската си информация и с внушението, че миналото на славянството е територия от европейската история. Мавро Орбини създава образа на една необятна и безсмъртна родина Илирия, в която всички южни славяни се борят, творят, побеждават или падат с античната гордост на богоизбрани”. Силно е внушението, че сърцевината на славянското единство е славянското писмо – като безспорен пример авторът посочва глаголическата и кирилската азбуки. Мавро Орбини е изразил уважението и преклонението си към нашия народ, като е отредил на историята на българите цели 77 страници. През 1762 г. монахът Паисий Хилендарски от Атон написва своята История славянобългарска”, изиграла изключителна роля за националното ни осъзнаване във времето на османското владичество. Един от изворите, от които черпи сведения, е трудът на Мавро Орбини. И сега, над четири столетия след отпечатването на Царството на славяните”, интересът към тази книга за културата и историята на народите, говорещи славянски език, продължава, защото в нея се съдържа идеята за европейско единение, която има милиони последователи.

Галерия снимки от Още две книги със свои премиери на Университетската седмица на книгата ...