Спектакълът „Духът прави силата“ изправи на крака публиката в аула „Максима“

петък, 21 октомври 2022 14:10

Художествено-творческата вечер под патронажа на ректора проф. д-р Димитър Димитров в деня на Св. Иван Рилски, патронен празник още от основаването на Свободния университет, предшественик на УНСС, изправи на крака публиката в аула „Максима“. По време на спектакъла „Духът прави силата“ бяхме свидетели на талантите на наши студенти, докторанти, преподаватели и служители, които за първи път се събират на една сцена. 

В приветствието си към публиката ректорът проф. д-р Димитър Димитров подчерта, че денят на премиерата не е избран случайно - 19-ти октомври (1 ноември по нов стил) е ден на Св. Иван Рилски, патрон на България и патронен празник на Свободния университет, предшественик на УНСС. „Като икономисти знаем, че освен капитал, съществува и терминът „духовен капитал“. Духовното е онзи важен ключ в човешкия живот, който култивира и усъвършенства личността. С чувство на отговорност към бъдещето на България искаме да предадем и този ключ на нашите студенти, редом с ключа на познанието. В своята повече от 100-годишна история, това, което поддържа нашата академична общност е именно този дух – духът на свобода и съзидание!“. С тези думи проф. Димитър Димитров даде началото на представлението и пожела успех на участниците.

„Основният замисъл на спектакъла е да разкрие пред широката общественост „другото лице“ на университетската общност – непознато, различно, неочаквано, но духовно съкровено. В съзвучие с девиза  си: „Духът прави силата“, УНСС има не само високи образователни, академични и научно-изследователски постижения, но също и духовни, и творчески.“ Това каза в друго представяне на събитието, доц. д-р Елена Симеонова, сценарист и режисьор на спектакъла.

Представлението беше разделено на четири части с поетичните названия „Нещата от живота“, „Сезоните на живота“, „Между дявола и Бог“ и „Фолклорна магия“.

На събитието присъства и българският боксьор Кубрат Пулев, възпитаник на катедра Политология", който участва в представлението с дикторски глас.

В музикално-поетичния спектакъл със свои стихове участваха: Елена Симеонова, Рада Коджабашева, Славчо Папалезов, Жулиета Витова, Виктор Иванов, Райна Михова, Моника Моралийска, Маргарита Иванова, Георги Петров и Богомила Корманова.

В изпълнение на стиховете чухме: Айлин Дрикова, Добромира Велева, Габриела Методиева, Емануил Ексен, Андреас Матео и др.

Песни изпълниха Габриела Методиева, Весела Порчева, Димана Мирчева-DIA, Румяна Бояджиева и Роза Николова, която е част от фолклорната група „Бистришките баби".

В танците участваха Лилия Кирилова, Люба Чалъкова, Мария Божкова, Росица Тончева, Соня Нейчева, Боян Димитров, Емил Шиндов и Антон Димитров.

Гостите дълго аплодираха представлението „Духът прави силата“. След аплодисментите в художествено-творческата вечер се включи активно и публиката, която излезе на сцената в изпълнение на три популярни български хора.

Преди спектакъла беше открита изложба, която ще продължи до 26 октомври. В нея участват студентите Велислава Топузова, Йоана Димитрова и Лора Кузова и преподавателите проф. д-р Надя Миронова, доц. д.н.  Георги Чанков, проф. д-р Силвия Трифонова, доц. д-р Надя Гилина, гл. ас. д-р Виолета Златкова и гл. ас. д-р Емилия Дунева. Със свои картини участват и Елица Павлова, Цветанка Торбова и Милена Минчева.

Проф. д-р Надя Миронова, ръководител на катедра „Управление“ (на снимката горе), благодари на ректора от името на участниците за възможността да представят своите творби „и образованието да бъде сливано с духа. Ако успеем да съчетаем всичко с духа и с творчеството, със сигурност резултатите от работата ни, на всички нива и полета на изяви, ще бъдат различни“. Тя благодари и на доц. Елена Симеонова: „без такива ентусиасти и хора, които са склонни да счупват шаблоните, нищо не се случва.“


ФОТОГАЛЕРИЯ

ПРОГРАМА

Галерия снимки от Спектакълът „Духът прави силата“ изправи на крака публиката в аула „Максима“ ...