Студенти се запознаха с риска от употребата на наркотични вещества

вторник, 18 октомври 2022 14:05

„Рискът от употребата на наркотични вещества в бизнес организациите“ беше темата на публична лекция, която инспектор Петьо Петков от сектор „Наркотици“ при СДВР изнесе пред студенти от трети курс специалност „Бизнес икономика“.

В рамките на събитието беше предоставена подробна информация за най-новите наркотични вещества, като амфетамини, метамфетамини, различни видове екстази и други. Инспектор Петков обърна внимание, че има над 1 630 вида марихуана и, че дори еднократната употреба на наркотично вещество крие много рискове, защото несъобразеното количество или отровните примеси във веществото могат да доведат до фатални последици, предпоставка е за възникване на инциденти – загубата на представа за времето и пространството, забавянето на реакциите, загубата на съзнание и неосъзнаването на реалността са предпоставки за наранявания, катастрофи и злополуки. Дори малко количество наркотик може да влоши състоянието на човек с хронични болести.

Инспектор Петьо Петков

Редовната употреба на повечето наркотици води до трайни последици за здравето. Те въздействат директно върху мозъка и могат да доведат до психическа зависимост, депресия, параноя, агресивно поведение, затруднения с концентрацията, паметта, способността за преценка и взимане на решения, отключване на психични заболявания.

С видео материали лекторът демонстрира последиците от употребата на наркотиците и тяхното въздействие върху човешката физика и психика, както и последиците върху социалния живот и бъдещето на младите хора. Беше засегната темата за употребата на анаболи, стероиди и енергийни напитки и негативните последици от тях.

Инспектор Петков запозна студентите подробно кои са стадиите при наркоманите и как се разпознават, а също така и къде може да се потърси адекватна помощ при нужда.

Галерия снимки от Студенти се запознаха с риска от употребата на наркотични вещества ...