Ден на отворените врати на програма „Еразъм+“ в УНСС

четвъртък, 13 октомври 2022 18:09

В рамките на събитието екипът на Университетския център за мобилност на студенти и преподаватели към УНСС запозна студентите с програма „Еразъм+“ и възможностите за мобилност, които тя им предоставя.

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров посети Деня на отворените врати на „Еразъм+“. Той разговаря с присъстващите студенти и подчерта: „Европейският съюз безспорно дава голяма подкрепа на страните - членки по отношение на образованието, най-вече чрез тази програма. Тя е много успешна, превърна се в емблематична и се явява символ на европейската интеграция. Целта е да се привлекат повече студенти, които да се възползват от възможността за междукултурен обмен. „Еразъм+“ е инвестиция в познанието, ние, като университет се стремим да развиваме дейностите по мобилност, защото това добавя стойност към обучението за младите хора“.

Проф. д-р Димитър Димитров и доц. д-р Камелия Асенова, директор на Университетския център за мобилност на студенти и преподаватели и Институционален координатор на УНСС по програма ЕРАЗЪМ+ (втората вляво)

„Събитието Ден на отворените врати на програма „Еразъм+“ е инициирано от Европейската комисия. Искаме да насочим вниманието на младите хора, които дълго бяха в онлайн обучение, към „Еразъм+“ и да ги запознаем с това, което програмата предлага. До 16 октомври продължава конкурса за участие на студенти и докторанти в мобилност по програма „Еразъм+“. Към момента 56 студенти от УНСС са на мобилност по програмата, а чуждестранните студенти дошли в университета са 65, като най-много са французите. Българските студенти най-често предпочитат да реализират мобилност в Италия, Испания, Португалия, Полша и Чехия“, каза доц. д-р Камелия Асенова и подчерта: „програма „Еразъм+“ ви дава възможност не само да учите, но да общувате с вашите колеги от други страни, да пътувате в интересната компания на ваши връстници, да опознавате нови места и да ви останат незабравими спомени. Предимство при тези мобилности е, че те ви позволяват да пътувате и да опознавате много места по лесен и евтин начин“.

„Разбира се, продължаването на обучението ви е основна цел на мобилностите по програма „Еразъм+“. Това ще ви даде възможност да добавите към вашите знания и умения, получени в УНСС, да сравните дисциплините и начините на преподаване и оценяване в нашия университет с другите висши училища и да изберете дори такива курсове, които все още липсват тук, а вие искате да правите кариера точно в тази област. Ако искате да работите в бъдеще за голяма компания с добро заплащане, студентската мобилност по програма „Еразъм+“ е за вас“, допълни доц. Асенова.

По повод събитието на фейсбук страницата на УНСС се проведе викторина, а победителите получиха награди от Университетския център за мобилност на студенти и преподаватели.


За студентската мобилност

Тя е два вида – мобилност с цел обучение и мобилност с цел практика.

Студентската мобилност с цел обучение е с продължителност един семестър или повече (от 3 до 12 месеца) и се провежда в партньорски университет в Европейския съюз или извън него (вижте партньорските университети на сайта на УНСС – раздел „Мобилност“). За да намерите най-подходящата за вас програма или университет, е добре предварително да съобразите:

  • програмите за обучение, които се предлагат там, и доколко близки са те с учебната ви програма в УНСС;
  • езика на обучение в приемащата институция.

Едно от най-големите предимства на студентската мобилност за обучение е, че дава възможност за придобиване на опит от друга държава, друг университет и начин на обучение, различна култура и всичко това, без да е необходимо да плащате такса за обучение в приемащата институция. Вие продължавате да сте студент на УНСС, а след завръщането си получените от вас кредити по съответните предмети ще бъдат признати от нашия университет.

На студентите, желаещи да придобият нови умения и професионални знания, препоръчваме да кандидатстват за студентска мобилност с цел практика. За да се възползвате от тази възможност, трябва да заявите интереса си и стриктно да спазвате указанията, дадени ви от служителите на Университетския център за мобилност на студенти и преподаватели. Допустимата продължителност на студентската мобилност с цел практика може да варира между 2 и 12 месеца.

Програма „Еразъм+“ осигурява финансова подкрепа, за да могат студентите да придобият иновативни знания, нови умения и междукултурен опит, които биха се оказали безценни при кандидатстване за работа.

Ако всичко това ви звучи добре, но не знаете откъде да започнете, моля:

Стъпка 1: Прочетете информацията за програма „Еразъм+“ на нашия уебсайт в раздела „Мобилност“ - https://www.unwe.bg/mobility.

Стъпка 2: Проверете дали отговаряте на условията за провеждане на студентска мобилност с цел обучение или студентска мобилност с цел практика.

Стъпка 3: Следвайте посочените указания и срокове и кандидатствайте с необходимите документи на адрес [email protected].

Вижте срока за кандидатстване!

Имате въпроси? Ако не намерите отговор в публикуваната на сайта информация, попитайте ни на адрес: [email protected].


 

Галерия снимки от Ден на отворените врати на програма „Еразъм+“ в УНСС ...