Публична лекция на проф. д-р Атанас Гочев на тема „Образование и управление - ефектът на бумеранга”

събота, 19 май 2012 13:02

Задълбочен анализ на състоянието, тенденциите и въпросите, които стоят пред всеки университет и системата на висшето образование, и възможните бумерангови ефекти между образованието публичните политики в тази сфера направи проф. д-р Атанас Гочев в публичната си лекция на тема: „Образование и управление - ефектът на бумеранга”. Опорни точки в нея бяха връзката между образованието и конкурентността, икономическия растеж и изискванията за висока квалификация на пазара на труда. Проф. Гочев се спря на проблемите на висшето образование и неговото управление на регионално ниво и акцентира върху предизвикателствата и бумеранговите ефекти между управлението и висшето образование в България. Лекторът представи своите предложения и идеи за тяхното преодоляване в областта на финансирането, ефективността и оценяването на университетите и висшето ни образование.

На лекцията присъстваха ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев, министърът на външните работи Николай Младенов, заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, Моника Панайотова, депутат от ГЕРБ и председател на парламентарната Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, първият заместник-ректор проф. д-р Огнян Сименов, заместник-ректорът проф. д-р Валентин Гоев, проф. д-р Антоанета Василева, декан на факултета „Международна икономика и политика“, преподаватели от УНСС, СУ „Св. Кл. Охридски“, Военната академия, студенти и гости.

Фокусът на дискусията след лекцията беше върху перспективите на висшето образование в България и Европа, както и върху връзката между образованието и потенциалните работодатели.

Министър Младенов сподели идеи за организирането на стажантски програми, а проф. д-р Георги Генов, ръководител на катедрата „Международни отношения“,  постави въпроси, свързани с конкуренцията в предоставянето на образователни услуги и индивидуалния подход към студентите по време на учебния процес.

С поздравителни адреси към проф. Гочев по повод неговата 60-годишнина се обърнаха външният министър Николай Младенов, ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев, проф. д-р Антоанета Василева и деканът на Юридическия факултет.

Галерия снимки от Публична лекция на проф. д-р Атанас Гочев на тема „Образование и управление - еф ...