Открита лекция за силата на местната власт по повод 25-годишнината на катедра „Публична администрация“

вторник, 11 октомври 2022 18:49

„Силата на местната власт“ беше темата на публична лекция по повод Деня на българската община, която се проведе в зала „Тържествена“ на УНСС. Събитието е първото от поредицата инициативи, посветени на 25-годишнината на катедра „Публична администрация“.

Гост-лектори бяха Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Иво Димов, кмет на община Димитровград и зам.-председател на УС на НСОРБ и Владимир Георгиев, кмет на община Самоков и член на УС на НСОРБ.

Доц. д-р Александър Вълков, ръководител на катедра „Публична администрация“, ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, Иво Димов, Силвия Георгиева, Владимир Георгиев (от ляво надясно)

„Обикновено на такива събития поздравяваме гостите, но днес аз не виждам гости. Не бих нарекъл гости нашите партньори от Националното сдружение на общините, с които ни свързват много и многопосочни полезни работни контакти и отношения от взаимен интерес, каза доц. д-р Александър Вълков и отбеляза: „радвам се, че днес имаме повод в рамките на инициативата на нашата катедра, която се казва „Отворен семестър“, да отбележим две събития. Защото днешната ни среща е пресечна точка на две много важни годишнини, първо, специалност „Публична администрация“ отбелязва 25 години, четвърт век, това е нашият отговор, с който университетът дава своя принос за модернизирането на публичната администрация и доброто публично управление. Ние сме не просто разпознаваем университет, разпознаваема специалност, ние сме, смея да кажа, едни от лидерите сред четиринадесетте висши училища, които работят в тази област. Втората важна годишнина е, че на 12 октомври България отбелязва 140 години от онзи ден през 1882 година, когато на страниците на Държавен вестник на Княжество България е публикуван първият Закон за общините и градското управление и който от миналата година, с решение на Министерски съвет от 6 октомври, честваме като официален празник на Деня на българската община.“

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров приветства участниците и гостите и подчерта, че има много голям потенциал в развитието на местното самоуправление, защото местната администрация е най-близко до хората и техните проблеми и хората се обръщат за съдействие и помощ първо към органите на местната власт. „Знам, че НСОРБ, с което успешно си сътрудничим и работим, има идеи за още по-голямо увеличаване на възможностите на самоуправлението, осигуряването на средства, с които общините да разполагат, за да могат по-добре да решават проблемите на място. Защото стратегиите за устойчиво развитие на регионите са неразривно свързани с образованието и бъдещето на младите хора. Участието на местната власт в този процес е от ключово значение. Възможностите за развитие са много големи в тази посока и ние се надяваме с помощта на нашите партньори и преподавателите, студентите, които се обучават в специалност „Публична администрация“, след като завършат, да внедряват и прилагат своите знания в практиката, така, че да правят щастливи хората от населеното място, за което работят“, каза проф. Димитров.

Изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева поздрави участниците и заяви: „Съвсем накратко ще ви представим българските общини и нашата организация НСОРБ, като се надяваме да ви вдъхновим, да ви мотивираме и да ви привлечем към каузата на местната власт, да видите, че в общините се случва живота, общините това сме всички ние и много се надяваме сред вас тук да има хора, които ще поискат да свържат своя професионален път занапред с местната власт. Благодарни сме на проф. Димитров и на катедра „Публична администрация“, че ни поканиха да направим тази среща с вас в навечерието на нашия празник. Искам да поздравя катедрата с нейния празник. 25 години са една младежка възраст, в която вече първите емоции на тийнейджърството и младежките години са минали. На тази възраст бъдещето се открива пред нас. Сигурна съм, че още много години катедрата ще се развива и вярвам, че ще създава в нейните студенти желание, освен част от държавата, да бъдат част и от местната администрация“.

„Винаги има особено очарование да се срещнеш с млади хора и да се опиташ да предадеш опита и знанието си“, обърна се към студентите кметът на община Димитровград и зам.-председател на УС на НСОРБ Иво Димов. „Никога не съм мислил и предполагал, че някога ще стана кмет, но вече трети мандат съм такъв и това, което искам да споделя с вас е, че да си кмет не е професия, това е по-скоро съдба, защото трябва да си удовлетворен от това, което правиш, да виждаш как се променя собственото ти населено място, да усещаш пулса и ритъма на хората покрай теб, да живееш с техните проблеми и да търсиш решенията, които ще направят живота им по-добър и ще ги удовлетворят“.

„Искам да изкажа голяма благодарност към УНСС, към ректора, към цялото ръководство и към вас, защото от опита, който вече имам в общината, мога да ви кажа, че вашият университет подготвя изключително добри и ценни кадри, не само в сферата, в която е световно признат – икономиката, но мога да кажа, че в община Самоков ние имаме вече ваши колеги, които са и от специалност „Публична администрация" и от Юридическия факултет, така, че ви поздравявам, че сте успели и сте част от голямото семейство на Университета за национално и световно стопанство“, каза кметът на община Самоков и член на УС на НСОРБ Владимир Георгиев.

След официалното откриване на събитието Силвия Георгиева запозна студентите с органите на местната власт и техните правомощия, представи статистически данни за българските общини и дейността на НСОРБ.

Иво Димов и Владимир Георгиев разказаха на младите хора за работата си, какви са предизвикателствата, пред които са изправени като кметове на общини, като дадоха конкретни примери на казуси и проблеми, с които са се сблъсквали.

Представителите на НСОРБ запознаха студентите със стажантската програма на сдружението.

Лекцията продължи с оживена дискусия и въпроси на студентите към лекторите.

На събитието присъстваха проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на УНСС, проф. д.н. Симеон Желев, декан на факултет „Управление и администрация", доц. д-р Деница Горчилова, научен секретар на катедра „Публична администрация“, преподаватели и студенти от катедрата.

Галерия снимки от Открита лекция за силата на местната власт по повод 25-годишнината на катедра „П ...