Бакалаврите и магистрите от катедра „Медии и обществени комуникации” получиха дипломите си

петък, 30 септември 2022 13:42

На тържествена церемония в аула „Максима“ бяха връчени дипломите на бакалаврите от специалностите „Медии и журналистика" и „Медия икономика“ и на магистрите от специалност „Медии и журналистика“ със специализация „Връзки с обществеността“ – Випуск 2022. Тържеството започна под звуците на националния, европейския и студентския химн.

Официални гости на събитието бяха ректорът проф. д-р Димитър Димитров, доц. д-р Мария Воденичарова, зам.-декан по научноизследователската дейност на факултет Икономика на инфраструктурата" и Ивайло Станчев, управляващ редактор на вестник „Капитал“, който е и възпитаник на катедра „Медии и обществени комуникации”.

Церемонията откри доц. д-р Стела Ангова, ръководител на катедра „Медии и обществени комуникации“: „Днес ние изпращаме своя 15-ти випуск бакалаври по „Медии и журналистика“ и 6-ти випуск бакалаври по „Медия икономика“, както и нашите магистри по „Връзки с обществеността“. Днес, скъпи колеги, получавате официалното доказателство, че сте изминали своя академичен път в катедрата с най-високата акредитационна оценка в цялата страна в областта на обществените комуникации. Благодаря ви, че ни се доверихте преди четири години, защото вашето доверие ни задължава да работим всеотдайно, неуморно и отговорно за качествено образование по медии и журналистика“, каза доц. Ангова и пожела на дипломантите: „Никога не преставайте да се учите, не се отнасяйте към образованието като към някакъв „хак“. Вече сте заразени с идеята за знанието, книгите, науката, медиите, журналистиката. Не се лекувайте от това знание, защото то ви е критично необходимо, за да поддържате високи стандарти в журналистиката, да работите в обществен интерес, да говорите от името на хората в неравностойно положение, да отстоявате истината и свободата. Правете качествена журналистика, морална и въздействаща, не губете никога любопитството си към света, не се отказвайте от стремежите си за професионализъм, щастие, независимост и любов и предавайте тези качества нататък, защото от вас зависи бъдещето на България. На добър час!“

Официално приветствие към абсолвентите отправи ректорът проф. Димитър Димитров: „Позволете ми да ви поздравя по случай това прекрасно събитие дипломирането, всички, които са ангажирани в този процес, студентите, родителите, техните близки и най-вече преподавателите. Поздравявам всички завършили с постигнатото и с перспективата, която имат пред себе си. Вие ще носите голяма отговорност. Виждате, че съвременния живот стана много сложен, много тежък и повече от всякога се нуждаем от точната фраза, за да ни разбере цялото общество, да го мотивираме и информираме. Именно това прави медиите толкова голяма сила“, каза проф. Димитров и подчерта пред завършващите катедра „Медии и обществени комуникации“, че пред тях се открива чудесно бъдеще, стига да вярват в това, което правят и да имат куража да са на страната на истината.

„За мен е огромно удоволствие и чест да ви поздравя от името на декана на факултет Икономика на инфраструктурата" и от мое име за успешното ви дипломиране и за положените усилия по време на обучението. Пожелавам Ви път, изпълнен с успехи в професията, която сте си избрали, защото смятам, че ваша ще бъде волята и отговорността да отстоявате свободните, независими и плуралистични медии. Не случайно медиите се наричат четвъртата власт. Бъдете достойни и се гордейте с това, че сте учили в Университета за национално и световно стопанство и ваши преподаватели са били тези от катедра „Медии и обществени комуникации“. На добър час!“, пожела доц. д-р Мария Воденичарова. зам.-декан на факултет Икономика на инфраструктурата".

Ръководителят на магистърската програма по Връзки с обществеността в УНСС проф. д.н. Любомир Стойков подчерта: "Обикновено в подобни приветствия ние преподавателите се изкушаваме отново и отново да ви даваме напътствия, да ви поучаваме кое е правилно и кое – не. Сега, обаче, ще спестя тези нравоучения и ще ви пожелая да бъдете на нивото на своята професионална съдба, да бъдете перфектни комуникатори, да поставяте обществения над частния и егоистичен интерес. И още нещо – важно е не само да градите добра репутация на другите, но и да пазите своето име чисто и достойно. Честито дипломиране и на добър час!".

„През последните три години видяхме, че е критично важно влиянието на комуникациите, не само върху това да разбираме сложните въпроси, но и върху това да взимаме обикновени ежедневни решения и силата на думите вече е с вас и във вашите ръце, затова ви призовавам да я използвате мъдро, да създавате доверие, да вдъхновявате и да разказвате смислени истории“, отправи своето послание към абсолвентите и гл. ас. д-р Мария Николова.

Управляващият редактор на „Капитал“ Ивайло Станчев също приветства завършилите студенти: „Вълнувам се много, защото 15 години минаха, откакто аз завърших първия випуск журналистика тук. Но искам да ви кажа, че всъщност ние медиите имаме изключителна нужда от хора, които разбират и от икономика, и от бизнес процеси, и от административно управление. Чистата журналистика е добре, но за да бъдеш добър в професията, наистина трябва да разбираш процесите, които се случват в обществото в момента. Аз искам да ви насърча: не се отказвайте, има места в България, където може да правите наистина качествена журналистика. Ние ви чакаме, вратите ни са отворени, така че давайте смело напред, взимайте дипломите и идвайте на пазара да работим и да правим качествени новини“.

Ректорът връчи дипломите на отличниците на випуска Василена Макреева, магистър специалност „Връзки с обществеността“ и Иван Димов, бакалавър специалност Медии и журналистика“. Отличничката при бакалаврите от специалност Медия икономика“ Теодора Георгиева получи своята диплома от доц. д-р Стела Ангова. Първенците на випуска освен грамоти получиха и предметна награда – часовник.

„Искам да изразя благодарността си към всички наши преподаватели, които по време на нашето образование ни дадоха ценни знания и уроци, които да ни бъдат полезни и да реализираме и на практика. Искам да благодаря на семейството и близките ми, затова, че винаги са ме подкрепяли през тези години“, каза Василена Макреева и изтъкна: „ако върна времето назад, определено бих избрала същата специалност и същия университет, защото УНСС ми помогна да се превърна в човека, който съм сега“.

„За мен е истинска чест, че днес съм тук пред вас“, каза Иван Димов и допълни: „през тези четири години се сблъскахме с какво ли не, от любимата ни статистика до истински вдъхновяващите дискусии, които проведохме заедно, минахме през онлайн обучението бързо, неочаквано само за 48 часа, но мога да кажа единствено, че всички ние трябва да бъдем благодарни, защото други университети нямаха тази възможност, ние бяхме едва ли не богопомазани, а те получаваха просто лекции по имейл. Разбира се, не мога да не спомена и нашата страхотна катедра „Медии и обществени комуникации“, една истински добра и уникална катедра, която заслужава аплодисментите ни“.

С думи на благодарност Теодора Георгиева се обърна към преподавателите, поздрави колегите си за успешното дипломиране, изрази признателност към родителите и подчерта: „Уважаеми преподаватели, от името на специалност „Медия икономика“ бих искала да ви благодаря, че ни въведохте в тънкостите на комуникационната сфера. Вие бяхте тези, които ни мотивираха да излезем от комфортната си зона, да мислим креативно и свободно, да изразяваме мнението си. Бъдете все така отдадени на преподавателската професия“.

„Честните и чистите хора са последните останали благородници. Бъдете благородни независимо от обстоятелствата. Не се страхувайте да бъдете различни. Да проявяваш емпатия не е проява на слабост. Отбранявайте професията от самозванци. Пазете професионалните стандарти, нека те да са ваши ориентири в бурята“, беше посланието към абсолвентите на гл. ас. д-р Илия Вълков, курсов ръководител на випуска от специалност Медии и журналистика". Пожелавам ви здраве, сила, да обичате и да бъдете обичани. Лек път. И не забравяйте, че катедра „Медии и обществени комуникации“ на Университета за национално и световно стопанство ще остане ваш дом. И винаги ще има някой да ви да чака и при когото да се върнете тук. Благодаря ви за всичко, което научих от вас през последните четири години!“, пожела гл. ас. д-р Илия Вълков.

С приветствие към присъстващите се обърна и гл. ас. д-р Диана Андреева-Попйорданова, курсов ръководител на абсолвентите от специалност „Медия икономика“: „Винаги, на всеки випуск, пожелавам в последния учебен ден да бъдете граждански активисти, което означава да не правите компромис със съвестта си, да не правите компромис с принципите си в работата си. Желая ви, на първо място да бъдете здрави, да бъдете щастливи, да се радвате на живота и като ваш преподавател по инвестиции да ви напомня, че най-голямата инвестиция е образованието. Вие стъпихте днес на бакалавърския фундамент, но оттук нататък ви пожелавам в целия ви живот да остойностявате тази инвестиция и да се радвате на голямата възвръщаемост от нея.“

Церемонията продължи с връчване на дипломите.

Галерия снимки от Бакалаврите и магистрите от катедра „Медии и обществени комуникации” получиха ди ...