Международна научна конференция „Иновативно развитие на аграрния бизнес и селските райони“

четвъртък, 29 септември 2022 16:06

Двудневна научна конференция „Иновативно развитие на аграрния бизнес и селските райони“ организира катедра „Икономика на природните ресурси“.

Конференцията е с международно участие, а в началото на форума беше подписан меморандум за сътрудничество между нашият университет и полският Институт по аграрна и хранителна икономика – Национален изследователски институт.

Под споразумението подписи поставиха ректорът проф. д-р Димитър Димитров и директорът на полския институт д-р инж. Силвия Лаба.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров и директорът на полския институт д-р инж. Силвия Лаба подписаха меморандум за сътрудничество в началото на конференцията. До тях е проф. Юлия Дойчинова (вдясно), председател на Организационния комитет на конференцията и ръководител катедра „Икономика на природните ресурси"

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров отбеляза, че двете институции имат дългогодишно сътрудничество, което заслужава да бъде развивано и занапред. „Част от политиката на нашия университет  е да имаме международни контакти и активно взаимодействие с тях“, допълни той.

Проф. д-р Димитър Димитров

„Благодаря за поканата за взаимно сътрудничество. То ще даде тласък на общите ни проекти и ще ни позволи да работим заедно още по-активно. Искам да подчертая, че за първи път съм в България и съм впечатлена от вашето гостоприемство“, отбеляза  при подписване на меморандума д-р инж. Силвия Лаба.

Д-р инж. Силвия Лаба

Тя подари на проф. Димитров медал, посветен на 70-годишнината от създаването на Института по аграрна и хранителна икономика – Национален изследователски институт, Полша.

„Повече от 10 години развиваме съвместни връзки с Института във Варшава. Дойде моментът, в който започнахме да мислим за други форми на кооперация и за обща изследователска дейност. Това доведе до нашето желание да институционализираме тези отношения с меморандум за сътрудничество“, каза ръководителят на катедра „Икономика на природните ресурси" проф. д.ик.н. Юлия Дойчинова.

След подписването на меморандума проф. Димитър Димитров, проф. Юлия Дойчинова и д-р инж. Силвия Лаба официално откриха международната конференция.

„Иновативното развитие на аграрния бизнес и селските райони като тема на нашата конференция предизвика интереса на аграр-икономическата общност. Убедена съм, че по време на конференцията тази тема ще бъде разгледана от различни ракурси и ще бъдат анализирани задълбочено резултатите, които имат различни научни колективи“, каза при откриването проф. Дойчинова. Тя благодари като председател на Организационния комитет на всички 50 автора от 12 научни институции.

„Храните, изхранването на населението и селското стопанство стават новото злато на тези държави, които успят да ги развият успешно с нови методи в рамките на зелената икономика“, отбеляза проф. Димитров.

Темите на двудневната конференция са: иновативни бизнес модели за развитие на аграрния бизнес и селските райони, устойчиво развитие на селските райони, европейски и национални политики за иновативно устойчиво развитие на земеделието и селските райони, дигитализация, диверсификация и устойчив растеж в селските райони, биоикономика, зелена архитектура и бизнес, както и иновативни подходи за управление на земеделието и селските райони.

Поздравителни адреси към участниците във форума отправиха доц. д-р Ивайло Беев, ръководител катедра Икономикс", доц. д-р Димитър Благоев, декан на Бизнес факултет, доц. д-р Иван Стоилов, ръководител катедра Физическо възпитание и спорт", доц. д-р Елка Василева от катедра „Регионално развитие“, доц. д-р Марина Николова, катедра „Аграрна икономика“ - Стопанска академия „Д. А. Ценов“, Свищов.

Доц. д-р Ивайло Беев, проф. д-р Николай Щерев, ръководител катедра Индустриален бизнес", доц. д-р Петя Биолчева от катедра Индустриален бизнес", доц. д-р Елка Василева, доц. д-р Димитър Благоев, доц. д-р Иван  Стоилов, доц. д-р Радко Радев, директор на Научноизследователския център за развитие на бизнес компетентности Иновации и конкурентоспособност" (отдясно наляво)

В двудневната конференция участват представители от УНСС, от Института по икономика на селското стопанство и храните – Варшава, от Университета Пелопонес, от Университета на Западна Македония, от Института по аграрна икономика, от Стопанската академия „Д. А. Ценов“ - Свищов, от Висшето училище по сигурност и икономика - Пловдив, от Тракийския университет, от Института за икономически изследвания - БАН, от Института по лозарство и винарство - Плевен, от Селскостопанската академия - София, от Института по земеделие - Кюстендил, от НБУ, от Института по животновъдство - Костинброд, от Икономическия университет - Варна.

Галерия снимки от Международна научна конференция „Иновативно развитие на аграрния бизнес и селски ...