Напусна ни проф. д.ик.н. Михаил Динев – ректор на УНСС в периода 1989-1990 г.

четвъртък, 08 септември 2022 11:49

УНСС се раздели с един от най-авторитетните си учени, общественик и  ректор на УНСС в периода 1989-1990 г. - проф. д.ик.н. Михаил Динев. На 1 септември т.г. ни напусна емблематична личност на академичната ни общност, дългогодишен преподавател и ръководител на катедра „Финансов контрол“ в периода 1975 – 2000г., декан на Финансово-счетоводния факултет от 1998 до 2000г.

„Житейската и професионална съдба на проф. Динев е неразривно свързана с УНСС. Той е една от видните личности, посветили живота си на науката, обществото и Университета за национално и световно стопанство. Неоценим е приносът му за развитието на научноизследователската дейност в областта на икономиката и счетоводството и утвърждаването на УНСС, като високо ценен коректив и активен фактор сред обществеността и научните среди“, се казва в съболезнователния адрес на ректорското ръководство.

Проф. Михаил Динев е бил съветник в Министерски съвет от 1979 до 1983 г.,  началник на Главно управление „Държавен финансов контрол“ през 1985 г.,  първи председател на Сметната палата на Република България през 1990 г., първи зам.-министър на финансите в периода 1990 – 1991 г., председател на Управителния съвет на Института на дипломираните експерт-счетоводители от 2004 до 2011 г.

Носител на орден „Стара планина“ втора степен за изключително големите му заслуги към Република България в областта на финансово-контролната система и по повод 75 години от рождението му.

Проф. Михаил Динев казваше: „За мен УНСС е храм, той е пълен с икони, някои вече портретирани си струва да коленичи човек пред тях, да се изповяда, когато му е трудно и да продължи напред. Винаги съм живял с това чувство, още от студентството досега. Може да ви звучи странно, но още когато ме приеха за студент, аз започнах да живея с чувството, че ще остана дълго в УНСС“.

Дълбок поклон пред паметта на проф. Михаил Динев.

Повече за него може да научите в рубриката Жива памет.

Галерия снимки от Напусна ни проф. д.ик.н. Михаил Динев – ректор на УНСС в периода 1989-1990 г. ...