УНСС увеличава със сто лева възнагражденията на преподаватели и служители

петък, 02 септември 2022 8:01

Основната заплата на всички преподаватели и служители в УНСС ще бъде увеличена със сто лева. Това стана ясно след обсъждане и подписване на Анекс №1 към Колективния трудов договор между ректора проф. д-р Димитър Димитров, като работодател, и председатели и представители на синдикалните организации в УНСС - доц. д-р Гергана Боянова, секретар на синдикат Висше образование и наука" (ВОН)-КНСБ, д-р Станимир Стаматев, председател на Синдикалната секция към КТ Подкрепа" и проф. д-р Мирослава Раковска, председател на синдикалната организация на Асоциацията на демократичните синдикати.

Проф. Мирослава Раковска, проф. Димитър Димитров,  доц.  Гергана Боянова, д-р Станимир Стаматев (от дясно на ляво)

„Увеличаваме възнагражденията и на преподавателите, и на служителите в УНСС в тези трудни времена, за да компенсираме инфлацията. Мисля, че така е справедливо. Търсили сме крехкия и фин баланс между приходи и разходи, защото все още не е ясно какъв ще бъде бюджетът за висшите учебни заведения догодина. И дали това увеличение ще влезе в новия бюджет", отбеляза ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров.
Това е второто увеличение на заплатите от началото на годината, като първото беше през месец април.

Заплатите на преподавателите в УНСС ще бъдат увеличени със задна дата от 1 юли, а на служителите – от 1 септември тази година. Стартовото заплащане за асистентите вече ще е 1530 лева, което надхвърля минимално заложеното възнаграждение в Постановление № 235 от 01.08.2022 г на МС, се разбра още по време на срещата между ректора и синдикатите. Увеличението за преподавателите се реализира, благодарение на отпуснатите от правителството допълнителни 20 млн. лева за възнагражденията на академичния състав в държавните университети. Увеличението за служителите, обаче, е изцяло със собствени средства на УНСС.

„Поздравявам ви за това увеличение и много се радвам, че се вдигат и заплатите на служителите. Това е решение в правилна посока, защото в момента официалната инфлация е 17.3%.“, каза д-р Станимир Стаматев, председател на Синдикалната секция към КТ Подкрепа".

„Цялата колегия в УНСС очакваше това решение и съм сигурна, че всички ще бъдат доволни“, каза проф. Мирослава Раковска, председател на синдикалната организация на Асоциацията на демократичните синдикати.

„Смятаме, че постъпвате правилно, като увеличавате по равно заплатите на преподаватели и служители, защото с тази твърда сума ще се компенсира инфлацията и няма да има пренебрегнати“, категорична беше доц. Гергана Боянова, секретар на синдикат Висше образование и наука" (ВОН)-КНСБ.

Галерия снимки от УНСС увеличава със сто лева възнагражденията на преподаватели и служители ...