Екип ученици с ръководител д-р Васил Бозев спечелиха Европейската олимпиада по статистика

вторник, 28 юни 2022 13:05

Българският отбор DATAPOWER взе първа награда на Европейската олимпиада по статистика за 2022 година в старша възрастова група (16 - 18 години). Европейският кръг се проведе в Мадрид и нашите участници бяха наградени лично от директора на Евростат - българката Мариана Коцева.

Ментор на българските финалисти Габриела Атанасова, Мартин Костадинов и Виктор Хекимов от Национална търговско-банкова гимназия в София, е гл. ас. д-р Васил Бозев от Катедра "Статистика и иконометрия" във факултета "Приложна информатика и статистика" в УНСС. Воденият от д-р Бозев отбор се състезава с още 17 000 ученици от 19 държави в Европа.

    

Д-р Васил Бозев и отбор DATAPOWER

Българите от DATAPOWER грабнаха първия приз с прецизно създадено видео на тема „Околна среда“ за екологичната ситуация в България. В него те представиха своите констатации, основани на официалната статистика. Журито беше впечатлено от отлично представената статистика, подкрепена с картини от българската природа, както и презентация на фона на оригинална музика.

„Страшно доволен съм, защото е удоволствие да работиш с тези деца, които са мотивирани за победа. И учениците, и аз като ментор, искахме едно и също нещо – България да се представи на най-високо ниво. И го постигнахме“, каза д-р Бозев. По думите му, целта на нашите участници била да се класират в Топ 3, защото досега на подобни състезания са нямали отбор на финал. „Когато влагаш много усилия, можеш да постигнеш високи резултати“, допълни д-р Васил Бозев.

По време на състезанието отбор K2 (Исландия) зае второ място със своя статистически анализ на причините за високите нива на емисии на парникови газове на глава от населението в Исландия. Отбор RERENELA (Словения) се класира на трето място със забавно и оригинално видео за отпадъците. Отборите на французите и поляците -  GINNYLFIB и JOSE зсе класираха съответно четвърто и пето място.


Катедра „Статистика и иконометрия" е част от факултета „Приложна информатика и статистика“.  През 21-ви век живота е невъзможен без  проучване, събиране, обработка и анализ на данни, както в бизнес сектора, така и в публичната администрация. Катедрата обучава студентите си съвсем концентрирано към тези доскоро наричани: „професии на бъдещето“, без които сегашното ни ежедневие би се затруднило. Катедрата  учи студентите на изцяло практически знания в сферата на анализа на данни.

Приемът на документи за кандидатстване за бакалавърските специалности, както и за магистърска степен специалност „Право“ в нашия университет продължава.

Подробна информация за специалностите, условията за кандидатстване, сроковете за прием на документи и явяване на редовни изпити можете да намерите тук.

Информация за документи и такси: тук.


Галерия снимки от Екип ученици с ръководител д-р Васил Бозев спечелиха Европейската олимпиада по с ...