Възможни сценарии за бъдещето на еврозоната очертаха видни икономисти

вторник, 08 май 2012 16:25

Проф. Филип Сосие от университета в Орлеан, Франция, проф. Антонио Мендонга от Лисабонския университет, бивш министър на икономиката, евродепутатът Ивайло Калфин, зам.-председател на Комисията по бюджети на Европейския парламент и преподавателите от УНСС проф. Николай Неновски и д-р Петър Чобанов бяха лекторите в научен семинар „Европа и проблемите на еврозоната“, който се проведе в университета. Дискусията бе организирана от Българската делегация на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент и на нея присъстваха водещи икономисти от УНСС и други висши училища.

Близо четири години Европа е в икономическа криза и политиците се обръщат към нас, изследователите, за да търсим заедно решения, откри семинара проф. д-р Валентин Гоев, зам.-ректор на университета, който изтъкна, че е чест за УНСС да е домакин на такъв важен форум.  

Върви ли Португалия по стъпките на Гърция? Какво отражение ще има изборът на новия френски президент Франсоа Оланд върху еврозоната? Накъде тръгва Гърция след парламентарните избори, каква ще е управляващата коалиция след изборното земетресение в южната ни съседка? Какви са сега проблемите на Стария континент и еврозоната,  кои от възможните сценарии ще проработят в бъдеще, поставена ли е съдбата на еврото на карта, има ли „две Европи“, как се очертават икономиката, безработицата, стандартът на живот у нас и в Европейския съюз? Върху отговорите на тези и други актуални въпроси акцентираха лекторите, излагайки тезите си по проблематиката.

Тезите предизвикаха и оживен дебат сред присъстващите в залата. 

Семинарът се проведе в зала "Научни съвети" на университета. От ляво на дясно: проф. Сосие, проф. Мендога, Ивайло Калфин.

Галерия снимки от Възможни сценарии за бъдещето на еврозоната очертаха видни икономисти   ...