Наши преподаватели обсъдиха възможности за сътрудничество с Yarmouk University

сряда, 15 юни 2022 16:04

Университетът за национално и световно стопанство взе участие във Втората международна седмица в Yarmouk University в гр. Ирбид, Йордания. Събитието е част от политиката на УНСС да се позиционира на пазара за образователни услуги в региона на Близкия и Средния изток.

По време на визитата си в гр. Ибрид доц. д-р Камелия Асенова, институционален координатор по програма Еразъм, и доц. д-р Янко Христозов, главен секретар по международно сътрудничество, се срещнаха с президента на Yarmouk University  проф. Ислам Масад.

„В дискусията с него обсъдихме възможностите за коопериране и сътрудничество между двата университета“, сподели доц. Асенова. По думите и има много възможности за развитие на двустранните отношения между двата университета. „Основното направление в обучението ще бъде създаване на общи магистърски и/или бакалавърски програми и обучение на йордански студенти в докторски програми на УНСС. В научната област ще търсим развитие на общи проекти  и научни изследвания“, допълни доц. Асенова.

Тя и доц. Христозов разказаха за предимствата в обучението на международни студенти в УНСС по време на срещата си с президента на Yarmouk University. Беше изтъкнато високото ниво на преподавателския състав в УНСС, учебните планове и програми, които съответстват на стандартите в най – развитите страни, както и европейската диплома, която получават завършващите. Бяха обсъдени и разходите по обучението, като стана ясно, че те са няколко пъти по-ниски отколкото в други страни от ЕС, Великобритания и САЩ, а дори в самата Йордания. Президентът на Yarmouk University прие личната покана от ректора на УНСС проф. Димитър Димитров да посети София и УНСС в най-скоро време.

„Развитието на сътрудничеството и кооперирането между Yarmouk University  и УНСС осигурява нови възможности и за двете страни, които се надяваме ще бъдат реализирани през следващите години“, смята доц. Камелия Асенова.


Yarmouk University се намира в град Ирбид. Създаден е през 1976 година с кралски декрет и се развива изключително бързо. Днес той има 15 факултета във всички научни области с 69 бакалавърски и 73 магистърски програми, както и 17 докторски програми в областта на педагогиката, изкуствата и ислямските изследвания. В момента в университета се обучават 42 370 студенти от общо 1091 преподаватели. От създаването си до сега от Yarmouk University са излезли близо 200 000 абсолвенти. Висшето учебно заведение издава 7 научни списания, едно от които е  индексирано в Scopus.


Галерия снимки от Наши преподаватели обсъдиха възможности за сътрудничество с Yarmouk University ...