УНСС зарадва децата за празника с инициативата „Детство мое, реално и вълшебно“

сряда, 01 юни 2022 17:13

По повод Деня на детето - 1 юни, университетската синдикална организация на ВОН – КНСБ при УНСС и Столична община-район „Студентски“ организираха увлекателни, творчески и спортни забавления за децата на своите служители и синдикални членове под надслов „Детство мое, реално и вълшебно“. Събитието е под патронажа на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и кмета на СО-район „Студентски Петко Горанов, с подкрепата на инициативата „Пази детето в интернет“.

„Кът за вълшебство“

В рамките на събитието най-малките деца имаха възможност да се забавляват в закрития двор на УНСС в специално организирания „Кът за вълшебство“ с аниматор, музика и балони, а по-големите да спортуват в „Кът за спорт“ при стената за катерене в спортен комплекс „Бонсист“, както и да рисуват в обособения „Кът за творчество“ пред сградата на Столична община-район „Студентски“.

„Кът за спорт“
„Кът за творчество“

В заключителната част на празничната програма в УНСС киберекспертът Явор Колев изнесе лекция пред децата на тема „Пази детето в интернет”.

Зам.-ректорът по учебната дейност на УНСС проф. д-р Мирослава Раковска поздрави децата за празника от името на ректора проф. д-р Димитър Димитров: „Бъдете здрави, радвайте се на щастието и любовта, която ви даряват семейството, приятелите, роднините и най-вече, мили деца, не забравяйте да учите, това е много важно, защото знанието, което ще изградите никой не може да ви го открадне и то винаги ще ви помага в бъдеще, когато намерите своята професия", каза проф. Раковска и допълни: „намирате се в университет, тоест голямо висше училище, така се наричат университетите, в които се обучават студенти, надявам се, някой ден да дойдете и вие тук като студенти. Лекцията, която ви предстои да чуете ще е много полезна за вас, за да се информирате относно заплахите, които ви дебнат в киберпространството“.

„Честит празник на всички деца, аз се вълнувам, когато заставам пред такива млади хора, които са в началото не само на своя жизнен, но и професионален път“, приветства присъстващите кметът на район „Студентски“ Петко Горанов и подчерта: „искам да изразя своята увереност, че в предстоящите минути ще получите информация, която е ценна за вас, която ще може да я споделите с тези, които не са имали възможност да дойдат, с вашите приятели, роднини и близки. Интернет превърна света в едно огромно село. Ние се свързваме помежду си много лесно и в този век на комуникациите не рядко се преминават границите, които застрашават сигурността на всички, навлиза се по непозволен начин в личното пространство на хората, въпреки тяхната воля. Целта е да имаме една преди всичко поносима и адаптирана интернет среда. Желая ви успешно завършване на учебната година, безгрижно лято с повече игри и по-малко интернет!“, каза Петко Горанов.            

„Надявам се множество инициативи днес да са направили весел и изпълнен с емоции Празника на децата.  Ще се радваме да сме допринесли за творческото вдъхновение на всички участници от 6 до 60 г. Имаме нови приятели. Благодаря! Ще Ви очакваме  отново в аудиториите на УНСС и като студенти. Пожелаваме хубаво лято и много вълнуващи преживявания и игри на децата! Изказваме специална благодарност на СО-район „Студентски“ и на ЗК „Лев Инс“ за сътрудничеството и подкрепата“, каза доц. д-р Бойка Чернева, председател на синдикалната организация на ВОН – КНСБ при УНСС.

Явор Колев благодари за поканата, запозна присъстващите с рисковете за подрастващите в интернет и даде ценни съвети за начините за предпазване. Той обърна внимание, че има 25 години опит като полицай и отдавна се занимава с престъпленията в киберпространството. Явор Колев подчерта, че има различни киберпрестъпления – финансови измами, кражба на самоличност, кибератаки, както и че едни от най-разрушителните за живота на децата са сексуалните престъпления. Темата е насочена и към децата, и към родителите, които са първата преграда, защото ако те са наясно с проблема, не биха допуснали децата им да станат жертви“, посочи г-н Колев.

 Явор Колев

В рамките на лекцията в първата част беше прожектиран видеоклип за деца, жертви на сексуално изнудване. Във втората – Явор Колев представи презентация, в която очерта основните заплахи за децата в интернет и начините за предпазване от тях. Експертът наблегна на вида съдържание, за което подрастващите трябва да внимават, когато публикуват информация и снимки за себе си и близките си в дигиталното пространство като подчерта, че в интернет няма безопасно място.

Лекцията приключи с дискусия, в която децата имаха възможност да задават въпроси и да споделят своите впечатления по темата.

Галерия снимки от УНСС зарадва децата за празника с инициативата „Детство мое, реално и вълшебно“  ...