Министърът на отбраната връчи почетен плакет на ректора и участва в кръгла маса „Съвременни проблеми на сигурността“

понеделник, 30 май 2022 18:15

Министърът на отбраната Драгомир Заков посети УНСС като се срещна с ректора на университета проф. д-р Димитър Димитров и участва в кръгла маса на тема „Съвременни проблеми на сигурността“. Министър Заков, който е възпитаник на УНСС, връчи на проф. Димитров почетен плакет на Министъра на отбраната и написа посвещение в Златната книга на университета.

Министър Драгомир Заков и проф. д-р Димитър Димитров (от ляво надясно)

Уважаеми проф. Димитров,

Уважаеми колеги, преподаватели и студенти,

За мен е огромна чест да бъда гост на едно от най-реномираните учебни висши заведения не само в България. УНСС е мястото, където между 1994 и 1999 г. получих едни от най-ценните знания не само в областта на икономиката и финансите, но и на живота и неговите предизвикателства. Приятелствата от тези златни години са живи и трайни и до днес. Знанията, получени тук са много ценни за мен и до днес и ми помагат не само в личния, но и в професионалния живот.

Пожелавам на ръководството на УНСС и на преподавателите да продължават да бъдат онези будители, без които България и българщината никога няма да бъдат съхранени за бъдещите поколения“, написа министърът в Златната книга.

Кръглата маса беше организирана от катедра „Национална и регионална сигурност“ на УНСС.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров приветства участниците в кръглата маса и подчерта, че УНСС се гордее, че негов възпитаник е начело на отбраната на Република България и отбеляза, че в катедра „Национална и регионална сигурност“ има специалности в областта на икономика на отбраната и сигурността, корпоративна сигурност, киберсигурност, ядрена сигурност. „УНСС и министерството имат традиция и си сътрудничат през годините и е добре това партньорство да продължи, като се поднови меморандума за сътрудничество между двете институции“, каза проф. Димитров.

Министърът на отбраната каза, че магистратурата по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство е била фундамент за него и наученото в университета е било изключително полезно за развитието и кариерата му. „Тези пет години, които изкарах в УНСС бяха изключително формиращи за това, което се случи с мен по-нататък“, каза министър Заков.

В изказването си министърът на отбраната говори за стратегията за национална сигурност. Той отбеляза, че войната в Украйна ще промени цялостното мислене за това как трябва да гледаме на света оттук нататък като геополитика, на начина, по който трябва да функционира европейската, евроатлантическата и глобалната сигурност.

Драгомир Заков обеща своята помощ и експертиза, както и тази на екипа си, ако УНСС реши да обучава студенти по киберсигурност. Това стана в отговор на въпрос на заместник-ректора по дигитализация и киберсигурност доц. д-р Росен Кирилов дали може да се разчита на експерти от министерството. 

„Киберсигурността е тема номер едно в момента, още повече заради войната в Украйна“, отбеляза министърът. По думите му тази област ще се развива с бързи темпове в следващите години и затова ние не можем да си позволим да стоим настрана. „Всяка инвестиция в това поле е инвестиция, която ще се възвърне многократно“, категоричен беше Драгомир Заков. 

В дискусията се включи и проф. Димитров, който каза, че наскоро в университета е бил открит  офис за стартъпи, който може да бъде използван като отправна точка по темата „Киберсигурност“. „По отношение на интеграцията на университетите и военните институции - миналата година беше одобрена една научна програма по сигурност. Ние сме част от нея. Министерският съвет вече одобри финансирането и. Там са залегнали въпросите на киберсигурността и концептуалното развитие на отбраната“, обясни проф. Димитров и препоръча на министър Заков да проследи нейното развитие, тъй като това ще бъде полезно за бъдещето сътрудничество между институциите и университетите.

Галерия снимки от Министърът на отбраната връчи почетен плакет на ректора и участва в кръгла маса  ...