Университетът за национално и световно стопанство - 102 години възход и просперитет

събота, 21 май 2022 2:25

По повод празника на Университета за национално и световно стопанство – 21 май, на паметника на основателя и първи ректор проф. Стефан Бобчев бяха поднесени венци и цветя от ректорското ръководство, академичния състав, Студентския съвет, студенти и гости на празника.

Събитието уважи вицепрезидентът на Република България Илиана Йотова.

На 21 май 1920 г. 11 видни професори, стопански дейци, общественици, историци, социолози и юристи учредяват Свободен университет за политически и стопански науки (СУПСН). На тази дата първооснователят проф. Стефан Бобчев – европейски възпитаник, патриот, министър на народното просвещение, дописен член на няколко чуждестранни академии на науките, свиква първото заседание на инициативната комисия за създаване на ново специализирано училище в София и оттогава отброяваме годините на възход и просперитет на УНСС – вече 102.

В седмицата, в която УНСС чества своите 102 години беше връчено почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, с международна научна конференция беше отбелязана 70 годишнината на Финансово-счетоводния факултет, беше открит и първия университетски стартъп офис, на тържествена церемония в аула „Максима“ бяха връчени дипломите на бакалаврите и магистрите от катедра „Международни отношения“ от специалностите „Международни отношения“ и "Европеистика“ – Випуск 2020 и 2021 година и Бал на спортиста на УНСС, организиран от катедра „Физическо възпитание и спорт".

Предстои УНСС като партньор в Европейския университет да бъде домакин на Първата ENGAGE.EU международна научна конференция на тема: Business Environment In Europe: Addressing Societal Challenges & Developing New Perspectives.

Младежо, ти който усещаш в гърдите си огън на любов към народа си, бие ли сърцето ти да му послужиш чрез перото и чрез умствените си способности, излез юнашки на книжовното поле“, остави завет към младите хора проф. Стефан Бобчев.

Галерия снимки от Университетът за национално и световно стопанство - 102 години възход и проспери ...