Бакалаврите и магистрите от катедра „Международни отношения“ получиха дипломите си

петък, 20 май 2022 15:03

На тържествена церемония в аула „Максима“ бяха връчени дипломите на бакалаврите и магистрите от катедра „Международни отношения“ от специалностите „Международни отношения“ и "Европеистика“ – Випуск 2020 и 2021 година. Официални гости на събитието бяха ректорът проф. д-р Димитър Димитров и вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

Проф. д-р Димитър Димитров, Илияна Йотова, доц. д-р Пламен Ралчев, ръководител на катедра „Международни отношения“

Церемонията откри доц. д-р Пламен Ралчев: „Добре дошли на официалната церемония по връчване на дипломите на бакалаврите и магистрите от катедра „Международни отношения“ дипломирали се Випуск 2020 и 2021 г. Последните две години на извънредни мерки и ограничения не можехме да организираме и провеждаме такива церемонии, затова се научихме да ценим повече тези тържествени моменти, когато можем да сме заедно и да споделяме обща радост“.

Официално приветствие към абсолвентите отправи ректорът проф. Димитров: „Искам да кажа на абсолвентите, които в момента завършват, че ги очаква възходящо развитие по-нататък. Катедра „Международни отношения“ е дала на страната ни няколко министри на външните работи има и други възпитаници, които са заемали и заемат много високи позиции в държавата и в бизнеса. Пожелавам ви да вървите по техните стъпки. Искам да поздравя родителите на нашите студенти, които също заслужават да бъдат поздравени, затова, че са отгледали деца, които имат такива успехи в катедра „Международни отношения“ и в УНСС.“

Ректорът връчи дипломата на отличничката магистър Андреа Добрева и й подари юбилейна монета „100-години УНСС“, от името на катедрата й връчи книгата „Историята на Латинска Америка“.

„За мен днес е не само чест, а огромна привилегия и наистина радост и щастие да присъствам на тази мила церемония. Церемония, която съм сигурна, че за вас младите хора ще се помни цял живот“, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова и подчерта „Искам да се обърна специално към вас, които днес ще получите своите дипломи. Катедра „Международни отношения“ и специалистите, които тя не само учи и възпитава, са изключително важни за днешния свят, който става за съжаление все по-непредсказуем, много труден и пълен с много неизвестности. Във ваше лице аз виждам бъдещите дипломати, виждам хората, които ще трябва да ориентират не просто себе си, не просто държавите, от които идват, не правителствата или властите, които представляват, не просто дипломацията, а ще представляват най-вече хората и ще се опитват да правят своите регламенти, своите закони в света, който ни очаква“.

Илияна Йотова връчи дипломата на отличника бакалавър Мартин Русев. От името на катедрата той получи книгата „Човекът - социално животно”.

С думи на благодарност отличникът на випуска Мартин Русев се обърна към преподавателите, поздрави колегите си за успешното дипломиране и изрази признателност към родителите. „Както подобава на една 102-годишна образователна институция с традиции, УНСС ни даде максимално добри условия за подготовка и обучение, които ни помогнаха да изградим нужния професионализъм, който да ни подготви за бъдещия ни професионален път“, подчерта Мартин Русев.

Доайенът на катедрата проф. д-р Динко Динков също поздрави абсолвентите и отбеляза „очакват ви много изпитания, но вярвам, че вие успешно ще ги преодолявате и ще продължите досегашното достойно представяне на випускниците на нашите специалности. Вдъхновявайте се от проблемите, които ще възникват пред вас, всеки проблем разкрива и възможности и продължавайте да се учите“.

„УНСС и катедра „Международни отношения“ остават завинаги вашата Алма Матер. Където и да отидете, докъдето и да стигнете, ще знаете, че сте тръгнали оттук. Преди вас има повече от 2500 души, които са завършили катедра „Международни отношения“ и ако ви се пресекат пътищата с тях, те със сигурност ще ви разпознаят като свои. Освен с дипломата, това е безценен капитал, с който си тръгвате от университета. Ние оставаме тук, за да продължим и за да има и други след вас. Винаги сте добре дошли отново, защото сте част от традицията на катедра „Международни отношения“, обърна се към абсолвентите доц. д-р Пламен Ралчев.

Церемонията продължи с връчване на дипломите.

След церемонията по дипломирането вицепрезидентът Илияна Йотова и ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров разгледаха и изложбата на инициативата „УНСС твори“,  която се провежда паралелно в университета.

Галерия снимки от Бакалаврите и магистрите от катедра „Международни отношения“ получиха дипломите  ...