Ректорът връчи на доц. д-р Кристалина Георгиева почетното звание „Доктор хонорис кауза на УНСС“

вторник, 17 май 2022 15:10

На официална церемония в аула „Максима“ на университета ректорът проф. д-р Димитър Димитров удостои с почетното звание „Доктор хонорис кауза на УНСС“ доц. д-р Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд.

Ректорът проф. Димитър Димитров с доц. д-р Кристалина Георгиева

Официални гости на церемонията бяха министър-председателят на Република България Кирил Петков, управителят на Българската народна банка Димитър Радев и зам.-председателят на Комисията по образованието и науката в Народното събрание Петър Чобанов.

Министър-председателят Кирил Петков поздравява доц. Кристалина Георгиева

„За нас Вашето звание има особена символична стойност. Вашата кариера и управлението на най-значимата финансова институция в света – Международният валутен фонд са доказателство, че от създаването си преди повече от век до днес, УНСС предава конкурентни знания и изгражда лидери“, изтъкна проф. д-р Димитър Димитров. Ректорът огласи решението на Академичния съвет за удостояване на доц. Кристалина Георгиева с най-високото почетно звание на УНСС. „Добре дошла в нашето академично семейство отново! Нека нашият сплотен дух и нашето дълбоко уважение бъдат Ваша сигурна опора в нелеката мисия да управлявате Международния валутен фонд в условията на глобална икономическа, финансова и политическа криза“, каза проф. Димитров.

Проф. Димитър Димитров

„Доц. Кристалина Георгиева не е прекъсвала никога връзката си с УНСС, независимо от заеманата позиция или институция, където е работила“, каза председателят на Общото събрание на УНСС проф. д-р Лалко Дулевски и допълни, че във всички официални биографии се отбелязва, че управляващият директор доц. Кристалина Георгиева притежава докторска степен по икономически науки от УНСС, където е преподавала като доцент през периода 1977–1993 г. „Ако сто години след създаването на УНСС трябва да дадем нови доказателства за значението на девиза на университета, то такъв пример е доц. д-р Кристалина Георгиева, която винаги ще ни напомня, че „Духът прави силата“, изтъкна проф. Дулевски.

Проф. Лалко Дулевски с доц. Кристалина Георгиева

Проф. Димитров връчи на управляващия директор на Международния валутен фонд доц. Кристалина Георгиева академичните регалии на почетното звание - свитък на старобългарски и латински език и почетния знак на УНСС. Снимка на Кристалина Георгиева е закачена на стената с удостоените с „Доктор хонорис кауза на УНСС“ в Академичната зала.

„Когато имаме хора, като доц.  Кристалина Георгиева, които са постигнали толкова много, ние трябва не само да сме горди като българи и вие трябва не само да сте горди като университет, това са хора, които създават бранда България. Ако имаме повече хора като доц. Кристалина Георгиева, брандът България щеше да бъде в друга орбита. Надявам се, че заедно и с вашия университет ще успеем да развием повече хора, които да имат подобна история, с която всички ние да се гордеем“, каза премиерът Кирил Петков и подчерта: „често казваме че е добре българите да ходят да се обучават в чужбина, но е важно да се връщат обратно. Има и друг модел, този на доц. Кристалина Георгиева, тя помага повече на страната ни отвън, отколкото ако беше тук, когато България говори през нея на европейските и световните институции - светът слуша“.

Министър-председателят Кирил Петков

В академичното си слово доц. Кристалина Георгиева отбеляза „аз като днес помня деня, в който ме приеха студентка по „Политикономия и социология“ в тогавашния Висш икономически институт, днешния УНСС, от този ден започна моето професионално пътешествие в България и по света“. Тя разказа за предизвикателствата в професионалния си път и подчерта: „2022 ще бъде много трудна година, защото влизаме в нея с криза върху криза. Първо пандемията, която все още не е отшумяла и след това войната в Европа. Това са две немислими събития. Преди да се случи пандемията никой от нас не очакваше, че световната икономика ще спре и че възстановяването ще продължи повече от две години. Но още по-страшна е войната, която има драматични последици, разбира се, първо за украинците, за тяхната икономика, която тази година ще се свие с 40%. Тя има много тежки последици за Русия, която ще се свие над 10% в икономически план, но тя има последици за целия свят, каза доц. Кристалина Георгиева и допълни, че сме взаимозависими. „Война в Украйна значи рецесия в страните, които са големи вносители на енергоносители или на храни, война в Украйна значи глад в Африка, не можем да се  справим без да работим заедно, не можем да се справим без да мислим за това, че светът е едно обединено цяло“. За това, как една държава да стане богата доц. Кристалина Георгиева цитира думите на Адам Смит: „Мир, ниски данъци и добра съдебна система“.

Доц. Кристалина Георгиева

Доц. Кристалина Георгиева беше поздравена за удостояването й с почетното звание и от управителя на БНБ Димитър Радев, проф. д.ик.н. Румен Гечев, заместник-председател на Министерския съвет и министър на икономическото развитие в периода 1995–1997 и народен представител в 44-то народно събрание и от председателя на Студентския съвет при УНСС Ангел Стойков.

„За мен е удоволствие да присъствам на връчването на почетното звание. Много пъти съм бил свидетел на огромното уважение и признание, което доц. Георгиева получава от академичните и професионалните среди от цял свят. Признанието от „свои“ винаги е по-специално, особено на нашите географски ширини, където то се получава понякога по-трудно от световното признание. Позициите, които тя е заемала и заема изискват уникална комбинация от качества – опит, експертиза“, каза управителят на БНБ Димитър Радев и акцентира: „Доц. Кристалина Георгиева притежава и  качества, които един световен политик и дипломат трябва да притежава. Тя притежава и едно друго качество, което малко от световните лидери използват на практика, това е  нейната социална чувствителност. Тя е един от малкото лидери, които доказват на практика, че има тясна връзка между целите за финансова стабилност и целите за социална справедливост. Нещо повече - тя мисли и действа стратегически и го доказва всеки един ден в работата си“, допълни Димитър Радев.

Димитър Радев

„Изключително развълнуван съм, защото с доц. Георгиева започнахме по едно и също време преподаването в катедра „Политикономия“, заедно участвахме в конкурс за доценти. Тя демонстрира завидни способности и е от полза и за МВФ, и за България. Ние се гордеем с нея и тя се гордее с нас. УНСС не е в първите 100 университета, но като отворите, за да научите за МВФ, начело на фонда е  УНСС в лицето на доц. Кристалина Георгиева“, заяви проф. д.ик.н. Румен Гечев. 

Проф. Румен Гечев

С изключително уважение заявявам пред вас, че съм щастлив от факта, че като студент имам възможността да стоя на една сцена с човек като доц. Георгиева, която в моите очи, а съм сигурен, че и в очите на всички, е един от най-ярките символи и примери за това как възпитаниците на УНСС с много труд и постоянство могат да покоряват едни от най-високите световни върхове. Тя е пример за това как системата на висшето образование в бутикова страна като нашата ражда скъпоценни специалисти, които биват оценявани на високата международна сцена“, каза Ангел Стойков и подчерта: „нас младите, подобни примери за успели българи ни вдъхновяват и мотивират. Доц. Георгиева е пример за подражание, визионер, управленец и ние трябва да сме горди като студенти и общност на нашия университет, че в нейната автобиография стои Университетът за националното и световно стопанство. Благодаря на доц. Георгиева за това, че ще даде възможност на студентската общност да се срещнем лично с нея. Вие сте богатство и ярък пример за цялата академична общност“.

Ангел Стойков

Сред официалните гости в залата бяха председателят на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) ас.д-р Даниел Парушев, председателят на Съвета на настоятелите на УНСС доц. д-р инж. Лиляна Вълчева, ректорското и академичното ръководство на университета, членове на семейството на Кристалина Георгиева и футболистът Димитър Бербатов.

На събитието присъстваха и членовете на настоятелството - Максим Бехар, Петър Андронов и Мартин Петков, Васка Бакларова, председател на УС на ССИ, Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк", Диана Митева, изпълнителен директор на Банка ДСК, Емилия Иванова, зам.-председател на Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ) и директор на Националната търговско-банкова гимназия, Борис Станков, Илияна Цанова, зам.-генерален директор на Генералната дирекция по бюджета в Европейската комисия, Весела Стамболийска от Световната банка, Никола Бакалов, главен изпълнителен директор и председател на УС на Fibank, Антония Нинова и журналистът Николай Кънчев. Сред гостите бе и Венета Ангелова, която е била класен ръководител на доц. Кристалина Георгиева.

Ректорското ръководство с доц. Кристалина Георгиева: доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, ректорът проф. Димитър Димитров, доц. Кристалина Георгиева, проф. д-р Мирослава Раковска, зам.-ректор по учебната дейност и доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследвателска дейност и международно сътрудничество (от ляво надясно)

Кристалина Георгиева написа в Златната книга на УНСС:

„Уважаеми проф. Димитров,

Скъпи колеги и студенти в нашата обща Алма Матер,

От сърце благодаря за високото признание – то за мен е чест и мотивация за бъдещата ми работа.

Всичко, което съм постигнала, дължа на основата, получена тук, в УНСС – наученото, но най-вече умението да се уча, навсякъде и от всички.

Най-скъпите ми спомени са от формиращите ме години и от прекрасните приятелства, създадени през тях.

В един все по-бързо променящ се свят тези приятелства остават неизменни.

С обич и признателност,

Кристалина Георгиева“

Доц. Кристалина Георгиева зае своето достойно място на Стената на славата „Преподаватели и възпитаници на УНСС – ръководители на международни и национални органи и институции“. 

Пред Стената на славата

Тържествена церемония по удостояването на доц. д-р Кристалина Георгиева

с почетното звание „Доктор хонорис кауза на УНСС“

ВИДЕО


Лидери от цял свят поздравиха доц. Кристалина Георгиева за удостояването й с почетното звание „Доктор хонорис кауза на УНСС“.

Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН: „Моята приятелка Кристалина Георгиева винаги е била неуморен застъпник. Кристалина, от името на всички твои приятели в ООН, приеми нашите най-сърдечни поздравления!“

Нгози Оконджо-Ивеала, генерален директор на световната търговска организация: „Неколцина са тези, които са дали своя принос за сферата на развитието с такава страст, устрем и интелект какъвто Кристалина демонстрира в продължение на повече от две десетилетия, откакто я познавам“.

Г-н Жозе Мануел Барозу, председател на ЕК 2004-2014 г.: „Познавам нейните способности, но също и нейната страст. Страст, която тя влага във всички, с което се захваща. Тя също винаги поставя интереса на хората на първо място. Поздравления Кристалина“.

Мелинда Френч Гейтс, съпредседател на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“: „Поздравления, Кристалина за тази заслужена награда! Начинът, по който стратегически навигираш МВФ заслужава похвала! Но не само това – ти мобилизираш цялата глобална финансова общност“.

Всички поздравления можете да проследите във видеото.


ФОТОГАЛЕРИЯ


Галерия снимки от Ректорът връчи на доц. д-р Кристалина Георгиева почетното звание „Доктор хонорис ...