Първо място за УНСС в класирането на висшите училища на Националната студентска олимпиада по математика

неделя, 15 май 2022 19:49

Отборът на УНСС спечели първо място в класирането по висши училища и първо място в отборното класиране в група В на Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ'2022). В индивидуалните класирания Калоян Стефанов взе златния медал в група В, Петър Кюмюрджиев - сребърен, Мириам Риме - бронзов медал. 

Калоян Стефанов, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, Петър Кюмюрджиев (от ляво надясно)

Националната студентска олимпиада по математика, която тази година е под патронажа на ректора проф. д-р Димитър Димитров, се проведе в Учебно оздравителната база на УНСС в с. Равда. Олимпиадата се организира ежегодно от 1974 година и на нея се състезават студенти от бакалавърски или магистърски програми на всички висши училища. Целта е да се повишава интересът на студентите към математиката и да се създават условия за обмен на опит сред преподавателските екипи. Организацията се осъществява от Национална комисия и висшето училище-домакин, тази година домакин - УНСС.

Откриване на националната олимпиада: доц. Мая Микренска, председател на Организационния комитет; проф. д-р Цветана Стоянова; доц. Станислава Стоилова, председател на Националната комисия (от дясно наляво)

На откриването на олимпиадата доц. д-р Мая Микренска, председател на Организационния комитет, ръководител катедра „Математика“, УНСС приветства студентите и преподавателите. Щастлива съм да видя толкова много млади хора, това показва, че ще имате добро бъдеще, а интересът към математиката е знак, че ще бъдете успешни. Надявам се с участието ви на тази олимпиада да придобиете още по-голям стимул за развитие на собствените ви заложби. Щастлива съм да се срещна с мои колеги и ваши преподаватели от различните висши училища, за да обменим опит и споделим проблеми.” Тя припомни, че от 2010 г. НСОМ се провежда със съдействието на Министерството на образованието и науката и че дългогодишен спонсор е Фондация Еврика", която подпомага младите хора.”

Доц. Мая Микренска, проф. Цветана Стоянова, доц. Станислава Стоилова

За мен е удоволствие да ви посрещна с добре дошли и да ви приветствам от мое име и от името на ректора проф. д-р Димитър Димитров, се обърна към присъстващите проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики и член на Организационния комитет. „Радвам се, че тази година има толкова много участници, които ще се борят за отличията на олимпиадата. Хубавото е, че тя се провежда в месеца, в който честваме 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.“ Проф. Стоянова изказа и своята удовлетвореност да срещне студентския математически елит на страната. Във ваше лице виждам бъдещите лидери на държавата, самият факт, че вие сте успели в областта на математическите науки е предпоставка да бъдете водещи личности в икономическия и политическия живот на страната.” Проф. Стоянова пожела на състезателите да покажат най-добрите си способности и най-подготвените да победят.

Отборите и техните ръководители на откриването

Председателят на Националната комисия на НСОМ доц. д-р Станислава Стоилова, УАСГ – София, каза, че за нея е удоволствие да приветства участието на студентите на националната олимпиада. „Последните години бяха много трудни за всички с пандемията и ограниченията, в които бяхме поставени, затова миналата година не успяхме да проведем олимпиадата и тази година тя е 47 по ред за НСОМ. Радващо е, че въпреки това виждам амбицирани млади хора, имащи желание да се занимават с математика и да покажат своите знания, талант и амбиция в решаването на задачи.”

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров (горе в ляво) приветства Общото събрание на ръководителите на отбори, пожела ползотворна работа и изказа благодарност за организацията на олимпиадата на доц. Мая Микренска Ректорът пожела успех на състезателите в училището, където се проведе Националната олимпиада

Според регламента студентите се разпределят в три състезателни групи (А,Б,В) според професионалното направление, в което е специалността им и броя часове, които изучават математика. Трите групи  са: Група А – математика, информатика и компютърни науки, Група Б – природни и технически науки, сигурност и отбрана, Група В – всички останали.

Журито преди раздаването на задачите Раздаването на задачите по групи

Най-добре представилите се студенти получиха медали, съгласно традицията в международните олимпиади по математика – награждават се до 50% от участниците в приблизително съотношение 1:2:3 за златен, сребърен и бронзов медал.

След оспорвани 5 часа усилено решаване на задачи, бяха връчени и наградите – медали, купи и грамоти в трите важни категории – индивидуални класирания, отборни класирания и класирания по висши училища.

Проф. Стоянова приветства победителите
Проф. д.п.н. Сава Гроздев, ВУЗФ връчи на част от шестчленния екип на УНСС, купата и грамотата за първо място по висши училища Ръководителят на екипа  гл. ас. д-р Вилислав Бучакчиев от катедра „Математика“ получи купата и грамотата за първо място в отборното класиране
Проф. Стоянова връчи златния медал и грамота на Калоян Стефанов Петър Кюмюрджиев получи сребърен медал и грамота
Проф. Стоянова връчва плакет на проф. Гроздев за особени заслуги в обучението по математика

Галерия снимки от Първо място за УНСС в класирането на висшите училища на Националната студентска  ...