10 процента увеличение на заплатите в УНСС оповести ректорът при откриването на Общото годишно събрание на ВОН-КНСБ

петък, 13 май 2022 11:00

Университетската синдикална организация на ВОН-КНСБ при УНСС проведе  своето Общо годишно събрание.

Официални гости на събитието бяха ректорът проф. д-р Димитър Димитров и доц. д-р Лиляна Вълчева, председател на НБС „Висше образование и наука“-КНСБ.

Общото събрание бе открито от доц. д-р Бойка Чернева, председател на синдикалната организация на ВОН-КНСБ при УНСС.

Доц. д-р Бойка Чернева, проф. д-р Димитър Димитров и доц. д-р Лиляна Вълчева

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров приветства участниците в Общото събрание и отбеляза: „Вчера, когато синдикатите дойдоха при мен с писмото за започване на преговори за новия Колективен трудов договор, ние, вече бяхме подготвени и предложихме да подпишем увеличение на заплатите с 10% за всички. Това е второто увеличение, което правим като ректорско ръководство. Миналата година също имаме 10% увеличение на заплатите на всички служители. Увеличението е на базата на наши вътрешни резерви и възможности, които сме предвидили в бюджета на УНСС. През тези години ние предприехме редица мерки за намаляване на разходите и спазване на социалната политика, както и на съществуващата организационна култура в нашия университет“.

„Провеждането на Общото събрание се случва по време на един важен момент за висшето образование, най-малко на две основания. На първо място, в момента тече обществено обсъждане на Проект за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за развитие на академичния състав в Република България“, каза доц. Чернева и допълни: „предложени са редица промени и синдикалната организация ВОН-КНСБ се надява да има своята водеща роля в това отношение, да бъде партньор на всеки един синдикален член и на всяка една структура в университета, за да можем да формираме ясно и единно становище по повод общественото обсъждане. Също така Общото събрание се провежда в момент, в който сме стартирали преговорите за нов Колективен трудов договор. Сериозна задача предстои пред нас и най-вече пред синдикалния съвет, който трябва да отговори на вашите очаквания“.

„Проф. Димитров, чест ви прави, защото голяма част от ректорите чакат да дойдат заветните 20 милиона и тогава да увеличават заплати, но има трима, които го направиха в аванс, това са ректорът на Музикалната академия, ректорът на Химикотехнологичния и металургичен университет и съответно ректорът на УНСС“, подчерта доц. д-р Лиляна Вълчева и допълни: „КНСБ води преговори и е на финалната права за директива минималната работна заплата да стане 50% от средната работна заплата за страната“.

Гл. ас. д-р Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ и главен икономист на конфедерацията, също поздрави участниците в събитието и заяви: „КНСБ с всичките си инструменти за въздействие, в рамките на всички органи, в които участваме като Националния съвет за тристранно сътрудничество, Икономическия и социален съвет и други, винаги се стремим, разбира се, започвайки от минималната работна заплата и тръгвайки нагоре към една по-качествена и устойчива заетост, към едни по-безопасни условия на труд, да договаряме на национално равнище това, което е необходимо“.

Доц. Бойка Чернева връчи на д-р Любослав Костов плакет на синдикалната организация ВОН-КНСБ при УНСС

В общото събрание взеха участие 159 делегати от различните структури на Университета за национално и световно стопанство, както от София, така и от Регионалния център в Хасково. Събитието уважиха и представители на синдикалните организации на ВОН-КНСБ от Лесотехническия университет и НАТФИЗ Кръстьо Сарафов".

В дневния ред на Общото събрание бяха включени годишният отчет за дейността на Синдикалния съвет на ВОН-КНСБ при УНСС, обсъждане и приемане на План за основни дейности на ВОН-КНСБ при УНСС във връзка с колективното трудово договаряне, отчет на Контролния съвет на ВОН-КНСБ при УНСС и др.

Галерия снимки от 10 процента увеличение на заплатите в УНСС оповести ректорът при откриването на  ...