Доц. д-р Радко Радев: Алумни УНСС - необходимо условие за формиране на една хомогенна алумни общност, съпричастна към каузите на университета

понеделник, 09 май 2022 16:02

За идеята за създаване на Университетския център „Алумни УНСС“, неговите цели и развитие, разговаряме с директора на Центъра доц. д-р Радко Радев.

- Какви цели си поставя Университетският център „Алумни УНСС“?

Основната цел на  Алумни УНСС е да се създаде възможност за формиране на една хомогенна алумни общност, съпричастна към делата на университета, и да се съхрани, насърчи и развие взаимовръзката между Университета и неговите възпитаници.
Университетският център „Алумни УНСС“ се ангажира да подпомага дейността и развитието на Университета, като вдъхновява както възпитаниците, така и неговите студенти и академичен състав в развитието на активна алумни общност. Развиването на общността е важно и за университета, и за възпитаниците му, като ключовата дума е „заедност“.  

- Алумни общност, „Алумни център“ и „Алумни клуб“, какво стои зад тези понятия?

Общността представлява група от индивиди, които имат емоционална, интелектуална и ценностна връзка помежду си, която се групира по време, интерес, място или друг признак. Общността има споделени ценности и нейните членове са сплотени, а чувството за групова отговорност е силно. В този смисъл, част от алумни общността на УНСС са всички завършили трите степени на обучение (бакалавър, магистър, доктор), както и преподавателите, ръководителите и администрацията, които са работили в УНСС и са съпричастни към неговата съдба. С годините завършилите осъзнават колко полезен е бил университетът за тяхното личностно и професионално развитие, колко много ценни мигове са изживели като студенти и изпитват потребност от връзка с университета, своите колеги и преподаватели. В този смисъл те носят университетските години винаги в себе си.

До момента не е провеждана целенасочена политика в тази област на университетско ниво. Не е създавана инфраструктура, чрез която отделните факултети и катедри да развият тази своя дейност. Не е давана възможност на завършилите УНСС да търсят връзка с университета и връзка помежду си. Това е особено важно за завършилите преди ерата на Фейсбук, които изпитват потребност и носталгия към студентските си години. В тази връзка бе приет правилник, който урежда дейността на центъра; създаде се сайт, който предстои да се усъвършенства и развива. Масовото навлизане на Интернет дава възможност за създаване на виртуални общности, чиито сплотяващ елемент пак е общият интерес, но без оглед на това къде физически се намират членовете на дадената общност. Това превръща интернет страницата и социалните мрежи в ключов фактор за успех. 

Алумни клубът е начин на организиране на алумни общността на УНСС. Целта е да се съберат съмишленици, които желаят да бъдат част от университетския живот след като завършат и да допринесат със своите компетентности и своят институционален капитал за развитието на университета. Това може да стане на университетско ниво или на ниво факултети и катедри. УНСС е доста сложна и разнородна структура заради осемте факултета и прилежащите към тях катедри и специалности. Затова възпитаниците на УНСС принадлежат едновременно към университета и към звената, в които те са завършили. В тази връзка, някои факултети и катедри вече са направили свои Алумни клубове. Това са Юридическият факултет, катедра „Регионално развитие“, катедра „Икономикс“, специалност МИО, специалност „Бизнес информатика“, Алумни клуб на специалностите „Социология“, икономика, психология“ и Алумни клуб на Студентския съвет. Като този на Юридическия факултет е с най-добре развита дейност, осъществявана под формата на неправителствена организация.

Алумни центърът е създаден през 2020 г. с решение на Академичния съвет като звено на УНСС. Той има за цел да създаде условия и да насърчи „съживяване“ на алумни общността. Университетският център „Алумни УНСС“ няма за цел да се конкурира с вече създадените алумни клубове, a да създаде инфраструктура и условия, с която другите катедри и специалности да могат да последват примера на тези, които в момента осъществяват подобна дейност. Надяваме се да успеем да улесним дейността на съществуващите. Ролята на катедрите и факултетите за интегрирането на възпитаниците и превръщането им в активни членове на алумни общността е основна.

- Как ще мотивирате включването на възпитаниците в клуба, защо да го направят?

За Университетския център „Алумни УНСС“ е важно възпитаниците на УНСС да се включат като активни членове на общността, защото значителна част от тях притежават вътрешна мотивация, но до момента не са имали възможност за това. Принципът, на който се основата общността е изцяло доброволчеството и дарителството. Активните членове на Алумни общността ще заплащат символично членство за участието си в клуба и с това ще получат възможност да са по-активни в университетските дела - да се срещат със студенти, да споделят опит, да ползват социалния капитал от членуващите в този клуб, да се обединяват и сдружават, да имат достъп до достиженията на УНСС. Да си част от алумни клуб е вътрешно убеждение.

Консултативният съвет на Университетския център „Алумни УНСС“ прие седем каузи, които ще се подкрепят. Изхождайки от разговори с колеги в рамките на университета, 95% от които са възпитаници на УНСС, може да се заключи, че след като при нас е налице такава потребност (явна или латентна), същата е налице и при завършилите студенти. Ето защо първата кауза е именно създаването на предпоставки за изграждането (организирането) на алумни общността: изграждането на сайта, формирането на Алумни борд, приемането на стратегия и политики за развитие на дейността. Тя се допълва от шест каузи, които самата общност ще подкрепя: 1) Академично предприемачество и академични постижения; 2) Кариерно консултиране и професионално развитие; 3) Университетски спорт; 4) Студенти в неравностойно положение; 5) Иновации в обучението и 6) Научни изследвания. Всички тези каузи са достатъчно значими, за да мотивират активното участие на членовете на алумни общността в тяхната подкрепа. Не по-маловажни са и сантименталните причини, които с течение на времето се засилват. Представете си рекламна кампания, организирана по професионален начин, която да рекламира тези каузи и юбилеи на випуските: 5, 10, 15, 20 години, които чрез сайта на „Алумни УНСС“ и неговите социални мрежи може да се организират. Тук се проявява активната роля на факултетите и катедрите. Чрез бюджета, който ще формира, Университетският център „Алумни УНСС“ ще провежда маркетингови кампании именно, за да активизира членовете на алумни общността да участват в Алумни УНСС. Съществена част от дейността на Центъра е организиране на членството на видни алумни, които са се реализирали в бизнеса като предприемачи и мениджъри на високо ниво. Те са едновременно и посланици на УНСС, и рекламни лица на различните специалности, които са завършили пред настоящите и бъдещите студенти.

- УНСС е първият университет, който иска да обхване в Алумни общността и студентите още от първи курс. Защо е важно да го направят?

От гледна точка на семантиката „алумни“ означава възпитаници. В този смисъл студентите са в процес на това да станат наши възпитаници един ден, полагайки успешно своите изпити и завършвайки образованието си. Затова е важно те да бъдат съпричастни с дейността на Алумни общността от първия ден на своите студентски години. Така те ще разберат какъв е смисълът от тази общност, срещайки се със завършили наши студенти, участвайки в събития, организирани от Алумни центъра. По този начин ще се получи естествено „преливане“ от началото на тяхното образование, през студентските години до завършването на образованието и присъединяването им към Алумни УНСС. Самите те ще осъзнават необходимостта да са част от тази общност. Тя се формира по време на обучението и отговорността за това е на всички – преподаватели, служители, ръководство. Ключовият момент е отношението към тях и тяхната съдба. Ако те срещнат такова, те също ще имат отношение към УНСС. Тук отново трябва де се подчертае ролята на факултетите и катедрите.

- Какво да очакват студентите на УНСС с изграждането на Алумни клуба?
 В университета  разработихме проект „Мотивираност на студентите да учат през целият си живот“. Чрез проведеното изследване установихме, че в рамките на своето обучение, студентите се нуждаят от формиране на много други компетентности, които не са строго свързани с формална учебна дейност. Съвременната концепция за обучение включва в учебния процес много активно студентите. За разлика от преди, когато процесът на обучение е бил „обучаващ-обучаван“, сега той е „обучаващ-обучаващ“. Студентите могат да очакват развитие на именно тези допълнителни умения и компетентности, които са свързани с общуване, неформално обучение от гледна точка на срещи с успели възпитаници на УНСС. Съвместно с Междууниверситетския център за развитие на кариерата (МЦРК) на УНСС, който е един от основните партньори на Алумни УНСС, нашите студенти ще получават информация за възможните кариерни пътеки. Университетският център „Алумни УНСС“ е координатор на партньорство за кариерно развитие и консултиране, чрез което студентите ще получават набор от безплатни услуги за ориентация. На база на своите личностни характеристики и потребности те ще се ориентират по най-подходящ начин за своя личностен профил и качествата, които трябва да развият, за да се реализират успешно на пазара на труда и в живота като цяло. Желанието ни е те да бъдат съпричастни с това, което прави Алумни центърът, като участват в различни събития и инициативи, организирани от него. Да не забравяме и че много от студентите на УНСС са „наследствени“ студенти, т.е. деца на родители, които са завършили УНСС.

- Разкажете за себе си - кой е директорът на Алумни УНСС? 

Тясно свързан съм с алумни общността на УНСС. Постъпих в университета през 1994 г. Бях приет в специалност „Прогнозиране и планиране на икономически системи“, която и завърших през 2000 г. Доцент съм в катедра „Индустриален бизнес“ от 2015 година.

Много от качествата, които формирах по времето на студентските си години се дължат и на тогавашните ни преподаватели. Благодаря на: проф. д.ик.н. Васил Манов, проф. д.ик.н. Константин Габровски, проф. д.ик.н. Кръстьо Опров, проф. д-р Катя Владимирова, проф. д-р Боян Дуранкев, проф. д-р Вяра Стоилова, доц. д-р Вера Пиримова, доц. д-р Добри Тодоров. Благодаря на всички останали, които не съм споменал тук!. Всеки един от тях е оставил нещо у мен. Преживях щастливи студентски години и формирах много студентски приятелства, срещнах любовта на живота си, с която имам две прекрасни деца. Всичко това прави УНСС част от мен. Същото е с десетките хиляди алумни, които са завършили УНСС. Сега като преподавател харесвам работата си със студенти. Опитвам се да подражавам на учителите си. Дано успявам!


Призив

Чрез създаването на алумни общност възпитаниците ще придават по-голяма стойност на взаимоотношенията си с УНСС, което ще ги мотивира с притежавания от тях интелектуален, социален и финансов капитал, да подкрепят градивните инициативи на Университета. Тази общност включва създаването на приятелства и мрежа от съмишленици за решаване на проблеми и обхваща всички съпричастни с каузата наречена УНСС. С идеята за изграждане на УНСС #алумниобщност, която надскача границите на България. Колегите във факултетите и катедрите са в основата на формирането на активна алумни общност. Сигурен съм, че всичко го съзнават и ще го подкрепят. Как? На първо място, тъй като по-голяма част от тях са завършили УНСС, може да се регистрират в сайта ни. На второ - може да помислят за видни представители на завършилите съответните специалности, които да добавим на сайта на Алумни УНСС. На трето – сигурен съм, че ще подкрепят нашата дейност, защото тя е част от тях. Алумни клуба е нещо, от което университетът и неговите възпитаници може само да спечелят взаимно, тъй като е налице основание за реципрочен маркетинг. Това би било един гравитационен център около който се събират съмишленици на ниво катедри, факултет и УНСС като цяло.

Да си пожелаем успех в новото начало! #УНССneedsYOU!


Галерия снимки от Доц. д-р Радко Радев: Алумни УНСС - необходимо условие  за формиране на една хом ...