Деветата годишна конференция „Балканите в XXI век – българският поглед“ обсъди отношенията с Република Северна Македония

четвъртък, 28 април 2022 10:15

Деветата годишна конференция „Балканите в XXI век – българският поглед“ се проведе в УНСС. Организатори на събитието са Центърът за балкански изследвания към катедра „Международни отношения“ (МО), Институтът за икономика и международни отношения (ИИМО), Българското дипломатическо дружество (БДД) и Националната асоциация за международни отношения (НАМО).

Официални гости на форума бяха Георги Първанов, президент на Република България в периода 2002 – 2012 г. и евродепутатът Илхан Кючюк.

Илхан Кючюк, евродепутат и докладчик по темата за Северна Македония в Европейския парламент, проф. д-р Динко Динков, директор на Центъра за балкански изследвания и преподавател във факултет „Международна  икономика и политика“, президентът Георги Първанов, доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество на УНСС, д-р Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, доц. д-р Пламен Ралчев, ръководител на катедра „Международни отношения“

Модераторът на събитието проф. д-р Динко Динков, отбеляза, че тази конференция се е превърнала в традиционна и се организира за девети път под общото заглавие „Балканите в XXI век – българският поглед“ и допълни, че всяка година се търси конкретна актуална тема за обсъждане и тази година това са „Отношенията България – Северна Македония“.

Доц. д-р Михаил Мусов, приветства участниците от името на ректора проф. д-р Димитър Димитров и подчерта, че темата на форума и въпросите, които той поставя, са не само интересни, но и особено актуални. „Светът вече не е същият и много от вчерашните ни разбирания, включително тези за регионалното сътрудничество и интеграцията днес вероятно се нуждаят от преосмисляне. Промяната обаче не е нещо ново – тя е обективна характеристика на процеса на развитие, и именно затова въпросите на регионалната политика винаги са били част от академичните традиции на УНСС още от времето на Свободния университет. Изключително ме радва и активното включване на младите хора – студентите. 2022 е европейска година на младежта – посветена на потенциала на младите хора за изграждането на едно по-добро, приобщаващо и устойчиво бъдеще. В този смисъл, провеждането на младежката кръгла маса със съдействието на Студентската асоциация за изследване на МО и Студентския дипломатически клуб, заслужава големи адмирации“, каза доц. Мусов.

„Надявам се, този форум да допринесе за формирането на българска позиция по македонския въпрос, която да е убедителна и работеща“, каза президентът Първанов и в изказването си направи исторически преглед на отношенията между Република България и Република Северна Македония.

Илхан Кючюк подчерта, че партньорите на България гледат на страната ни като лидер, като обединяващия фактор на Западните Балкани заради добрия интеграционен модел в България, стабилността на междуетническите отношения и разбирането на сложността на проблемите, които са продукт на сигурността в Западните Балкани.

Доц. д-р Пламен Ралчев, ръководител на катедра „Международни отношения“ изтъкна, че този форум е една много добра инициатива на Центъра за балкански изследвания и лично на проф. Динков в сътрудничество с Института за икономика и международни отношения и д-р Любомир Кючуков. „Мисля, че тази конференция, която се утвърди и стана традиционна вече, дава много ценни идеи и предложения, които трябва да получат и необходимото политическо внимание“, подчерта доц. Ралчев.

Д-р Любомир Кючуков разгледа параметрите и възможностите за споразумение между България и Северна Македония.

Доклади представиха и двама студенти Веселин Ташев, който следва магистратура „Дипломация и стратегически анализ“ в катедра „Международни отношения“ и Атанас Радев от Софийския университет, специалност „Политология“. Те са победители в Младежката кръгла маса, организирана със съдействието на Студентската асоциация за изследване на международните отношения (САИМО) и Студентския дипломатически клуб.

Във форума участваха представители на академичните среди, депутати от Европейския парламент, дипломати, представители на държавната администрация и бизнеса, студенти и докторанти.

Традиционно конференцията се провежда с медийната подкрепа на сп. „Международни отношения“ и докладите ще бъдат публикувани в следващия му брой.

След конференцията президентът Първанов и ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров посетиха „Университетската седмица на книгата“ и бизнес-форума „Кариера УНСС 2022“, които се провеждат паралелно в университета.

Галерия снимки от Деветата годишна конференция „Балканите в XXI век – българският поглед“ обсъди о ...