Официално беше открита „Университетската седмица на книгата“

четвъртък, 28 април 2022 10:35

„За мен е особена гордост да видя фоайето на нашия университет превърнато в алея на книгите. Благодарен съм, че толкова много издателства откликнаха на инициативата на УНСС. Защото няма по подходящ дом за литературата, издадена в помощ на образованието и науката от Студентски град и няма по-подходящо място от най-дългият университетски коридор в България.“ С тези думи ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров откри първата „Университетска седмица на книгата“, организирана в партньорство с Асоциацията на българската книга.

15 издателства се включиха в този първи форум, провеждащ се броени дни след Световния ден на книгата и авторското право (23 април) и Световния ден на интелектуалната собственост (26 април). До 29 април включително, от 10:00 до 17.00 часа в Централното фоайе, ще може да се види най-новата научна и художествена литература, както и да се популяризира четенето.

Официални гости на събитието бяха г-жа Десислава Алексиева, председател на Управителния съвет на Асоциация на българската книга, г-жа Ваня Аврамова, зам.-директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, г-жа Биляна Генова, директор на дирекция „Култура“ в Столична община. На събитието присъстваха и проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност, г-н Ангел Стойков, председател на Студентския съвет и г-н Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети.

Даниел Парушев, Ангел Стойков, Ваня Аврамова, Биляна Генова, Десислава Алексиева, ректорът проф. Димитър Димитров, проф. Цветана Стоянова и доц. Росен Кирилов

На откриването ректорът проф. Димитър Димитров заяви, че очаква издателствата всяка година да се множат, защото светът на науката все повече разчита на ранното приобщаване на младите хора към научно развитие. „Този път без книги и специализирана литература е невъзможен. Смятаме че всички ние, ръководствата на университетите, сме длъжници на издателствата си. Всяка година в УНСС излизат десетки научни студии, убеден съм, че същото важи и за останалите университетски издателства. Този безценен научен капитал трябва да разширява потребителите си.“

Проф. Димитров се надява форумът да стане една добра традиция, на която си дават среща не само научни издателства, но и такива, които издават справочна, художествена, приключенска литература, както и атласи за пътешественици. „Да разлистиш страниците на една книга ще остане неповторимо усещане въпреки дигитализацията“, допълни ректорът. 

Десислава Алексиева, проф. Димитър Димитров, проф. Цветана Стоянова

Като партньор на форума г-жа Десислава Алексиева подчерта, че това събитие има и едно друго значение и друга важност. „То показва, колко ценни са книгите. Нашите изследвания отчитат спад в четенето при хора под 35 години, с „Университетската седмица на книгата“ книгите идват именно тук, където са младите хора“.

Десислава Алексиева

Г-жа Ваня Аврамова приветства участниците в събитието от името на директора на Националната библиотеката доц. д-р Красимира Александрова: „За мен е изключително удоволствие, че УНСС прави такава „Университетска седмица на книгата“. Тя прочете поздравителен адрес от доц. Александрова, в който се казва: „Убедени сме, че организирането на такъв нов книжен форум за първи път на територията на престижен университет като вашия, е изключително важно за всички хора на духа в епохата, в която живеем. Високо ценим вашето възрожденско желание за създаването на своеобразна алея на книгата. Вашата инициатива е достоен и светъл пример за поколенията студенти и докторанти, които образовате и възпитавате.“

Г-жа Аврамова подари на ректора електронно издание на първия известен препис на Паисиевата История славянобългарска"

„За мен е чест да предам поздравите на кмета на София, г-жа Йорданка Фандъкова по повод откриването на това прекрасно събитие“, каза г-жа Биляна Генова и подчерта, че се надява събитието да стане част от културния календар на София. „Столична община традиционно през своите програми подкрепя четенето, издаването на литература и разпространението през културния календар като е партньор на всички големи литературни форуми. През направление „Литература и насърчаване на четенето“ се подкрепя издаването на книги и създаването на литературни клубове за насърчаване на четенето, за да се обърне внимание именно на това колко е важно книгата да достигне своите читатели, не само да бъде издадена. Това събитие е пример за това“.

Биляна Генова

Ангел Стойков изтъкна, че се чувства горд и щастлив съм, че именно в нашия университет се организира за първи път такова събитие и пожела това да стане добра традиция, която да допринесе, младите колеги да бъдат ангажирани и да трупат нови знания. „Със сигурност книгата има своето бъдеще, можем и да кажем, че книгата и новите знания са бъдещето. Адаптирането към новостите в света със сигурност ще ни направят по-конкурентноспособни“, допълни г-н Стойков. Той обърна внимание, че в университета се провеждат две полезни за студентите събития - „Кариера УНСС 2022“ и „Университетска седмица на книгата“.

Ангел Стойков

„От името на Националното представителство на студентските съвети и лично от свое име искам да ви поздравя за организирането на това мероприятие, каза в приветствието си г-н Даниел Парушев. „Във всяка една книга се крие есенцията на нещо важно, затова трябва да се възползваме и да четем постоянно“, допълни той.

Даниел Парушев

Галерия снимки от Официално беше открита „Университетската седмица на книгата“  ...