УНСС с първото състезание по киберсигурност на живо в онлайн платформата Hack The Box

неделя, 17 април 2022 10:10

В УНСС се проведе за първи път в България на живо състезание на онлайн платформата за тестване и усъвършенстване на уменията за проникване и киберсигурност Hack The Box.

Състезанието е част от първата в България международна конференция на тема „Киберсигурност“ от сериите  BSIDES. УНСС е съорганизатор заедно с водещи компании в областта на киберсигурността. Събития от сериите BSIDES се организират по цял свят и са изцяло некомерсиални. Създадени са с идеята да дадат възможности за професионалистите и ентусиастите по киберсигурност да представят своите идеи и споделят опит в подходяща среда, сред аудитория със сходни интереси.

Организаторите на първата в България конференция  и състезание по  „Киберсигурност“ от сериите BSIDES

На откриването на състезанието доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност заяви: „Много сме горди, че това състезание се провежда в УНСС, надявам се, че и в бъдеще ще разширяваме познанията на младите хора в тази материя“.

Доц. Росен Кирилов

„Идеята на състезанието от типа „Capture the flag“ е участниците да покажат познания в областта на различни видове хакове и да компрометират предварително създадени системи от платформата, която организира състезанието“, разясни Спас Иванов, управител на АйТи Бейслайн. Той допълни, че участниците са 30, разделени са на отбори или участват индивидуално. Те ще демонстрират познания в различни аспекти на информационната сигурност като извършват пробиви в уеб приложения, в мрежова инфраструктура и в матрични системи.

Спас Иванов

Организаторите разясниха правилата и какви задачи включва състезанието, както и каква награда получават класиралите се – ваучери за игри за различен период от време от най-голямата фирма организатор на такива състезания – Hack The Box. Един от тях допълни, че по-важно от наградите е „какво си научил, какви приятелства си завързал, с какви хора си споделил идеи и опит на състезанието“.

Някой от организаторите и състезателите

5 часа адреналин:

След решаването на различни типове задачи, тези, които доказаха уменията си в първото на живо състезание по киберсигурност са:

1 място – Венцислав Костадинов

Спас Иванов и Венцислав Костадинов

2 място – Мартин Георгиев

Спас Иванов и Мартин Георгиев

3 място – Георги Герганов

Спас Иванов и Георги Герганов
Резултатите на тримата победители с техните псевдоними, които ще играят на платформата Hack The Box  и ще могат да се явят на световни състезания

Галерия снимки от УНСС с първото състезание по киберсигурност на живо в онлайн платформата Hack Th ...