Дигитализацията на българското висше образование обсъдиха на форум в УНСС

петък, 15 април 2022 10:03

В УНСС се проведе научно-практическа конференция на тема „Дигитализация на висшето образование в България“. Събитието е организирано от УНСС в партньорство с Vivacom. В рамките на форума беше дискутиран пътят, възможните проблеми и решения за дигитализацията на висшето образование.

Ангел Стойков, председател на Студентския съвет при УНСС, Любов Костова, Country Director British Council, доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност на УНСС, проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, Никола Гечев, директор „Корпоративни продажби“ на Vivacom и Ивана Радонова от дирекция „Висше образование“ в МОН (от ляво на дясно)

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров откри конференцията и подчерта: „Провеждаме този форум в най-подходящия момент и интересът е обясним - Оперативният план за изпълнение на Стратегията за висшето образование (2021-2030 г.). Всички учебни планове и програми ще бъдат изцяло променени до 2029 г. с оглед дигиталната трансформация. Мога да се похваля, че УНСС е особено активен в този процес. Университетът започна реализацията на проект за дигитализация на икономическото образование „Икономическо образование в България 2030“ по процедура „Модернизация на висшите училища“ на ЕС с европейско финансиране и с участието на още 3 университета – Стопанската академия „Д. А. Ценов“ – Свищов (СА), Националната спортна академия „Васил Левски“ (НСА) и Бургаския свободен университет (БСУ), както и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Дигиталната трансформация обаче предполага огромна трансформация в мисленето и нагласата към света. Ние, хората призвани да променят новите учебни планове, трябва да прогнозираме тази промяна със задълбочен поглед върху процесите и активен диалог с ученици, студенти, млади учени“.

„Използването на технологии, които да направят така, че знанията, уменията и компетенциите да се придобиват по-бързо, по-лесно, с по-голяма дълбочинност и по-трайно, е изключително важно. В Плана за възстановяване и устойчивост огромна част от средствата, заделени в сферата на образованието, са предвидени за внедряване на дигитални технологии, особено във фокуса на инженеринговите науки, т.нар. стем кабинети, стем класни стаи, превръщането на училищата в България в модерни дигитални средища за обучение. Подобно нещо трябва да бъде направено и в сферата на висшето образование, като комплексността и сложността тук е още по-голяма, защото вече говорим за голяма академичност и фундаментална наука“, каза директорът „Корпоративни продажби“ на Vivacom Никола Гечев.

В откриващата част приветствия към участниците във форума отправиха доц. д-р Росен Кирилов, от името на британския посланик Н. Пр. д-р Роб Диксън участниците поздрави Любов Костова, Ивана Радонова, Ангел Стойков, проф. д-р Красимир Шишманов, ръководител катедра Бизнес информатика" на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – Свищов, доц. д-р Георги Николов, ръководител на катедра Регионално развитие" на УНСС, проф. д-р инж. Пламен Моллов, ректор на Университета по хранителни технологии (УХТ) – Пловдив, доц. д-р Велизар Шаламанов от Института за информационни и комуникационни технологии на БАН.

„Нашата заявка за тази конференция е в посока да покажем, че висшите училища полагат много усилия, за да се дигитализират, влагат много, за да развиват собствените си системи и услуги, срещат известни трудности и проблеми, които днес ще споделим на този форум с идеята да покажем, че ги има и трябва да работим върху тях“, каза доц. д-р Росен Кирилов като отбеляза: „нашият университет много активно развива и киберсигурността, имаме и програма по „Управление на киберсигурността“ и сме убедени, че трябва да работим в посока да разширяваме познанията на младите хора, че това е проблем, че върху това трябва да се работи и те трябва да са подготвени по този проблем, за да се реализират по-успешно на пазара на труда. Искам да благодаря на всички, които се включиха в организацията на конференцията и специално на гл. ас. д-р Петкан Илиев и доц. д-р Георги Николов без които, този форум нямаше да бъде възможен“.

„Аз съм тук, за да поднеса от една страна съжалението на посланика на Великобритания Н. Пр. д-р Роб Диксън, че не може лично да бъде тук, но и да изкажа неговата увереност, както и нашата от името на Британски съвет, че британското висше образование, което ние представляваме ще продължава да бъде стратегически партньор и с все по-задълбочаващи се контакти с българското висше образование и занапред“, каза Любов Костова и допълни: „университетите на бъдещето ще бъдат онези университети, които успеят не само да отговорят на нуждите на младите хора днес, но и да се превърнат в релевантен иновативен център за бъдещи решения с технологиите“.

„Има много дейности за дигитализация, такива дейности са предвидени и в Програмата за научни изследвания и иновации. Предстои да видим още интересни възможности, които ще бъдат предложени на обществото, но за да можем да ги прилагаме, трябва да имаме добре обучени кадри. И аз съм изключително щастлива, че именно УНСС е университета, който е домакин на днешната среща, защото освен пример за добро институционално партньорство, освен пример за разгръщане на дейностите, те са и един страхотен пример затова как се работи със студентите“, каза Ивана Радонова.

Борис Герасимов, директор на дирекция „Информационни и комуникационни технологии“ в МОН, също приветства участниците във форума.

„Несъмнено темата, която е поставена днес е изключително важна, предвид обстоятелствата, които ни сполетяха последните няколко години и има нужда от широко обсъждане и от конструктивна дискусия. С дигитализацията идват и предизвикателства, за които ние трябва да бъдем подготвени доколкото можем. Със сигурност нови неща ще предстоят и трябва да има дебат за това как висшето образование и висшите училища ще се развиват по-най-добрия начин, за да задоволят потребностите на бъдещите кандидат-студенти“, заяви Ангел Стойков.

„Приветствам ви от името на проф. Божинова, ректор на Стопанската академия в Свищов. Поздравявам ръководството на УНСС за инициативата и организацията на конференцията. Дигитализацията присъства от десетилетия във висшите училища и всяко от тях се опитва да се справи самостоятелно с възникващите проблеми, свързани с нея. Голямата заслуга на този форум е да обединим усилията си и да преценим какви са перспективите, предизвикателствата и  проблемите“, каза проф. д-р Красимир Шишманов.

„Пътят който извървяхме започна преди година и не беше никак лек. През последните години нашият екип успя да изпревари и да надскочи съвремието при информирането  на нашата магистърска програма „Развитие на интелигентните градове“. Фокусът в нашата работа винаги са студентите, особено сега в процесите на дигитализация и трансформация на обществото и икономиката. Ние сме заинтересувани да подготвим бъдещите кадри, които ще се занимават с управлението на регионите и с процесите, които следват от дигиталната трансформация“, подчерта доц. д-р Георги Николов.

Проф. д-р Пламен Моллов поздрави организаторите на форума като отбеляза: „Vivacom помогна на УХТ да тръгнем по съвременен път по отношение на дигитализацията с изграждане на инфраструктура и мрежа. Тук съм, защото знам, че  УНСС е лидер в българското висше образование по отношение на технологиите. Надявам се, че днес ще чуя решения, които да могат да бъдат предприети от всички университети. Нормативно трябва да се уреди въпросът с главните книги, които отнемат много време при нанасянето на оценките. Също така трябва да се намерят общи софтуерни решения между министерството и университетите“.

„Почти всички нови технологии са свързани с дигитализация. Освен проблемът с киберсигурността, съществува и по-общият проблем на защита на технологиите. Голямото предизвикателство в дигитализацията е нейното управление, превръщането на технологиите и данните в полза на обществото. Тясното сътрудничество на БАН с УНСС в области като изкуствен интелект, големи данни, автономност, киберфизични системи ще помогнат много и за образованието, и за връзката с индустрията“, акцентира доц. д-р Велизар Шаламанов.

В докладната част и в дискусиите на конференцията участваха представители на много университети сред които Софийски университет "Св. Климент Охридски", Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов” – Свищов, Университет по хранителни технологии (УХТ) – Пловдив, Пловдивски Университет "Паисий Хилендарски", Русенски университет "Ангел Кънчев". С презентации във форума се включиха и представители от Банка ДСК и БАН.

Имаше и международно участие Стивън Буут, Director of Digital Services, Coventry University се включи с презентация в програмата.

Работата на конференцията беше организирана в три панела: „Vivacom и партньори“, „Дигитални решения във висшите училища“ и „Научна сесия“. Докладите в програмата бяха в следните тематични направления: съвременни технологични решения за онлайн обучение на студенти; перспективи за създаване и въвеждане на Дигитална студентска книжка; развитие на онлайн услугите за студенти; възможности за подобряване на университетските ИТ инфраструктури; предизвикателства пред киберсигурността във висшите училища - стандарти, нормативни изисквания и добри практики.

 

Галерия снимки от Дигитализацията на българското висше образование обсъдиха на форум в УНСС ...