Публична лекция изяснява приоритетите на френската политика и защо е важен френският език

четвъртък, 14 април 2022 8:00

В УНСС се проведе публична лекция на тема „Мястото на Франция на европейската и световна сцена” с гост-лектор Миряна Станчева, служител на Европейския парламент (ЕП) в Брюксел.

В началото на лекцията доц. Пламен Ралчев, ръководител катедра „Международни отношения“ представи накратко биографията и професионалния път на гост-лектора и въведе присъстващите в тематиката като посочи какви са насоките в политиката на Франция и важната роля на френския език като инструмент за влияние. Той подчерта и колко е уникално пред студентите да застане човек с богат професионален опит в ЕП и да получат информация за възможности за работа в европейските институции от първо лице.

Г-ца Миряна Станчева сподели, че темата за френската култура и език е важна и много близка до нея. В презентацията си тя насочи вниманието към стратегическото присъствие на Франция, мястото й в Европа, богатството на френския език и култура и възможностите, които той дава.

Тя представи целите, на които френското правителство е заложило за председателството на Франция на Съвета на ЕС. „Една от тях е да се създаде Европа на сътрудничество, за да се постигне свободен и суверенен Европейски съюз и европейски суверенитет. Това според председателството ще се постигне и чрез обща отбрана. Друг приоритет е стабилността и просперитета на държавите в непосредствено съседство с ЕС.“

Лекторът подчерта, че Франция цели завоюване на лидерска позиция в ЕС. Тя обърна внимание на причините за френското световно стратегическо присъствие. Специален акцент на презентацията на г-ца Миряна Станчева беше защо френският език е важен. България е част от Международната организация по франкофония. Това означава, че е една от държавите със сериозно присъствие и владеене на френския език, допълни още тя.

Г-ца Миряна Станчева даде много практически съвети на студентите за кандидатстване за работа в европейските институции.

Лекцията се проведе и в MS Teams и провокира задълбочена дискусия.

Галерия снимки от Публична лекция изяснява приоритетите на френската политика и защо е важен френс ...