Ректорът на УНСС представи на министъра на електронното управление Доклад за сигурността в държавното киберпространство на Република България

сряда, 13 април 2022 15:49

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и министърът на електронното управление Божидар Божанов осъществиха официална среща, на която обсъдиха възможностите за сътрудничество между двете институции. В срещата участва и доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност.

Ректорът представи на министър Божанов Доклад за сигурността в държавното киберпространство на Република България, изготвен в катедра „Национална и регионална сигурност“ в УНСС.

Проф. д-р Димитър Димитров и министър Божидар Божанов

В рамките на срещата проф. Димитров запозна министър Божанов с работата на УНСС в областта на дигитализацията и киберсигурността и подчерта, че университетът има значителен напредък в тези сфери и е лидер сред висшите учебни заведения в страната. Той допълни, че УНСС има програма „Управление на киберсигурността“, която е много успешна и се развива.

Проф. Димитров посочи, че дигитализацията и киберсигурността имат много важна роля за всички участници в социално-икономическия живот и това ще е така и занапред. УНСС иска да продължи да се развива в тази посока. Затова университетът има зам.-ректор с ресор дигитализация и киберсигурност“.

Министър Божанов подчерта, че е много хубаво, че в УНСС има програма с направление киберсигурност, защото хората, които ще бъдат на управленско ниво след време, завършвайки университета ще бъдат подготвени за рисковете и репутационните щети, които могат да възникнат, ако няма мерки в тази област. Той отбеляза, че сред дългосрочните приоритети на министерството е и това да има достатъчно квалифицирани хора в областта на киберсигурността на всички нива.

Доц. Кирилов отбеляза, че УНСС ще продължи да работи по дигиталната инфраструктура и има още много работа в тази насока. Той подчерта, че университетът иска да разшири образованието на младите хора в областта на киберсигурността, защото те трябва да знаят, че това е проблем, да се обучават в тази област и да бъдат подготвени. Доц. Кирилов благодари за възможността да бъде обсъдено сътрудничество с министерството и допълни, че се надява в бъдеще да се работи съвместно за развитие на образованието в областта на дигитализацията и киберсигурността.

Доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност

Срещата се проведе в навечерието на първата в България международна конференция на тема „Киберсигурност“ от сериите  BSIDES, на която УНСС е съорганизатор. Министър Божанов ще бъде специален гост на събитието, което ще се проведе на 15 април 2022 г. от 09:00 часа в аула „Максима“ на УНСС.

Галерия снимки от Ректорът на УНСС представи на министъра на електронното управление Доклад за сиг ...