Второ издание на студентската инициатива с Българската стартъп асоциация

петък, 08 април 2022 18:14

Официално беше открито второто издание на студентската инициатива с Българската стартъп асоциация (BESCO), която се провежда в изпълнение на споразумението за сътрудничество на УНСС с асоциацията.

За втора поредна година екипи от студенти ще работят по конкретни казуси, които представляват реални проблеми от българската икономическа практика. Те ще изготвят проучване по дадена тема с менторството на експерти от Българската стартъп асоциация. За студентите подобно участие задълбочава техните знания и компетенции по въпроси, свързани със значими и актуални теми.

Гл. ас. д-р Моника Моралийска, преподавател в катедра „Международни икономически отношения и бизнес" и координатор по споразумението на УНСС с BESCO, поздрави участниците в откриващата среща и предостави думата на проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на УНСС.

Недялко Дервенков, изпълнителен директор на BESCO, проф. д-р Цветана Стоянова и Иван Василев от Управителния съвет на асоциацията (от ляво надясно)

Проф. Стоянова изрази своето удовлетворение от организацията на инициативата и убеждение, че тя ще бъде в полза и на двете страни, особено на студентите. Тя подчерта отличното представяне и високата оценка, която получиха нашите студенти от Българската стартъп асоциация в миналогодишната инициатива. „Миналата година нашите колеги от специалностите „МИО“ и „Индустриален бизнес“ разработваха практически казус, който беше свързан с пенсионните фондове и инвестициите им в рисков капитал. При представянето на резултатите видях, че нашите студенти се бяха справили прекрасно и партньорите ни от BESCO са използвали част от разработките в своите законодателни инициативи. Тази година отново имаме много интересна тема, която е свързана с връзката между отбраната и иновациите“, каза проф. Стоянова. Тя покани представителите на асоциацията да се включат с идеи в Стартъп хъба на УНСС, който е в процес на създаване.

Гл. ас. д-р Моника Моралийска с част от студентите

В своята презентация Недялко Дервенков и Иван Василев представиха темите, по които ще работят студентските екипи, както и ползите от тяхното участие. За студентите работата по практически казуси, освен, че обогатява и развива техните практически умения им дава възможност проучванията, които правят по конкретна тема да достигнат до релевантните институции на най-високо държавно ниво. Студентите ще получат сертификат за участие, препоръки за работодател, достъп до вътрешната мрежа с контакти на асоциацията, както и възможност за стаж в Българската стартъп асоциация.

Екипът от катедра „Национална и регионална сигурност“ ще работи по темата „Отбрана – иновации“, като в него ще вземат участие Светла Александрова (докторант и ръководител на екипа), Ивайло Русев, Виктория Панева и Леонардо Димитров.

Екипът от катедра „Индустриален бизнес“ ще работи по темата Подобряване на комуникацията между правителството, бизнеса и работниците (Съвета за тристранно сътрудничество)" като включва студенти от 4-ти курс на специалност Бизнес икономика“ и е в състав: Мадлен Миткова (ръководител на проекта), Велислава Топузова, Васил Първанов и Стоян Допчев.

Доц. д-р Вяра Милушева също е координатор по споразумението с Българската стартъп асоциация от страна на УНСС и на нея се дължи сформирането на студентския екип от катедра Индустриален бизнес".

Доц. д-р Вяра Милушева (вдясно) и студентите от спец. „Индустриален бизнес“

Галерия снимки от Второ издание на студентската инициатива с Българската стартъп асоциация ...