Семинар на тема „Отворената наука в медиите”

понеделник, 04 април 2022 13:18

УНСС участва в семинар на тема „Отворената наука в медиите”, организиран от Школата на Българска телеграфна агенция (БТА).

На семинара полезни съвети за представянето на научните новини в медиите към университетските преподаватели и учените отправиха генералният директор на БТА Кирил Вълчев, заместник-генералният директор на БТА Евгения Друмева и доц. Георги Лозанов, директор на дирекция „Знание и култура - ЛИК" в БТА.

Снимка: БТА  Евгения Друмева, доц. Георги Лозанов, Кирил Вълчев и Анета Паунска, ръководител екип „Школа БТА“ (от ляво надясно)

„В сферата на науката и образованието Българската телеграфна агенция (БТА) вече има 20 договора, от които 16 са с университети. Имаме и договори с Българската академия на науките, с Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий", с Националния институт по метеорология и хидрология, със Сдружението „Българска наука" и със списанието „Българска наука", каза генералният директор на БТА.

„За съжаление, през годините, науката и културата присъстваха в крайните емисии на медиите, и то с нещо злободневно“, отбеляза Кирил Вълчев. Той припомни как са били изградени редакциите в БТА преди една година, тъй като единствената тематична редакция е била само спортната. „През миналата година с доц. Георги Лозанов създадохме специална дирекция за знание и култура, която нарекохме на емблематичното списание „ЛИК". Надявам се от тази дискусия днес да се родят идеи за теми, които да отразим в изданието“, изрази увереност генералният директор на БТА.

УНСС се включи в програмата на семинара с презентация на д-р Женета Каравасилева, експерт в Центъра за дистанционно обучение в Университета за национално и световно стопанство.

Д-р Каравасилева акцентира на образователната игра като медия и обясни, че една образователна игра се прави от учени, дизайнери и от журналисти.

Снимка: БТА Д-р Женета Каравасилева

В семинара онлайн и в Националния пресклуб на БТА участваха над 55 представители на 11 университета от страната и от Българската академия на науките.

Галерия снимки от Семинар на тема „Отворената наука в медиите”  ...