Erasmus Student Network: доброволчеството като избор

вторник, 22 март 2022 16:27

Erasmus Student Network е най-голямата доброволческа студентска организация в Европа. ЕСН УНСС е една от секциите на мрежата в България.

С Нели Стоилова, председател на ЕСН УНСС, разговаряме за това как организацията помага на чуждестранните студенти, идващи по програма „Еразъм+“ в нашия университет, за доброволчеството и удовлетворението от това да си полезен.

Вие сте председател на ЕСН УНСС, една от секциите на ЕСН в България. Какъв беше Вашият мотив да се включите в организацията, да станете доброволец?

За мен 2019 година беше много вълнуваща, защото за първи път прекарах девет последователни месеца в чужбина. Първата половина от годината бях на мобилност по програма „Еразъм+“ в Испания, след което прекарах четири месеца в САЩ на друга обменна програма.

Когато се прибрах в София след толкова дълго време на нестихващи вълнения, ми се искаше да не приключва дотам. Съвсем случайно попаднах на едно събитие във Facebook за обучение в Пловдив за ЕСН България. Спонтанно реших да отида и когато ми предложиха да стана член, дори не се замислих.

Как ЕСН УНСС помага на студентите, които искат да реализират мобилност?

Организираме т.нар. система за ментори или “бъдита”. Преди студентите по „Еразъм+“ да пристигнат, ние вече сме ги свързали с български студенти от УНСС (“бъдитата”), които ще им помагат с по-плавната им интеграция в обществото, от пристигането и установяването, та чак до последното “Чао” на летището. Да не говорим за многобройните приключения, които изживяват заедно. Приятелства за цял живот.

Това много помага на българските студенти да се чувстват по-сигурни при вземането на решението да кандидатстват и заминат на мобилност по „Еразъм+“. Приключенията им в ЕСН общността могат да ги мотивират да станат членове на самата мрежа или да осъществят мобилност – доста често и двете.

С други думи, даваме възможността на студентите от УНСС да натрупат опит в международна среда, докато се забавляват и учат, и накрая сами да пожелаят да удължат приключението си отвъд българските граници.

Разкажете ни повече за инициативите и събитията, които организирате?

Имаме събития и инициативи от най-различно естество. За ЕСН общността културата, образованието, социалното включване, кариерата, устойчивото развитие и здравето са каузи. Всичките ни събития в основата си са базирани поне на една от тези каузи.

Едно от най-значимите събития, които сме организирали, бе съвместно с ЕКО Клуб УНСС - ЕКО Маратон. То бе посветено на каузите за устойчивото развитие и здравето. Както се казва - с един куршум, два заека.

Организираме доста събития, чиято цел е запознаване на „Еразъм+“ студентите с локалната култура, а с помощта на националната мрежа случваме и няколкодневни екскурзии до различни части на България.

Организираме също и доста вътрешни за мрежата събития, където членовете имат още повече възможности за развитие: могат да са фасилитатори на панели на различни теми, организатори на локални и национални, че даже и международни, събития, координатори на общите ни събрания.

В процеса нашите доброволци научават страшно много за организирането на събития, за говоренето пред публика, при това на чужд език, за фасилитирането, за преговорите, за междуличностната и дигиталната комуникация. Научават се как се създава и култивира общност от хора, които са тук доброволно.

С времето студентите имат възможност да навлязат по-дълбоко в това, което правим, и да допринасят за промяната на по-глобално ниво. Говоря за право на глас при вземането на решения с международна важност, студентски политики, работа с Европейската комисия и Европейския парламент, както и с други НПО-та като AIESEC и НМФ.

Какви са впечатленията за страната ни и обучението в България на студентите, които идват на обмен в УНСС?

На чуждестранните студенти им харесва да бъдат тук. Често се случва пристигащите в София и УНСС студенти да са направили този избор по препоръка на техни приятели, дошли тук на Еразъм обмен преди тях.

Аз завърших специалност с преподаване на английски език и от опит знам, че преподавателите, които водят лекции на „Еразъм+“ студентите, са професионалисти. При такива обстоятелства е логично всяка година да посрещаме „Еразъм+“ студенти, избрали да са тук по препоръка.

А любимото нещо на „Еразъм+“ студентите относно България? Баницата е безспорен водач. След това е лесният достъп до много готини кътчета из страната.

Да помагаш, какво е удовлетворението от доброволчеството?

Любим въпрос. За удовлетворение можем да говорим винаги когато има добре свършена работа и постигнати цели. Още по-велико е чувството, когато тези цели са общи и ценностите - споделени.

Удовлетворяващо е да се срещам всеки ден с мотивирани и будни хора, които правят нещата да се случват, които стъпка по стъпка променят средата. Удовлетворяващо е да инвестираш време в себе си и хората около теб и да видиш как заедно растете към (клише, знам) една по-добра версия на себе си.

Само едно ще кажа - активен член съм от повече от 2 години и нямам намерение скоро да се отказвам. Принадлежността ми към тази общност ме кара да се чувствам пълноценна.

Галерия снимки от Erasmus Student Network: доброволчеството като избор ...