Европейската комисия одобри за финансиране изследователски проект „BOLSTER“ с участие на екип от университета

понеделник, 21 март 2022 10:57

Екип от катедра „Икономика на транспорта и енергетиката” при УНСС в състав:

  • Проф. д-р Христина Николова
  • Доц. д-р Владимир Зиновиев и
  • Докторант Надя Парпулова,

взе активно участие в разработването на проектно предложение BOLSTER - under the Call on Fostering a Just Transition in Europe, по покана „Стимулиране на справедлив преход в Европа“ (Fostering a just transition in Europe|TOPIC ID: HORIZON-CL5-2021-D2-01-12) от програма „Хоризонт Европа” през периода март 2021 - октомври 2021 г.

Проектното предложение в партньорство с 12 организации (включително университети, изследователски институти, правителствени и неправителствени организации и членове на бизнес общността) и с подкрепата на още 23 асоциирани партньори и неправителствени организации, получи максимална оценка и е избрано за финансиране от Европейската комисия. Водещ партньор е Университета в Тилбург (член на университетската мрежа ENGAGE.EU). Общото финансиране на проекта е в размер на 3 792 956,00 EUR. Проектът ще бъде реализиран през периода 2022-2025 г. Нашият екип ще бъде водещ и на един от работните пакети по проекта.


Информация за проекта

Европейският зелен пакт (EGD) има за цел до 2050 г. ЕС да се превърне в справедливо и проспериращо общество, с неутралност по отношение на климата. Има обаче несъответствие между разбирането на засегнатите социални групи от населението  по отношение на управлението на участието и плановете на политиката за постигане на справедлив преход. Това може да доведе до социална и политическа конфронтация на процесите по прехода.

Проектът BOLSTER има за цел да изследва какви ще бъдат въздействията  на „зеления“ преход върху отделни социални групи от населението и възможностите за включването им в процесите на вземане на решения за осигуряването на подкрепа за плановете за преход по Европейската зелена сделка.

Основните мерки и инструменти на тази политика са насочени към прилагането на трансформиращи стратегии за всички региони в Европа. ЕС въведе Механизма за справедлив преход, за да покаже солидарност дори и с най-замърсените и засегнатите от прехода региони в Европа, които проектират и прилагат справедливи планове за преход, за да получат финансиране и подкрепа от този механизъм.

Съществуват обаче три големи пропуски в научните изследвания по темата и обществени пречки, свързани със социалното приемане на стратегиите за преход. Първо, връзката между стратегиите за преход и въздействието върху засегнатите социални групи от населението остава слабо изследвана. Съществува риск политиките в областта на прехода преимуществено да облагодетелстват вече привилегированите граждани. По-малко видимите и по-уязвимите групи имат по-малка възможност да се възползват от предимствата на прехода.

Второ, прегледът на изследванията по темата показва, че гражданите биха желали да разполагат с по-големи възможности за влияние върху начина, по който ще се осъществи преходът. Изследванията в тази посока обаче са сравнително малко и доказват, че традиционния подход на преход би възпроизвел социалните неравенства.

Трето, необходими са повече изследвания относно причините и последиците от нарастващата поляризация в обществото вследствие на прилагането на стратегиите за преход. Ниското социално приемане на политиките в областта на прехода все още се явяват значителна пречка за прилагането на тези политики и може да доведе до политическа поляризация.

За да се изясни въпроса как различните социални групи от населението са засегнати от политиките, свързани с Европейската зелена сделка, и дали включването им в процесите на вземане на решения увеличава подкрепата за плановете за преход, изследователския консорциум по проекта BOLSTER ще приложи нови качествени изследователски методи, като например метода go-along и mapping. При това изследователският фокус е поставен върху разбирането на прехода от гледна точка на засегнатите социални групи и техните разбирания за смисъла и възможностите на прехода. Разкривайки възприятията на засегнатите групи  във връзка с екологичните въпроси и политиките за декарбонизация, проектът има за цел да подобри начина, по който нуждите на тези групи са отразени в политиката за справедлив преход.


Информация за финансиращата програма

„Хоризонт Европа" е най-голямата програма на ЕС за финансиране на научни изследвания и иновации с бюджет от 95,5 млрд. евро през периода 2021 -2027 г. Тематичното направление за изследвания в областта на справедливия преход (Just Transition) е насочено към подкрепа на научните изследвания за реализирането на процесите по преход към зелена икономика и за постигането на целите на ООН за устойчиво развитие и повишаването на конкурентоспособността и растежа на ЕС и предоставя подкрепа на 3 европейски проекта с общ бюджет от 10 млн. евро.


Галерия снимки от Европейската комисия одобри за финансиране изследователски проект „BOLSTER“ с уч ...