Националното състезание по икономика и управление събра средношколци от цялата страна

събота, 12 март 2022 14:45

Второто националното състезание по икономика и управление на Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ) се проведе в Тестовия център на УНСС, като отново събра средношколци от цялата страна. Членовете на АИУБ вече са 36 икономически училища и УНСС.  

Председателят на АИУБ проф. д-р Даниела Фесчиян откри състезанието и приветства специалните гости на събитието – ректорът проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Мирослава Раковска, зам.-ректор по учебната дейност, г-жа Емилия Иванова, заместник-председател на АИУБ, директор на Националната търговско-банкова гимназия и г-жа Мая Гешева, член на Координационния съвет на АИУБ и директор на Националната финансово-стопанска гимназия.

Проф. Фесчиян се обърна към участниците, като не спести адмирации към достойния им избор да покажат знания и способности. „Поздравявам ви за вашия ентусиазъм да се явите на това изключително тежко и широкообхватно състезание на Асоциацията на икономическите училища в България и УНСС. Тук са необходими фундаментални знания в областта на икономиката, администрацията и управлението. Днес вие ще решавате тестове и казуси по икономика, основи на счетоводството, бизнес комуникация, предприемачество, маркетинг, мениджмънт, дисциплини, изучавани от 9 до 12 клас. Това ви прави голяма чест и показва вашия състезателен дух, борбеност и високи очаквания за бъдещето – да се преборите за достойното място в голямото академично семейство на Университета за национално и световно стопанство.

Проф. д-р Даниела Фесчиян

„За всички нас е голямо удоволствие да ви посрещнем в университета, който скоро ще навърши 102 години. Това са години на усилена работа и много успехи“, така ректорът проф. д-р Димитър Димитров поздрави присъстващите и изтъкна, че УНСС е мястото, което ще им даде възможност да надграждат наученото в средните училища. „Виждате, че в момента в целия свят се говори за икономика, управление, санкции и все неща, които изискват квалифицирани специалисти и задълбочени знания. Нашият университет подготвя такива специалисти. През годините много министри и заместник-министри са завършили тук, а през последните години във всеки министерски съвет има работили в УНСС или негови възпитаници.

Проф. Д-р Димитър Димитров

Проф. д-р Мирослава Раковска, зам.-ректор по учебната дейност допълни думите на ректора, като отбеляза: „Чрез нашия университет ще имате възможността, не само да станете министри и заместник-министри, а и да работите в различни сектори на икономиката като предприемачи, търговци, специалисти по счетоводство, маркетинг, човешки ресурси, както и в неправителствени и правителствени организации“.

Да дадат началото на състезанието бяха дошли и директорите на гимназиите, дали най-голям брой студенти на УНСС.  

Г-жа Емилия Иванова, зам.-председател на АИУБ, един от създателите на асоциацията и директор на Националната търговско-банкова гимназия припомни, че при създаването на асоциацията е вярвала, че тя ще спомогне за по-лесната адаптация на учениците към висшето образование, както е и станало. Тя призова състезателите, припомняйки им, че са учили 137 седмици от 8 клас и им остават само 6 седмици – да се възползват пълноценно от тези последни седмици като ученици. Г-жа Иванова допълни, че настоящото състезание е ново и е резултат от съвместната инициатива на УНСС и много директори. „Дано толкова хубаво да се представите, че ректорът, зам.-ректорът и проф. Фесчиян да изпитат огромна трудност да класират най-добрите“, завърши г-жа Иванова.

Г-жа Емилия Иванова

Г-жа Мая Гешева, член на Координационния съвет на АИУБ и директор на Националната финансово-стопанска гимназия, от която присъстват 70 състезатели, подчерта: „Това интердисциплинарно състезание е едно от най-интересните и най-нови състезания в календара на УНСС.“ Тя допълни, че „то интегрира икономически знания през годините по различни учебни дисциплини. В отговор на слогана на университета „Духът прави силата“ в тази зала са най-силните наши ученици, представители на 36-те най-сериозни икономически училища в страната, които са тук, за да дадат ясна заявка, че искат да надграждат своята академичност в най-големия бизнес университет в страната и Югоизточна Европа.“

Г-жа Мая Гешева
Проф. Даниела Фесчиян и участници в състезанието
Участници преди началото на състезанието

Резултатите от класирането вижте ТУК.

Галерия снимки от Националното състезание по икономика и управление събра средношколци от цялата с ...