Седемнадесета международна научна конференция на младите учени

петък, 11 февруари 2022 16:32

„Икономиката на България и Европейския съюз: иновации и трансформация“ беше темата на седемнадесетата международна научна конференция на младите учени, която традиционно се провежда под патронажа на ректора проф. д-р Димитър Димитров.

Организатор на форума е Финансово-счетоводният факултет на УНСС в партньорство с Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Университета на Болоня, Университета на Сплит, Университета на Риека, Полтавския университет по икономика и търговия, Луцкия национален технически университет, Техническия университет в Лодз, Университета „Св. св. Кирил и Методий“ в Скопие, както и „Медиа Маркс“ ООД, София, България.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров откри събитието с приветствия към организаторите и участващите. „Винаги е приятно да се участва в такава конференция, където водещи са младите учени. Това, че събитието се провежда е знак, че ние не се отказваме и вървим напред, независимо от ограниченията и проблемите. Първо трябва да отбележа, че сливане на университети няма да има и няма да е възможно да си обединим научните постижения по такъв академичен начин с останалите университети, но това го правим през конференции и през проекти, които вървят непрестанно. Конференцията е важна, защото е университетска, с участие на много колеги от други университети, с традиции и със сериозни изследвания. Нашата роля не се вижда винаги ясно от обществото, но тя не е само да обучаваме студентите, но и да правим научни изследвания и да показваме резултатите на подобни събития. Ние имаме принос за обществото, науката, икономиката и той не бива да бъде игнориран с лека ръка.“

Проф. д-р Димитър Димитров

От името на проф. д.ю.н. Борис Велчев, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) в София, се включи доц. д-р Радостин Вазов, зам.-ректор по европейски проекти и продължаващо обучение на Висшето училище по застраховане и финанси, ръководител на катедра „Застраховане и осигуряване" към ВУЗФ и съорганизатор на конференцията: „Цялостната организация и усилията за осъществяване на конференцията, които колегите основно изнесоха, са впечатляващи и ние оценяваме това и им благодарим. Събитието е забележително и всички разработки заслужават своето внимание, а качеството говори само по себе си.“

Доц. д-р Радостин Вазов

Това е традиционен и значим форум в нашия университет за изява на младите учени, с който определено имаме основание да се гордеем. Устойчивостта и традицията са налице и в съорганизаторите. Светът определено не е същият след пандемията, която порази икономиката и целият обществен живот. След борбата за оцеляване идва ред на възстановяването, а то предполага нови подходи и методи. Младите могат много да дадат в тази посока, запознавайки се с докладите, които са включени в днешната конференция се уверих в това“, сподели проф. д-р Румен Брусарски, декан на Финансово-счетоводен факултет в УНСС.

Проф. д-р Андрей Захариев, декан на факултет „Финанси”, Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов” – Свищов, също поздрави участниците в конференцията: „Искам да отправя най-топли приветствия от името на нашият ректор проф. д-р Марияна Божинова и факултет „Финанси“. Тази година катедрата „Финанси и кредит“  чества своята 70-годишнина като първа българска финансова катедра. Проф. д-р Стоян Проданов ще си позволи да ви изненада приятно с покани“.

Проф. д-р Андрей Захариев

Проф. д-р Стоян Проданов, ръководител катедра „Финанси и кредит” в Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов” – Свищов, отбеляза: „Щастлив съм от фактът, че във форума ще участват толкова добри разработки. Целта на подобни събития е да стимулират сътрудничеството, да се създават мрежи, да вдъхновяват изследователските търсения, да дават възможност на младите учени да създават смели, нетрадиционни и авангардни изследвания. Искам да Ви поканя на 70-годишнината на нашата катедра „Финанси и кредит“. Поканата е към всички млади учени, които искат да участват във форумите, които планираме. Смятам, че приноса на изследователите, които виждаме днес в онлайн среда ще бъде безценен за нашите бъдещи събития“.

Проф. д-р Стоян Проданов

„Останах изключително впечатлен от организацията на това събитие. Тук виждаме трибуна за нашите колеги, които трябва да се възползват от възможността да бъдат оценени и да продължат научноизследователската си дейност. Добро впечатление ми направи и участието на магистри и докторанти, като доказателство, че в тези образователно квалификационни степени могат да се пишат научни доклади. Инициативата ви е чудесна и ви пожелавам да продължавате все така“, коментира Ангел Стойков, председател на Студентския съвет при УНСС.

Ангел Стойков

„Студентите, магистрите и докторантите, които участват в конференцията са много, и ние се надяваме да стават все повече и да са все така активни. От името на Организационния комитет, на който имам удоволствието да съм председател, бих искала да кажа, че съм изключително горда от хората, които правят всичко възможно, за да се случи този форум. Целта на конференцията от много години насам си остава една и съща, а именно – да обединим младите хора, асистенти и докторанти да се срещнат и да представят своите изследвания пред академичната общност“, сподели проф. д-р Силвия Трифонова, зам.-декан по качеството и международното сътрудничество на Финансово-счетоводния факултет и модератор на събитието. Освен нея, модератори бяха още доц. д-р Атанаска Филипова-Сланчева от катедра „Счетоводство и анализ“ и гл. ас. д-р Надя Галина от  катедра "Недвижима собственост".

Проф. д-р Силвия Трифонова

Проф. Сиварам Вемури, директор на „Human Economics International”, Австралия, представи изследователските иновации в пост-ковид среда. Той разгледа какво е необходимо, за да се трансформира изследователският процес за намиране на иновативни решения за устойчив живот след Covid-19. Според него настоящите изследвания не се занимават адекватно с многоизмерността на притесненията както на отделния човек, така и на обществото в средата след COVID-19. Поставен бе въпросът защо изследванията досега не са предоставили адекватни отговори на предизвикателствата на обществото за едновременно осигуряване на здраве, благополучие и икономически просперитет на индивидуално и обществено ниво. Проф. Вемури изтъкна необходимостта от промени за трансформиране на изследователските процеси в университета и от разработване на инициативи за насърчаване на изследователска култура за насърчаване на мисленето за устойчив растеж сред изследователите.

Проф. Сиварам Вемури, Австралия

Този научен форум се провежда за седемнадесети пореден път, като публикуваните научни резултати от предходните шестнадесет конференции доказват значителния потенциал за бъдещото професионално развитие на младите учени. Форматът и организацията на научната проява са насочени към създаването на атмосфера, благоприятстваща диалога и обмяната на идеи между различните равнища на академичната колегия.

Събитието беше отворено за участие и на студенти в бакалавърска и магистърска степен на обучение, представящи техните изследователски интереси и проучвания. Студентите имаха възможност да участват в сесиите и дискусиите с изтъкнати преподаватели, учени, полиси-мейкъри и представители на бизнеса.

На конференцията бяха представени над 40 разработки в тематични направления, акцентирани върху: „Финансова политика, финансови пазари, банково дело, инвестиции, застраховане и социално осигуряване“;„Счетоводна политика и практика, счетоводни стандарти, финансов одит, контролни системи и вътрешен контрол“; „Изследвания и наука, изследователска и развойна дейност, връзка „наука – бизнес“, иновации, конкурентоспособност, управление на проекти“; „Предприемачество, мениджмънт, маркетинг, корпоративен контрол и развитие на бизнеса в България, в ЕС и в глобален мащаб“.

Сборникът с докладите от конференцията ще бъде публикуван в Онлайн библиотеката за Централна и Източна Европа (Central and Eastern European Online Library – CEEOL).

Галерия снимки от Седемнадесета международна научна конференция на младите учени ...