От механично окрупняване няма да произлезе нищо, смята ректорът проф. Димитър Димитров

петък, 04 февруари 2022 10:55

Ректорът на УНСС пред в. „Труд“ относно сливането на държавните университети

Имаше информация, че са извикани няколко ректори от УАСГ и висшите училища по изкуствата, с които са водени разговори за обединения. Информацията, че и нас икономическите университети ще ни обединяват, още повече ни изненада, посочва ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

Една реформа във висшето образование, при това толкова сериозна, трябва да бъде поставена по сериозен начин пред всички, за да може да бъде обсъдена и да се убедят всички, че това е в ползва на обществото и на висшето образование. От такова механично сливане няма да произлезе нищо. Не знам дали това е дневният ред на обществото при ток, енергия, коронавирус, бюджет.

На управителен съвет на ректорите обсъдихме въпроса. Бихме искали да видим написани ясни критерии за това нещо как ще става. Защото някои са по територия, в Студентски град например, другаде са по научни направления. Виждам, че нас ни сливат със Свищов и Варна. След като се види какви са критериите, да се каже и каква е ползата от сливане или обединяване. Това ни изправя пред хиляди проблеми - трудово-правни, организационно-управленски, чисто стопански, международни проекти, академично развитие, вътрешно-нормативна уредба, която не знам кога ще се оправи. Толкова масово да става това нещо и без ясни ползи, не мога да си го представя. И да постигнем 15-16 университета, какъв ще е бъде крайният резултат?, допълва проф. Димитров.

Галерия снимки от От механично окрупняване няма да произлезе нищо, смята ректорът проф. Димитър Ди ...